Kuzey Suriye’de kurulan ilk kadın tiyatro grubu olan Teatra Sarya Baran üyeleri, sanatta da iktidar olan erkeği çok öfkelendirdiklerini belirterek, ‘Burada halklar kendi inanç ve kültürünü özgürce yaşıyor ve arıyorlar’ dedi.
Sadiye Eser/İstanbul-MA
Kuzey Suriye’de kurulan ilk kadın tiyatro grubu Teatra Sarya Baran, 2018 yılında çalışmalarına başladı. Kevana Zêrîn bünyesinde çalışmalarını yürüten Teatra Sarya Baran, Kuzey Suriye’de çalışmalarına devam ediyor. “Jina Bi Tenê (Yalnız Kadın) oyunu ile “Diziya Baxçe (Bahçe Hırsızları) adıyla bir de çocuk oyunları sahneliyor. “Jina Bi Tenê” oyunuyla Ş. Yekta Tiyatro Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yönetmen ödülüne laik görüldü. Teatra Sarya Baran grubunun üyeleri Bara’e Hesen ile Sarya Goran, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bir çocuk oyunuyla başladı
2018 yılında ilk kurulduklarında 4 kişi ile başladıklarını belirten Hesen, her 4 kişinin de çalışmalarına devam ettiği bilgisini verdi. “Diziya Baxçe (Bahçe Hırsızları) çocuk oyunu çalışmalarına başladıkları bilgisini veren Hesen, “Oyunda yer alan oyuncular çocuklardan oluşuyor. Bu oyunumuzla 4. Çocuk Festivali’ne katıldık. Rimêlan, Serêkaniyê, Qamişlo’da seyirci ile buluştuk. Oyun çok sevildi. Büyük beğeni topladı. Okulların düzenlediği etkinliklere katılıp küçük-büyük seyircilerimizle buluşmaya devam ediyoruz. Biz; Diziya Baxçe oyununu oynadığımız süreç içerisinde, 4 aylık atölye eğitimine başladık. Temel oyunculuk, tiyatro tarihi ve beden dersleri aldık. Atölye bitiminde Jina Bi Tenê (Yalnız Kadın) oyununun provalarını aldık” dedi.
‘İlkleri yaşadık’
Ş. Yekta Tiyatro Festivalinde “Jina Bi Tenê” oyunuyla en iyi kadın oyuncu ve en iyi yönetmen ödülü almalarına ilişkin de Hesen, “Bizim için çok büyük bir heyecandı. Aslında ilkleri yaşadık. Kuzey Suriye’nin ilk kadın tiyatro gurubuyuz, ilk defa bir oyunda yer aldım; en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldüm. Arkadaşım Sarya’nın ilk yönetmenliği ve en iyi yönetmen ödülünü aldı. Kadının azmi, inancı ilkleri yaratıyor. Bu ilkler bizi çok mutlu ediyor. Daha fazla okumaya, çalışmaya yönlendiriyor” diye ifade etti.
‘Her şeye sıfırdan başladık’
Kuzey Suriye’de her üretimin yeni olduğunu sözlerine ekleyen Hesen, “Baas rejimi kimliksiz bir Kürt yaratmak istedi. Büyük tahribatlar yarattı. Sanat yoktu. Arabesk kültür vardı. Şimdi bu dertten kurtulmaya çalışıyoruz. Bunun acısını büyük yaşıyoruz. Mesela tiyatro, sinema, müzik, halk dansları, çocuk festivali şeklinde festivaller düzenliyoruz. Her şehirde kültür sanat kurumlarımız var. Tiyatro, sinema, halk dansları komünleri kuruldu. Müzik ve klip çekimleri çalışmaları için stüdyo ‘Hunergeha Welat’ kuruldu. Her şeye sıfırdan başladık. Kendi tarz ve üslubumuzu yaratmaya çalışıyoruz. Profesyonel olmanın çaba ve gayreti içerisindeyiz” dedi.
‘Büyük heyecanla takip ettik’
Grubun diğer bir üyesi olan Sarya Goran ise ilk olmalarına ilişkin “Yüzde 100 büyük ilgi görüp desteklendik, destekleniyoruz diyemeyiz. ‘Ne gerek var kadın grubuna’ diyenler de oluyor, büyük heyecan duyup kutlayanlar da… Ama şunu çok net gördük, sanatta, iktidar olan erkeği çok öfkelendirdik. Bize büyük öfke duyuyorlar” dedi. Çocuk gruplarında 9 oyuncu çocuğun yer aldığını ifade eden Goran, “Diziya Baxçe oyununda 9 oyuncumuz vardı. Sayı şimdi 13’e yükseldi. Çocuk atölyemizde pedagoji destekli eğitimi vermeye çalışıyoruz “ diye konuştu. Amed Tiyatro Festivali’ni büyük bir heyecanla takip ettiklerini de dile getiren Goran, “Oradaki başarı, bağlılık, inanç bizi çok mutlu ediyor. Bize ilham kaynağı oluyor. Umut ediyoruz, çok da çalışıyoruz, bir gün hep birlikte olmak için. ‘Hakikat özgür kılar’ şiarıyla selamlıyoruz” dedi.