GÖÇ-DER, kurulacak komisyonda yer alma talebiyle Meclis’e dilekçe gönderdi
Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği (GÖÇ-DER), Yenişehir ilçesi Ofis Semti’nde bulunan PTT binası önünde Meclis’te kurulacak komisyonda yer alma talebiyle ilgili açıklama yaptı.
Açıklamayı okuyan GÖÇ-DER yöneticisi Hakan Şeker, 1990’lı yıllarda devletin güvenlik politikaları çerçevesinde binlerce köyün boşaltıldığını, yüzbinlerce insanın yerinden edindiğini hatırlattı. 1990’ların sadece fiziki bir yer değiştirme olarak ele alınamayacağını aynı zamanda toplumsal hafızada derin yaralar açtığını kaydeden Şeker, “Köyleri boşaltılan insanlarımız göç esnasında maruz kaldıkları kötü muamele, işkence, psikolojik travmalar ve bazı durumlarda gözaltında kaybedilmeler ile ağır bir insanlık dramı yaşamıştır. Bu zorla yerinden edilme dalgası sadece ülke içi değil, sınır ötesine de uzanmıştır. Binlerce insan, yaşam alanlarından koparılarak, ağır koşullar altında Mexmur gibi kamplara sığınmak zorunda kalmıştır. Bugün hâlâ Mexmur’da devam eden yaşam mücadelesi, bu göçün sonuçlarının hâlen güncelliğini koruduğunu açıkça göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Köye dönüşün önündeki engeller
Şeker, Türkiye’nin metropollerine, özellikle yoksul mahallelerine göç etmek zorunda kalan insanların kent yoksulluğu, kimliksizleşme, dışlanma ve güvencesizlikle mücadele etmek zorunda bırakıldığını anımsattı. Aradan geçen onca yıla rağmen, köylerine dönmek isteyen yurttaşların önündeki engellerin tüm ağırlığıyla varlığını sürdürdüğünü kaydeden Şeker, mayınlı araziler, koruculuk sistemi, yayla yasakları, askeri güvenlik bölgeleri ve altyapı eksikliklerinin köye dönüşlerin önündeki başlıca engeller arasında yer aldığını belirtti.
Komisyonda olma talebi
Köye dönüşün önünün açılması çağrısında bulanan Şeker, “Bizler, Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği olarak, hem geçmişle yüzleşmenin sağlanması hem de geri dönüşlerin önünün açılması için yürütülecek her çalışmanın içinde yer almak istiyoruz. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulması planlanan ilgili komisyonlarda derneğimizin de yer almasını talep ediyor. Böylesi bir çalışmada yer almamız, hem sahadaki gerçekliğin daha doğru yansıtılması hem de geçmişle yüzleşme ve onarıcı adımların atılması açısından hayati önemde olduğunu düşünüyoruz.
Unutulmamalıdır ki adalet, sadece geçmişin tanıklığını yapmakla değil, aynı zamanda geleceği inşa edecek politikaların oluşturulmasına katkı sunmakla da sağlanabilir. GÖÇ-DER olarak bu sorumluluğu almaya ve yüzleşme sürecinin bir parçası olmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Açıklama sonrası Meclis’te kurulacak komisyonda yer almak için hazırlanan dilekçeler gönderildi.
Kaynak: MA