Boko Haram,El Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin ‘haram’ saymadığı ‘Tramadol’ isimli uyuşturucu hap, Suriye’deki selefi gruplar arasında yıllardır yaygın biçimde kullanılıyor. Geleneği IŞİD’den devralan ÖSO gruplarında da bağımlılık yaygın. En son Girê Spî’de bir eczacı bu yüzden kaçırıldı
Selefi örgütlerin ‘Helal’ olarak belirlediği ‘Tramadol’ isimli şiddetli ağrı kesici, IŞİD’in mirasını devralan ÖSO grupları tarafından da kullanılıyor. Uluslararası litaretürde ‘IŞİD hapı’ ya da ‘Savaşçı hapı’ diye bilinen ve UNODC (Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi) tarafından uyuşturucu olarak belirlenen ‘Tramadol’ geçtiğimiz günlerde Girî Spî’deki bir olayda yeniden gündeme geldi. Girê Spî’de Türkiye destekli silahlı gruplar, önceki gün ‘Tramadol’ haplarını satmayı reddeden genç bir eczacıyı kaçırdı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Girê Spî’nin batısındaki Sukkariyya köyünden eczacıyı kaçıranların ÖSO gruplarından olduğunu bildirdi. Daha önce de İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporunda da Efrîn’deki tanıkların, ÖSO gruplarından gençlerin bol miktarda uyuşturucu hap kullandığına yönelik ifadeleri yer almıştı.
Her şey ‘haram’ o ‘helal’
Tramadol, aslında bölgede yıllardır çok yaygın. UNODC (Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi) geçen yıl açıkladığı uyuşturucu raporunda, Tramadol isimli ilacın Orta Asya’dan dünyaya dağıldığına dikkat çekiyordu. Afrika’da geçen yıl 3 milyon tabletten fazla Tramadol ele geçirildiğinin vurgulandığı raporda, Boko Haram, El Kaide, IŞİD gibi örgütlerin İslami inançlara göre “haram” sayılmadığı için militanlarına bu ilacı dağıttığı belirtiliyor. Raporda, UNODC’nin İlaç Önleme ve Sağlık Şubesi Şefi Dr. Gilberto Gerra’nın “Tramadol’un güçlü bir ağrı kesici olduğu, kullanıcılara gerçeklikten ve kopma hissi sağlamaktadır” görüşüne de yer veriliyor.
Avrupa’da operasyonlar
Tramadol uzun süredir Avrupa polisinin gündemini işgal ediyor. 3 yıl önce, İtalyan mali polis ekipleri, Calabria’da düzenledikleri bir operasyonda, Hindistan’dan gemilerle getirilip Libya ve Ortadoğu’daki IŞİD örgütlerine gönderilmek üzere hazırlanan 24 milyon hapa el koymuştu. Yakalanan Tramadol ve benzeri ilaçların piyasa değerinin 50 milyon euro civarında olduğu bildirilmişti. İtalyan polisi, 2017’nin Mayıs ayında da Ceneviz Limanı’nda bir gemide konteynerlere istiflenmiş 37 milyon tablete el koymuş ve IŞİD’in bu tabletlerin tanesini 2 eurodan üyelerine sattığını bildirmişti.
Hollanda’da imalathane
Yine 2017’nin Mayıs ayında Hollanda’nın Limburg eyaletindeki Brunssum kasabasındaki bir imalathanede, çok miktarda ‘Captagon’ ve ‘Tramadol’ üreten bir laboratuvar ele geçirdi. Cinsel gücü de artırdığı iddia edilen ‘Captagon’ ve ‘Tramadol’’ün IŞİD ve El Nusra’ya gönderilmek üzere hazırlandığı bildirildi. 2016’da da Yunanistan’da ABD’li ve Yunan yetkililerin ortak operasyonunda, deniz yoluyla IŞİD’e ulaştırılmaya çalışılan 26 milyon kutu ‘Tramadol’ hapına el konulmuş, konteynerlerin Hindistan’dan geldiği belirlenmişti. SuriyeÜrdün sınırında ise ‘Tramadol’ ticareti en yaygın işlerden biri olarak biliniyor. Bu arada İstanbul limanlarında da HindistanLibya rotasındaki gemilerde yakalanan ‘Tramadol’ miktarları da az değil. Sadece Nisan 2017’deki bir operasyonda 18 milyon tablet ele geçirilmişti.
Ankara’nın bakkalları
Tramadol, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler arasında da yaygın. Geçen yıl yapılan haberlerde Ankara’da AMATEM’in bilgilerine yer verilmiş ve çok sayıda mültecinin Ankara’daki bakkallardan 20 liraya Tramadol alabildiği belirtilmişti. Haberlerde, ‘Tramadol’u uzun süre kullanımı nedeniyle Numune Hastanesi’ne bağlı AMATEM’de tedavi gören bir Suriyeli mülteci anne, küçük oğlunun Suriye’deyken El Nusra’da olduğunu ve ilaca orada alıştırıldığını belirtiyordu. 22 yaşındaki büyük oğlunun da hikâyesi aynıydı. Büyük oğlu da El Nusra’da ilacı kullanmaya başlamış. Türkiye’ye geldikten sonra da ilaç kullanmaya devam etmişti. Haberlerde, Altındağ ilçesine bağlı semtlerde bakkal, hatta manav ve kasaplarda Tramadol isimli ilacın satış fiyatının 20 lira olduğu da belirtiliyordu.
Şiddetli bir ağrı kesici
Tramadol, orta ve şiddetli ağrıyla mücadele etmek için kullanılan bir ağrı kesici ilaç ve düzenli kullanımı bağımlılığa neden olabiliyor. Tramadol’un etkisi aldıktan yaklaşık 30 dakika sonra başlar. Alınan doza ve ağrının şiddetine bağlı olarak, analjezik etki iki ila yedi saat arasında sürüyor.
HABER MERKEZİ