Cadde 54 AVM’de çalışan 50 işçi, ‘Malzeme yok’ denilerek evlerine gönderildi. SGK çıkışı ’29 Nolu Kod’ ile verilen işçilere iş verilmiyor. 139 gündür eylemde olan işçilerden Hezer, 6 aydır ne kirasını ne faturalarını ödeyebiliyor.
Sakarya’da Yu Group Gayrimenkul Yatırım, Turkmall Gayrimenkul Yatırım ve Serdivan Belediyesi’nin birlikte yaptığı Cadde 54 AVM Projesi’nde yaklaşık 50 işçi, 2 Şubat’ta “Çalışanın iyi niyet ve ahlak kurallarına uymaması” gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Bunun üzerine hiçbir hakları verilmeyen 3 işçi 140 gündür eylemde. Kısıklı’da bulunan Yu Group Genel Merkezi’nin önünde direnişte olan işçilerden Abdurrahman Hezer, işten çıkarılma süreçlerini ve eylemlerini anlattı. İnşaatın dış cephe işlerinde çalıştığını söyleyen Hezer, Aralık 2019’da çalıştıkları şirketin, kendilerine “Malzeme yok” diyerek, evlerine gönderdiğini belirtti. O süre zarfında ücretleri için kendilerine hiçbir dönüş yapılmadığını belirten Hezel, 2 Şubat’ta da noterden kendilerine gelen belgeyle işten çıkarıldıklarını öğrendiklerini ifade etti.
‘Hiçbir hakkımız kalmadı’
Çıkarılmaya gerekçe yapılan 29 Nolu Kod’un ne olduğunu dahi o zaman bilmediklerini belirten Hezer, “Bu kodun ne olduğunu daha sonra öğrendik. Kod’un, ‘Çalışanın iyi niyet ve ahlak kurallarına uymaması’ nedeniyle tazminatsız fesih olduğunu öğrendik. İŞKUR’a başvurduğumuzda ise kodun sabıkalı olduğunu ve hiçbir yasal, sosyal hakkımızın olmadığı öğrendik” dedi.
‘İstanbul’a gidin dediler’
Bu olaydan kısa bir süre sonra eyleme başladıklarını belirten Hezer, bir süre İstanbul’da yaptıkları eylemlerini daha sonra Sakarya’ya taşıdıklarını belirtti. Sakarya’da 20 gün eylemlerini sürdürdüklerini söyleyen Hezer, burada birçok siyasi partinin kendilerine destek verdiğini ve projenin ortaklarından olan Serdivan Belediyesi Başkan Yardımcısı ile görüştüklerini belirtti. Hezer, görüşmeye ilişkin şunları söyledi: “Belediyeye gittiğimizde başkan yardımcısına ‘Sizin de sorumluluğunuz var’ dedik. Ancak bize ‘Bizim gücümüz Yu Group’a yetmiyor. Biz Deniz Mimarlıkla görüştük, İstanbul’a gidin onlar sorunu çözecekler’ diye yanıt verdi.”
‘Ödemeden yararlanmadık’
Belediyedeki yetkililerin bu söylemi üzerine Sakarya’dan tekrar İstanbul’a geldiklerini ve burada alt taşeron olan Deniz Mimarlık’la görüştüklerini belirten Hezer, Deniz Mimarlık’ın “Biz hiçbir sorunu çözmüyoruz” cevabıyla karşılaştıklarını söyledi. Başından beri muhatap bulamadıklarını vurgulayan Hezer, salgın nedeniyle eylemlerine ara verdiklerini ve normalleşme adımları kapsamında yeniden eylemlerine kaldıkları yerden devam ettiklerini ifade etti. İşten çıkarılmadan önce maaşlarını parça parça aldıklarını aktaran Hezer, çıkarıldıklarından bu yana işe giremediklerini söyledi. Hezer, “İş için firmaya gittiğimizde karşımıza 29 kod çıkıyor. Bu koddan dolayı kimse işe almak istemiyor. İşten çıkarıldıktan sonra İŞKUR’a başvurduk fakat koddan dolayı açıklanan 3 ekonomik paketten de faydalanamadık” dedi.
‘Ev kiramı veremiyorum’
6 aydır işinden olduğu için kirasını ödeyemediğini söyleyen Hezer, kirayı ödeyemediği için ev sahibinin onu evden çıkartmak istediğini belirtti. Ev sahibine “Ben haksızlığa uğradım. Oradan alıp sana paranı vereceğim” dediğini anlatan Hezer, ev sahibinin “Beni ilgilendirmiyor. Mahkemeyi ya da senin alacağın parayı bekleyemem” yanıtını verdiğini ifade etti.
Dayanışma çağrısı
Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilere seslenen Hezer, “Gelin bize omuz verin. Orada tek başımıza kaldığımızı hissetmeyelim. Bizi sömürüyorlar, kendi hakkımızı savunmalıyız, birlik olmaktan başka şansımız yok. Bize destek versinler. Ama tek başımıza da kalsak direnmeye devam edeceğiz. Bizim için bu durum artık onur meselesi haline geldi. Biz hakkımızı almadan bu eylemden vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.