Bir ay içinde 7 kez hastaneye kaldırılan ve İGK tarafından tahliyesi 4 kez engellenen Soydan Akay’ın kardeşi Veysel Akay, İGK’nin giyotin mekanizması gibi işlediğini söyledi
İzmir’de 1993’te “devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla tutuklanan ve İstanbul Silivri 9 No’lu Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Soydan Akay, Mart ayında 3’ü acil olmak üzere 7 kez hastaneye kaldırıldı. Kalp, enfeksiyon ve tansiyon şikayetleriyle cezaevi revirine kaldırılan Soydan Akay, her defasında hastane sevkleri yapılmaksızın koğuşuna geri gönderildi. Soydan Akay’ın tetkiklerini tanıdıkları bir doktora gösteren yakınları, “kalp krizi” yanıtını aldı. Hastalıklarına rağmen tahliye edilmediği gibi İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından tahliyesi 3 kez 6’şar ay, son olarak 3 ay ertelenerek dışarıda tedavi olabilmesi engelledi.
‘İGK giyotin mekanizması gibi işliyor’

Ağabeyine verilen müebbet hapis cezasının infaz süresinin Ağustos 2023’te dolduğunu ifade eden kardeşi ve aynı zamanda avukatı Veysel Akay, Türkiye’deki hukukun söz konusu hasta tutsaklar olunca işlemediğini belirtti. Veysel Akay, “Özellikle 2020’den sonra hükümetin cumhurbaşkanı kararnameleriyle geliştirdiği cezaevlerindeki İdare ve Gözlem Kurulları çok keyfi, hukuk dışı ve hatta ahlak dışı olarak işlev görmektedirler. Bunlar sadece Soydan da değil, benzer durumda olan tutsaklar içinde bir giyotin mekanizması gibi işliyor” ifadelerini kullandı.
‘Yaptığımız itiraz savcılıkta bekletilmekte’
Mahkemenin verdiği cezaların infaz süreleri tamamlandığında tutsakların tahliye edilmesi gerektiğini, bundan dolayı ağabeyinin de tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizen Soydan Akay, “Ayrıca 8 senedir Soydan tek bir hücrede tutulmakta. Soydan mütevazi bir insan, 8 senedir kendisini gündemleştirmemizi istemedi. Kendisinden daha ağır koşullarda tutsaklar olduğunu belirtti ve ahlaki olarak da istemedi. Fakat özellikle son birkaç ay içerisinde ağır sağlık koşulları vardı, zaten bir kalp krizi geçirdi. Bunu orada fark edemediler. Dışarıdaki doktor arkadaşlarımız yaptığı incelemede bu sonuca vardı. Bundan dolayı acil olarak bırakılması lazım. Cezaevinde tedavi imkanları yok. Ucuz ve yan etkisi ağır olan ilaçlar veriliyor. Biz kendimiz dışarıdan ilaç veremiyoruz. Daha kötü durumla karşılaşmamak için itirazlarda bulunduk. Ancak yaptığımız itirazlar hala işleme bile konulmamış. 24 Mart’ta yaptığımız bir itiraz halen cezaevi savcılığında bekletilmektedir” diye konuşu.
‘Cezaevi sağlık hizmeti bloke olmuş durumda’
Ağabeyinin kalp krizi geçirmesine rağmen “tansiyon” denilerek tekrar cezaevine gönderildiğini belirten Soydan Akay, cezaevi idaresiyle yaptıkları görüşmelerden sonuç alamadıklarını söyleyerek, “Cezaevi içerisindeki hastanede son zamanlarda yoğunluk nedeniyle tedavi yapamıyorlar, çünkü kapasitesi yetmiyor. Örneğin kardiyoloğa gidiyor orada 4 saat bekletiliyor. Yani Silivri Cezaevi’nin sağlık hizmeti sunma imkanı bloke olmuştur” dedi.
‘Tahliye taleplerimizi yineliyoruz’
Soydan Akay’ın tahliyesi ve cezasının ertelenmesi için müracaatlarının olduğunu ifade eden kardeş Akay, “Pazartesi (bugün) gidip hem savcılıkla hem ağır ceza mahkemesiyle görüşeceğiz. Şu anda verilen ilaçlar ve kendisini belli hareketlerle ayakta tutmaya çalışıyor. Soydan’ın durumu şu an kontrol altında, ama ne olacağı belli değil. Ve üstüne tek kişilik hücrede kalıyor. Soydan kendisi özellikle kamuoyuna dayanışma için teşekkürlerini iletmemi istedi. Kendisinden daha ağır insan varken, kendisinin gündemleştirilmemesini istedi. Ama biz ailesi ve avukatları olarak daha ciddi bir durum ile karşılaşmamak için kamuoyunun duyarlılığını, aynı zamanda aracılığınızla Adalet Bakanlığı’na, hükümet yetkililerine, cezaevi yetkililerine tahliye taleplerimizi tekrar yineliyoruz” şeklinde konuştu.
‘Hasta tutsaklar pazarlık konusu yapılamaz’
Yeni süreçte hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen kardeş Akay, “Devletin Kürtlerle barışmak istediği bir zamanda Soydan ve benzeri tutsakların derhal serbest bırakılmaları gerekiyor. Bir taraftan ‘kardeşlik’ diyeceksiniz, bir taraftan da çok ciddi mağduriyetleri yaşayan insanları rehin tutacaksınız. Soydan ve benzeri tutsaklar pazarlık masasında kullanılamazlar. Bunlar tahliye olma haklarını çoktan kazanmışlardır. Özellikle Adalet Bakanlığı’nın bu konuda yapacağı düzenlemeleri de biz taviz olarak kabul etmiyoruz. Soydan ve benzeri tutsaklar bu şekilde tahliye edilse bile geç kalınmıştır ve ciddi sağlık sorunları vardır. Bu nedenle herkesin pazarlık olmaksızın tahliye edilmeleri gerekiyor” diye belirtti.
Haber: Ömer İbrahimoğlu \ MA