Üçyıldır yayınlanan Newjin gazetesi, kadınların sesi olmaya devam ediyor. Yayında çalışan gazeteciler, ‘Kadınların sorunlarını, güçlü duruşlarını ,kazanım ve başarılarını yansıtıyoruz’ dedi
Federe Kürdistan Bölgesi’nde 2016 yılından bu yana yayımlanan Newjin gazetesi, kadınların çıkardığı ilk gazete olma özelliğine sahip. Germiyan kentinde çıkarılan ve 16 kadın gazetecinin çalıştığı Newjin, kadınların sesi olmaya devam ediyor. 32’inci sayısı yayımlanan Newjin’de çalışan kadınlar, çalışmalarıyla ilgili bilgileri paylaştı.
Çalışma sistemi farklı
Kadınları ilgilendiren bütün konulara önem verdiklerini belirten gazeteci Ziryan Mihemed, “Kadınların yaşadığı sorunları, kadınların güçlü duruşunu, kazanımlarını ve başarılarını işliyoruz. Renkli çocuk haberleri yapıyoruz. Germiyan’da kadınlar tarafından yönetilen Newjin gazetesinde 16 kadın çalışıyor” diye bilgi verdi. Germiyan’da kadınların çalışma yaşamına katılmalarının kolay olmadığına dikkat çeken Ziryan Mihemed, şöyle devam etti: “Newjin gazetesi, Germiyan’daki kadınların hayallerine kavuşması için bir kapıdır. Çalışma sistemimiz diğer kurumlardan farklıdır. Belirli bir editörümüz yok. Hepimiz birlikte çalışıyoruz ve her ay birimiz editör oluyor. Bunu her birimizin gelişim göstermesi için yapıyoruz.”
“Newjin Gazetesi’ni herhangi bir karşılık beklemeden ve ücretsiz bir şekilde paylaşıyoruz” diyen Hewjin Mehdi de, gazete basıldıktan sonra dağıtıma çıktıklarını, şehirdeki kitapevi, kurum ve resmi yerlere götürüldüğünü dile getirdi. Hewjin Mehdi, “Gazeteye özellikle öğrenciler büyük ilgi gösteriyor” dedi.
Engelleri kaldırmak Son olarak konuşan Xoşbin Celal ise sahada maruz bırakıldıkları sorunları aktardı. Xoşbin Celal, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:” Kadın sorunlarına ilişkin haber yaptığımızda konuya ilişkin konuşacak kişiler ya hazır olmadıklarını ya da isimlerini vermek istemediklerini söylüyor. Resmi yerlerden açıklama istediğimizde de bizi ciddi ve sıcak bir şekilde karşılamıyorlar. Eril zihniyet nedeniyle çoğu zaman sorunlar da yaşayabiliyoruz. Sosyal medya üzerinde bizi hedef gösterenler, bizi erkek karşıtı olarak tanımlıyor. Ama gerçekte öyle bir şey yok. Amacımız cinsiyet eşitsizliğini ve engelleri ortadan kaldırmak. Kadınların sorunlarını dile getirmek ve kadının sesi olmak istiyoruz.”
GERMIYAN