DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında 22 yıl 3 ay hapis cezası ve tutuklama kararı verildi
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in birleştirilmiş iddianamelerden oluşan ve 18 ayrı suçlamadan yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Güven’in katılmadığı duruşmada, avukatları Serdar Çelebi ve Cemile Turhallı Balsak hazır bulundu.
Cumhuriyet Savcısı tekrarladığı esas hakkındaki mütalaasında, Güven’in “Örgüt kurma ve yönetmek”, “örgüt üyesi olmak”, “halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtmak”, “kanuna aykırı yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddialarıyla cezalandırılmasını talep etti.
Yapılan savunmaların ardından duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Güven’e 22 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, hüküm ile birlikte Güven hakkında tutuklanma kararı da verdi.
Açlık grevine girmişti
Leyla Güven, Efrîn’e yapılan saldırıya karşı yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklanmış, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunduğu 7 Kasım 2018 tarihinde, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Türkiye’de barış ve demokratik sürecin yeniden başlatılması amacıyla açlık grevine girmişti.
Güven’in yedi ay devam eden açlık grevi eylemi, avukatlarının Öcalan ile görüşmesinden sonra gelen çağrıyla son bulmuştu.
Vekillikleri düşürülmüştü
24 Haziran 2018 Genel seçimlerinde cezaevinden Hakkari milletvekili seçilen Leyla Güven, 10 Temmuz 2019’da mecliste yemin etmişti. KCK Davası kapsamında cezası onanınca Eylül ayında Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğlu ile birlikte Leyla Güven’in milletvekilliği düşürüldü.
Güven’in ‘örgüt yöneticisi’ olarak ceza aldığı DTK dosyası kapsamında şu ana kadar onlarca kişi tutuklandı. Tutuklanan isimler arasında Diyarbakır eski belediye başkanı Selçuk Mızraklı, TTB Onursal üyesi Doktor Şeyhmus Gökalp de var. HDP’nin tutuklu eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da DTK dosyasından yargılanıyorlar.
HABER MERKEZİ