F Oturumu”nun 393’üncü haftasında hasta tutuklu İlhan Dikme’nin durumuna dikkat çekildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği “F Oturumu”nun 393’üncü haftası da polis tarafından engellendi. Bunun üzerine açıklama İHD’nin Taksim’de bulunan binası önünde yapıldı. Hasta tutukluların fotoğraflarının taşındığı açıklamada, “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır!” ve “Hasta Mahpus İlhan Dikme serbest bırakılsın” pankartları açıldı. Sık sık, “Susma suça ortak olma” ve “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atıldı.
1 buçuk ay tek başına kaldı
Bu haftaki açıklamayı yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, Dikme’nin 1972 doğumlu olduğunu ve 2010 yılında gözaltına alınıp bırakıldığını söyledi. Dikme’nin tutuksuz yargılanmasının sonucunda 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldığını sözlerine ekleyen Onaran, “2 Nisan 2019’da tutuklanarak Balıkesir Kepsut Hapishanesine konulmuş ve kalabalık bir odaya alınması talebi ile yaptığı başvurulara rağmen 1 buçuk ay tek başına tutulmuştur” dedi.
Kayda ulaşılmamış
22 Nisan’da yoğun göğüs ağrısı ve 24 Nisan’da yoğun baş ağrısı şikayeti ile önce Kepsut Devlet Hastanesine daha sonra cezaevi revirinde hipertansiyon tanısı ile takibinin yapıldığını hatırlatan Onaran, “18 Haziran’da hiçbir gerekçe gösterilmeden Kocaeli Kandıra 2 No’lu F Tipi Ceza İnfaz Kurumuna sevk edilmiş, burada da 3 gün tek başına tutulduktan sonra iki kişilik bir odaya alınmıştır. Ailesinin yaptığı araştırmada, 18 Haziran’dan, beyin kanaması geçirdiği 11 Eylül tarihine kadar tedavisinin devam ettiğini gösteren bir kayda rastlanmamıştır” diye konuştu.
Ambulansla hastaneye sevk edilmiş
Dikme ile aynı odada kalan bir tutuklunun Dikme ailesine mektup gönderdiğini sözlerine ekleyen Onaran, “Dikme ile aynı odada kalan mahpus, 11 Eylülde gece saat 02.30 da İlhan Dikme’nin inlemesi ve hırıltılı sesleri üzerine uyanmış, yanına gittiğinde bilincinin kapalı olduğunu görmüştür. Yatağında yan çevirdiğinde ağzındaki kusmuk dışarıya çıkmış ve nefes alış verişi düzene girmiş. Hemen ardından memurlara haber vermiş, ambulans gelerek İlhan Dikme hastaneye sevk edilmiştir” dedi.
Görüşmelerine izin verilmemiş
Dikme ailesinin aynı gün Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi idaresi tarafından bilgilendirildiğini söyleyen Onaran ailenin aynı gün içinde hastaneye gittiğini paylaşarak, “Ailesi, Dikme’nin önce Kocaeli Devlet Hastanesi’ne ardından Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’ne gönderildiğini, burada beyin kanaması tanısı ile yatırıldığını öğrenmiştir. Görüşmelerine izin verilmemiş olmakla birlikte yine aynı gün anjiyo için götürülürken karşılaşmışlar çocuklarıyla. Dikme’nin bilinci açık bir vaziyette görmüşler ve yanlarından geçerken ailesine ‘günaydın’ diyerek seslenmiştir. Doktor, anjio sonrasında beyin kanaması tanısı ile ‘ameliyata alınacaktır’ dedi. 6 saat süren ameliyat sonrasında da ameliyatın iyi geçtiği, bir hafta sonra taburcu edilerek hapishaneye geri gönderilebileceği bildirilmiştir. Ameliyat akşamı, doktorun verdiği bilgilere uygun olarak ilhan Dikme uyanmış hatta hemşirenin yardımı ile çorba içmiştir” diye konuştu.
Ameliyattan 48 saat sonra doktorların aileye Dikme’de komplikasyon (bir hastalık varken başka hastalığın eklenmesi) geliştiğini ve durumunun ağırlaştığını bildirdiğini aktaran Onaran, “Ardından uyutulmaya başlanmıştır. Bu sürede akciğer enfeksiyonu ve beyin ödemi gelişmiş ve beyin ödemini atabilmesi için 1 Ekim günü beynine diren takılmıştır” diye belirtti. Anne ve babasının görüş için izin alamadığına değinen Onaran, “Eşi ve kızı savcılıktan izin alarak günde sadece 5 dakika kendisini görebilmekte ancak anne ve babası görüş yapamamaktadır” ifadelerinde bulundu.
Çocuğumu görmeme izin vermiyorlar
Dikme’nin annesi Ayşe Dikme ise oğlunun bilincinin kapalı olarak uyutulduğunu hatırlatarak, “Çocuğumu görmeme izin vermiyorlar. Kelepçeli olarak hastanede tutuluyor. Kelepçenin çıkarılmasını ve serbest bırakılmasını istiyorum” diyerek çocuğunun yaşamından endişe duyduğunu söyledi.