15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla eylem ve etkinliklere hazırlanan dil kurumları temsilcileri, ‘Her alanda dilimizi savunup yaşatmalıyız’ mesaj verdi
Kürtçenin öğretilmesi ve geliştirilmesine dönük çalışmalarını sürdüren dernek, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, 3 Mayıs’ta 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin startını verdi. 4 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında birçok konferans, yürüyüş ve panel düzenlenecek. Etkinliklerdeki temel talep ise, “Kürtçeye statü, Kürtçe eğitim” olacak.
‘Dilimizi sahiplenelim’
Açıklamaya katılan isimlerden Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Bahar Peker, asimilasyon politikalarına karşı “dilimizi sahiplenelim” çağrısı yaptı. Bahar Peker, özellikle Kürtçenin Kirmanckî lehçesinin tehlikede olduğuna işaret ederek, “Kirmanckî kurslarına gitmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı göndermeliyiz” diye kaydetti.
TJA aktivisti Emine Caynak, bir halkın diliyle tanındığını söyledi. Emine Caynak, “Dilimizi yaşatmamız gerekiyor. Kürtçenin eğitim dili olması için biz kadınlara ne sorumluluk düşüyorsa onu yerine getireceğiz” dedi.
Kürtçe konuşma çağrısı
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi Dil Komisyonu Eşsözcüsü Gülbahar Ateş, “Dil bir halkın varlığı ve kimliği olduğu için önemlidir. Bu nedenle pazarda, sokakta nerede olursa olsun Kürtçe konuşulmalı” diye konuştu.
‘Kürtçe konuşmalı, okumalıyız’
Dil bilimci Sami Tan, Kürtçenin Kürtlerin kimliği olduğunu vurguladı. Sami Tan, “Dil olmazsa olmaz. Bu nedenle Kürt dili, Kürt halkının özgürlüğünün anahtarı, Kürt halkının siyasi statüsüdür. O nedenle her Kürt, 7’den 70’e kadar anadilini konuşmalı, okumalı, yazmalı. Günlük hayatını anadiliyle yaşamalıdır. Aileler çocuklarıyla Kürtçe konuşmalı” ifadelerini kullandı.
‘Kürdistan dil mücadelesi veriyor’
DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Cemile Turhallı Balsak, Kürtçenin statüsünün olması gerektiğini vurguladı. Cemile Turhallı Balsak, “Statüsü olmayan dilin varlığını garantiye alamazsınız. Kürtçe kadim bir dildir. Kaç bin yıldan günümüze kadar gelmiştir. Son 40 yıldır Kürtler dili için mücadele veriyor. Kürdistan’ın tamamında dil için mücadele veriliyor. Bu mücadelemizi amaca ulaşana kadar yükseltelim” diye kaydetti.
‘Anadil çok önemlidir’
Eyleme katılan yurttaşlardan Mine Karakaş, “100 yıldır Kürtçe üzerinde asimilasyon politikaları sürdürülüyor. Bu asimilasyon sadece dil üzerinde değil, kültür ve kimlik üzerinde de sürüyor. Dil unutulursa her şey unutulur. O yüzden anadil çok önemlidir. Buna sahip çıkmalıyız” dedi.
‘Dilimizi yaşatmalıyız’
Kürtçe eğitmenlerinden Dilan Güvenç, Kürtçenin statüsünün olması gerektiğini dile getirdi. Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması gerektiğini belirten Dilan Güvenç, “Her alanda dilimizi savunup yaşatmalıyız” diye kaydetti.
Xana Axpar (Çınar) Belediye Eşbaşkanı Semra Akyüz ise, “Kendi dilimizde okumak, kendi dilimizde düşünmek istiyoruz. Kürtçe resmi dil olsun” çağrısı yaptı.
Kaynak: MA