Siyasetçi, yazar ve şair Hamit Geylani’ye maşallah! Gerçekten “nazar değmesin” demekten kendimi alamıyorum. Apê Hamit, geçen yıl Nisan ayında Ankara-Etlik Şehir Hastanesi’ne yatmak zorunda kaldı; bir sağlık problemi nedeniyle. Halen tam iyileşmeyen ses tellerindeki problem nedeniyle, kendisiyle doyasıya sohbet edemiyoruz ama yazışmak mümkün.
Ancak onu önce hastaneye ve sonra da ameliyata götüren süreç, onun üretmesine asla engel olamıyor. Nitekim, Hamit Geylani son hastane sürecinden yeni bir kitapla döndü aramıza. Kitaba baksanız, çocukları ve eşine ayrı ayrı yazdığı mektuplardan oluşuyor.
Mektuplar ama ne mektuplar…
Zap’ın gümüşi rengi, Barçelan Yaylası’nda tomurcuğa duran nergisler, kırmızı-sarı-yeşil kelebekler, sevgililerin kirpiklerinden akan gözyaşları, deniz muhteşemliğindeki Van Gölü, Büyük ve Küçük Ağrı ile Tendürek Dağı, Zilan ve dahası…
Sözün özü, Hamit Geylani, mektuplarında oğlu, kızı ve eşine yazdığı mektuplarda, esasen onlara duyduğu sevgiyi kaleme almış olsa da, bir yandan da tarihle hesaplaşıyor. Kitabı, daha önceki yıllarda yazdığı ve halen herhangi bir yerde yayınlanmamış Kürtçe ve Türkçe şiirleri tamamlıyor.
Kütüphanenizde halen herhangi bir Hamit Geylani eseri yoksa, Sîtav Yayınları tarafından yayınlanan “Mapusane Nameleri”ni edinmenin tam zamanı…
Hamit Geylani kimdir?
İran’ın Rızaiye şehrinin Kürdi Mırgeverın Rezge köyünde 1947 yılında doğdu. 1925’teki Şemdinli olayları nedeniyle aile İran’a göç etmişti. Geylani ailesi, Demokrat Parti’nin 1951 yılında ilan ettiği af ile Şemdinli’nin Dêman köyüne döndü.
Hamit Geylani, siyasete ilk olarak Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) sürecinde katıldı. İki yıl inşaat mühendisliği yüksek okulunda, bir yıl Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu. Ankara Hukuk Fakültesi’ni 1979 yılında bitirdi.
Halkın Emek Partisi (HEP) kurucularından olan Hamit Geylani, İl Başkanlığı’ndan başlayarak, açılan ve kapatılan tüm Kürdi partilerde, Genel Sekreterlik ve Genel Başkanlık da dahil olmak üzere, her kademede görev ve sorumluluk üstlendi. HADEP’in kapatılmasıyla 5 yıl siyasi yasak cezasına çarptırıldı. Üç kez hapis yatmak zorunda kaldı.
Avukatlığı süresince Hakkari, Van, Diyarbakır, Adana, Erzurum, Ankara ve İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Ağır Ceza Mahkemelerinde hak savunmaları yapan Hamit Geylani, siyasi partilerin, bireylerin ve kurumların Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki savunmalarında bulundu.
23. Dönem Hakkari milletvekili olan Avukat Hamit Geylani, Azade Geylani’nin eşi, Yekbûn ve Azad’ın babası ve Ciwan Arslan’ın dedesidir.
Pek çok kitaba katkıda bulunan Hamit Geylani’nin yazdığı kitapların isimleri ise şöyle: Yirmi Kurşunlu Yürek (Şiir, Aram Yayınları); Azad Nisan Yağmuru (Şiir, Aram Yayınları); Ciwan Dengê Bê Dêngîyê’ne (Şiir, Aram Yayınları); Zap Nehri Giryan Akar (Şiir, Sitav Yayınları); Şemdinli’den Qamışlo’ya Dağ Sevdası (Deneme, Aram Yayınları); Kürt Mücadelesinin En Geniş Damarı Şeyh Ubeydullah Nehri (Deneme, Belge Yayınları) ve Kürt Mücadelesinde Yarım Asır Hamit Geylani (Emin Sarı ile birlikte, Sitav Yayınları)…