Beyazın beyaz, siyahın siyah olduğunu ispat etmek zordur. Çünkü ispatı gerekmez bir durumdur. Beyaz beyazdır, siyah da siyah!
Köylü ve Köyde Yaşayan Diğer İnsanların Haklarını Birleşmiş Milletler’e (BM) onaylatmak çabası beyazın beyaz olduğunu ispat etmek zorunda kalmak gibi sevimsiz bir durumdu. Bu yüzden köylülerin BM’de haklarını kabul ettirmeleri on yılı aşkın bir süre aldı.
Son bir yıl
BM, Hükümetler Arası Çalışma Grubu, Deklarasyonu sonuçlandırma kararını almak için 29 Eylül 2018 tarihinde toplandı. Kararı 34 lehte,11 çekimser ve 2 karşı oyla aldı.
Alınan bu karar üzerine Birleşmiş Milletler, Üçüncü Komitesinde (Sosyal,İnsani ve Kültürel Komite) Deklarasyon 19 Kasım 2018’de ele alındı,görüşüldü ve oylandı. 119 evet, 7 ret ve 49 çekimser oy ile kabul gördü.
Ve en nihayet…
18 Aralık 2018’de BM Genel Kurulu’nda Deklarasyon nihai onay için oylamaya sunuldu 121 kabul, 54 çekimser, 8 karşı oy alarak onaylandı.
Evet. Herşeye rağmen köylülerin BM nezdinde mücadele ile elde ettikleri, haklarını tanımlayan bir deklarasyonları var artık. Köylü Hakları Deklarasyonu önemli Finansal sermayenin ve şirketlerin, gıdayı tekelleştirmek, toprağı ve doğal zenginlikleri, daha az elde toplamak için saldırılarını şiddetlendirdikleri bir dönemde deklarasyonun onaylanmış olması değerli!
Deklarasyonu’nun kabul edilmesi, sadece köylüler için değil, dünyanın tüm halkları için stratejik bir kazanım. Bu yanıyla önemli.
Oyların rengi
Oylamalar sürecinde bazı ülkeler deklarasyona red oyu verdi. Bazıları çekimser oy kullanarak Köylü Haklarına geçit vermek istemedi.
Köylüler bu ülkelere ya beyazın beyaz, siyahın siyah olduğunu anlatamadı(!) veya köylüler yerine şirketlerden yana oldukları için o ülkeler anlamak istemediler. Türkiye,deklarasyona çekimser oy verenlerin arasındaydı.
Peki, köylüler ve kırsal alanda yaşayan diğer insanların haklarını 30 üst başlıkta tanımlayan Deklarasyon ne amaçlıyor?
-Köylüler, balıkçılar,göçebeler, tarım işçileri ve yerli halklar dahil olmak üzere tüm kırsal toplulukların haklarını daha iyi korumayı, yaşam koşullarını iyileştirmeyi,
-Gıda egemenliğini,
-İklim değisikliğine karşı mücadeleyi,
-Biyoçeşitliliği korumayı ve güçlendirmeyi amaçlıyor.
Evet, deklarasyon küçük aile çiftçiliğini destekleme çabalarına önemli katkı sunabilecek nitelikte. Ayrıca, karşı karşıya bulunduğumuz gıda, ekoloji, sosyal ve iktisadi krizlerin çözümünde küçük aile çiftçiliğinin rolünün önemli olduğunun altını çiziyor.
Köylü deklarasyonun BM’e kabul ettirme çalışmaları, Türkiye’den Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’un da üyesi olduğu dünya küçük köylü hareketi La Via Campesina öncülüğünde yürütüldü. FIAN ve CETİM gibi pekçok örgüt destek sundu.
Köylülerin verdikleri çetin hak mücadelesi sonucu kazanımı tabii umudu besliyor. Güneşin, karanlığın üzerine doğma ihtimalini diri tutuyor.
Köylüleri bu kazanımlarından dolayı kutluyorum!
Not: Köylü ve Köyde Yaşayan Diğer İnsanların Hakları Deklarasyonu’nun tamamına karasaban.net’ten ulaşmak mümkün.