Kapitalist üretim süreçlerinde kullanılan kimyasal maddelerle yaşam hızla kirletiliyor. Bu kirliliklerin etkilediği en önemli alanlar ise nehir, akarsu, göl gibi tatlı su kaynakları olduğu biliniyor. Bu sorunu çözmek adına Perulu bir bilim insanı olan Marino Morikawa’nın geliştirdiği sistem dikkat çekiyor. El Cascajo isimli sulak bölgenin oldukça kirlendiğini öğrenen Marino Morikawa, teknolojiyi de kullanarak geliştirdiği sistemle El Cascajo’daki canlılara ve geçimini o bölgedeki tarım alanlarından sağlayan ailelere eski hayatlarını geri verdi.
İşini bırakıp Peru’ya döndü
Japonya’da aktif bir araştırmacı olarak görev yapan Marino Morikawa, çocukluğunda önemli bir yere sahip El Cascajo’nun oldukça fazla kirlendiğini duyar duymaz tüm görevlerini bırakıp Peru’ya geri döndü. Peru’daki bu bölgeye son ziyaretini 20 yıl önce gerçekleştirdiğini söyleyen Morikawa, gördüğü manzara karşısında büyük hayal kırıklığı yaşadı. El Cascajo’da hatırladığı kadarıyla en az 150 hektarlık bir sulak bölge olduğunu ifade eden Morikawa, bu rakamın 40 hektara düşmüş olmasının oldukça büyük bir problem olduğunu ve bir şeyler için eğitim hayatında edindiği tüm bilgileri kullanarak bir temizleme sistemi kurmak için kolları sıvadı.
Mikrokabarcık çözeltisi
İlk olarak su kalitesini arttırmak için teorik çözümler üreten Marino Morikawa, daha sonra oluşturduğu çözümleri uygulamak istedi fakat ne yazık ki elindeki bütçe, projeyi uygulamak için yeterli değildi. Kişisel birikiminin üzerine bankalardan da kredi çeken Morikawa; kirli sulara mikrokabarcık çözeltisi ekleme ve biyofiltreler kullanarak suyu temizleme fikrini hayata geçirdi. Sistemin çalışma mantığını açıklayan Morikawa, “Kullandığımız mikrokabarcıklar, adeta bir mıknatıs gibi çalışan elektromanyetik bir alana sahip. Mikrokabarcıkların bu özelliği sayesinde suyun yüzeyindeki bakteri ve virüsleri topluyor ve suyun kalitesini arttırıyoruz” dedi. Yaklaşık 6 ay boyunca bu projeyi uygulamak için gece gündüz çalışan Morikawa, geliştirdiği sistemle oldukça iyi bir sonuca ulaştı.
Göl 4 ayda eski haline döndü
4 ay gibi kısa bir sürede oldukça geniş bir alanı temizleyen sistem, o bölgedeki yaşamı adeta geri getirdi. Onlarca kuş ve balık türü, doğal yaşam alanlarına geri kavuşurken bölge insanları da eski işlerini tekrar yapabilme fırsatı yakaladı. 4 ayda gölün yaşadığı bu değişim, dünya üzerinde birçok insanda farkındalık yaşanmasına yardımcı oldu. Marino Morikawa’nın geliştirdiği sistem pahalı olsa da çevre dostu ve verimli olması gibi özellikleriyle çevre kirliliğine karşı oldukça kullanışlı olabileceğini belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ