Ağız içi arama dayatmasına karşı çıktığı için hastaneye sevki 15 kez engellenen hasta tutsak Fevzi Arslan’a alzheimer tanısı konulduğu belirtildi
Adana Suluca 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Fevzi Arslan’a verilen cezanın ertelenmesi için geçtiğimiz yıllın Temmuz ayından itibaren 7 defa işlem başlatıldı. Bu kararlar sonrası Fevzi Arslan, her seferinde hastaneye sevk için hazırlandı. Ancak cezaevi jandarması, her seferinde Fevzi Arslan’a ağız içi arama dayatmasında bulundu. Fevzi Arslan ise bu dayatmayı reddettiği için hastaneye sevki engellendi.
Ağız içi arama dayatmasını reddettiği için hastaneye sevki 15 kez engellenen Fevzi Arslan’ın tıbbı belgelerini inceleyen bağımsız doktorlar, alzheimer veya parkinson hastalıklarının olabileceği tanısını koydu.
Sevki 15 kez yapılmadı
Aynı tarihlerde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Arslan’a ve diğer tutsaklara yönelik bu dayatmanın ortadan kaldırılması için İçişleri Bakanlığı’na yazı yazdı. Ancak bakanlık olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermedi. Fevzi Arslan’ın durumunun giderek ağırlaşması nedeniyle Newroz Uysal, 22 Nisan’da bakanlığa tekrar yazı yazdı. Bakanlık, bu sefer Newroz Uysal’a verdiği yanıtta, Fevzi Arslan’ın 5 Temmuz 2024 ile 2 Mayıs 2025 tarihleri arasında 18 kez hastaneye müracaatta bulunduğunu paylaştı. Bakanlık, Arslan’ın bu müracaatlardan sonra sevk için hazırlandığını, ancak ağız içi arama dayatmasını reddettiği için 15 kez hastane sevkinin sağlanmadığını aktardı.
Alheimer ve parkison şüphesi
Bu süreçte cezaevine görüşe giden Arslan’ın ailesi ise Fevzi Arslan’ın zaman zaman kendilerini tanımadığını fark ettiklerini belirterek, alzheimer olabileceğinden şüphelendiklerini kaydetti. Aile, Fevzi Arslan’ın hastaneye sevk edilmemesi nedeniyle Fevzi Arslan’a dair var olan tıbbı belgeleri toplayarak, Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Operatörü Dr. Ahmet Metin Akar’a götürdü. Tıbbı belgeleri ve raporları ile inceleyen Akar, hazırladığı raporda Arslan’ın alzheimer veya parkinson olabileceğinden şüphelendiğini aktardı.
‘İnsan onuruna aykırıdır’
Aile hazırlanan raporla girişimlerde bulunurken, Newroz Uysal Aslan da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Uysal, konuya dair Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuruda bulundu. Jandarmanın ağız içi arama dayatmasına tepki gösteren ve bu nedenle Arslan ile diğer tutsakların hastaneye sevk edilmediğine işaret eden Newroz Uysal Aslan, Arslan’ın durumunun giderek ağırlaştığını, bu nedenle tam teşekkülü bir hastaneye sevk edilmesi gerektiğini belirtti. Newroz Uysal Aslan, aynı zamanda ağız içi arama uygulamasının insan onuruna aykırı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini, kaydederek, ceza ertelemesi için daha önce verilen kararların yerine getirilmesini gerektiğine dikkat çekti. Newroz Uysal Aslan, sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması için Meclis’in girişimlerde bulunmasını da talep etti.
Bakanlıklara başvuru yapıldı
Newroz Uysal Aslan bu başvuru yanı sıra aynı zamanda Adalet ve İçişleri bakanlıklarının yanıtlaması istemi ile Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Ne olmuştu?
Fevzi (55), Ömer (36), Mehmet Haşim (46) ve Mehmet Kasım Arslan (32) kardeşler ile akrabaları Khlel Khlel (30), AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’a dönük “suikast” istihbaratı iddiası üzerine gözaltına alındı. 15 gün boyunca Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan 5 kişiye polislerin hazırladığı ifadeler zorla imzalatılmak istendi. 5 kişiye uygulanan ağır işkenceler, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından 31 Ekim 2019’de hazırlanan rapora da yansımasına rağmen, 5 kişi 15 gün sonra çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 5 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, gözaltına alınmaya gerekçe yapılan “suikast” iddiası yer almazken, kentte farklı tarihlerde yaşanan birçok olaya iddianamede yer verildi. Mahkeme, işkence altında alınan ifadeleri baz alarak, Fevzi ve Mehmet Kasım Arslan kardeşler ile Khlel Khlel’e çeşitli cezalar verdi.
Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Dairesi, verilen cezaları 19 Şubat 2020’de onadı. Yargıtay da 17 Ocak 2024’de kararı onadı. Avukatlar, bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, henüz olumlu ya da olumsuz bir karar vermedi.
Fevzi Arslan’ın beyninde gördüğü işkencelerden ötürü erime başladı. Arslan, aynı zamanda İnsan Hakları Derneği (İHD) hasta tutsaklar listesinde de yer alıyor.
Haber: Mehmet Aslan / MA