İtalyan araştırmacılardan oluşan bir ekip, hamile kadınların plasentasında mikroplastik parçacıkları tespit etti. Bu kirliliğin fetüsün gelişimini engelleyebileceği düşünülüyor
Mikroplastiklerin hamile kadınların plasentasında bulunması hem tarihi hem de son derece endişe verici olarak değerlendiriliyor.
İtalyan araştırmacılardan oluşan bir ekip, hamile kadınların plasentasında mikroplastik parçacıkları tespit etti. Roma’daki bir hastanede incelenen altı plasentadan dördünün enfekte olduğu belirlendi.
Environment International dergisinde yayınlanan bu sonuçlar, Guardian tarafından yayınlanınca ses getirdi.
Araştırmacılara göre mikroplastikler plasentada hem anne hem de fetüs tarafında ve ayrıca fetüsün geliştiği zarda bulundu.
Sonuçlar, bu parçacıkların mavi, kırmızı, turuncu ve pembe renkte olduğunu gösteriyor.
Ambalaj, hijyen, kozmetik ürünler
Araştırmacılara göre, sözkonusu mikroplastikler genç anneler tarafından kullanılan ambalaj, boya ve hatta hijyen veya kozmetik ürünlerden geliyorlar.
Hastanedeki jinekoloji bölümünün başkanı ve araştırmanın temel yazarı Antonio Ragusa, “Bir siborg bebeğe sahip olmak gibi: artık sadece insan hücrelerinden değil, biyolojik ve organik olmayan varlıkların bir karışımından oluşuyor” dedi.
Uzun vadeli sonuçlar
Keşfi yapan araştırmacılar, bunun “özel bir endişe konusu” olduğunu belirtiyor. Zira, bu parçacıklar sağlık üzerinde uzun vadeli sonuçları olabilecek kimyasalları taşıyabilir, ancak aynı zamanda fetüsün bağışıklık sisteminin gelişimini de bozabilir.
Mikroplastiklerin sağlığımız (aynı zamanda bebekler ve tüm canlıların sağlığı) üzerindeki etkisi nispeten biliniyor. Bununla birlikte, gezegenimizin en ücra yerlerine kadar ulaşan bu parçacıklar çevre ve sağlık için gerçek bir endişe kaynağı haline geldi.
2019’da Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), ortalama bir kişinin her hafta 5 grama kadar, diğer bir ifadeyle bir kredi kartı ağırlığında, plastik yiyebildiği tahmininde bulunmuştu.
Kaynak: ANF