Batman Hasankeyf Koordinasyonu, yangının ardından tarihi ve kültürel yapıların zarar gördüğünü belirterek, bağımsız bir heyetin incelemelerde bulunmasını istedi.
Batman Hasankeyf Koordinasyonu, Hasankeyf’te yaşanan yangın ile Ilısu Barajı kapaklarının kapatılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yirmiden fazla medeniyete beşiklik eden, Dicle Nehri ile bütünleşen, 12 bin yıllık insanlığın ortak kültürel mirası olan Hasankeyf’in, Ilısu Baraj Projesi’nin tehdidi altında olduğu ifade edilen açıklamada, baraj nedeni ile tarihi kentte fiziki yıkımlar yaşandığına dikkat çekildi. Yıkımların yanı sıra nasıl çıktığı henüz belirlenemeyen yangına işaret edilen açıklamada, “Yangın, kaledeki tarihi yapılara, mağaralara, eski mezarlara ve kültürel varlıklara gözle görünür şekilde zarar vermiştir. Ayrıca bu yangın canlı varlıkların yaşam alanlarını yok etmiştir. Bununla birlikte birçok canlı bu yangında yanmıştır. Yangın rüzgârın etkisiyle hızla geniş bir alana yayılmış ve yaklaşık 3 saat boyunca devam etmiştir. Bu süre zarfında yapılan müdahaleler çok yetersiz olmuş ve resmi yetkililer bu yangına seyirci kalmışlardır” ifadeler yer aldı.
‘Tarihi yapılar zarar gördü’
Yangın sonrası yerinde incelemelerde bulunmak üzere Hasankeyf’e gidildiği ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için kaleye çıkıldığı belirtilen açıklamada, güvenlik görevlileri tarafından kaleye çıkışın engellendiği vurgulandı. Açıklamada, yangından sonra yapılan görüşmeler ve incelemelerdeki bulgular şu şekilde ifade edildi: “Hasankeyf halkı; uzun yıllardır kalenin üst taraflarında böyle bir yangının olmadığını, buraya çıkmanın yasak olduğunu ve kaleye sadece firmada çalışan işçiler ile resmi yetkililerin çıkabildiğini aktarmıştır. Çıkan yangın sonucunda ne kadar bir alanın yandığı, tarihsel ve kültürel yapıların ne derecede zarar gördüğü bilinmemektedir. Bununla ilgili resmi kurumlar tarafından herhangi bir araştırma ve çalışma da başlatılmamıştır. Kaleyi mesken eden canlıların yaşam alanları yanmış olup, yanmış kuşlara rastlanılmıştır. Mağaralar başta olmak üzere alanda bulunan tarihsel ve kültürel varlıklar zarar görmüştür.”
Bağımsız heyet
Yangından sonra resmi yetkilerin yaptığı “Hiçbir tarihi eser zarar görmemiştir” şeklindeki açıklamaların kamuoyunu tatmin etmediği belirtilen açıklamada, yangının yarattığı tahribatın ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi amacıyla, konu ile ilgili bağımsız sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir heyetin bir an önce araştırma ve incelemelere başlaması gerektiği vurgulandı.
‘İnsanlar tedirgin ediliyor’
Açıklamada, Ilısu Baraj kapaklarının resmi bir açıklama yapılmadan kapatılarak su tutulmasıyla insanların tedirgin edildiği ifade edildi. Baraj kapaklarının kapatılması ile birçok canlının yaşam alanının yok edildiği belirtilen açıklamanın devamında, “Baraj kapaklarının kapatılması ile halk üzerinde psikolojik baskı kurulmak istenmiştir. Ne yapılırsa yapılsın tarih severler, doğaseverler, kültürel ve yaşam alanlarını savunanlar olarak Ilısu barajı ve HES projesine karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz” denildi.