Asya’da Keşmir için daha önce birkaç kez savaşan iki nükleer güç arasındaki restleşme yeni bir saldırı dalgası başlattı. Hindistan, Pakistan’a bomba yağdırdı. Pakistan ordusu misillemede bulundu. Siviller öldü. Pakistan’daki nükleer teknolojinin peşinde olan Türkiye savaş gemisi ve SİHA gönderdi
Asya’da iki nükleer güç arasındaki gerilim karşılıklı bombardımana dönüştü. Turistlere saldıran grupların Pakistan’dan geldiğini öne süren Hindistan’ın Pakistan’ı bombalamaya başlamasıyla onlarca kişi öldü.
Hindistan ordusu, Pakistan’da ve Keşmir’in İslamabad yönetimindeki bölümünde kendisine karşı saldırıların planlandığını öne sürdüğü dokuz bölgeye 6 Mayıs 2025 Salı gecesi hava saldırısı düzenledi. Hinditan ‘Sindoor Operasyonu’ adıyla Pakistan’ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” karşı askeri operasyon başlattığını duyurdu. Azad Keşmir’deki Kotli, Muzafferabad kentleri, Pencap eyaletinin Bahavalpur ve Muridke şehirleri bombalandı. Harekatte onlarca kişi hayatını kaybetti. Görgü tanıkları saldırıların ardından Pakistan Keşmir’inin başkenti Muzafferabad’da elektriklerin kesildiğini söyledi.
Hindistan hükümetinden yapılan açıklamada “Kısa bir süre önce Hindistan silahlı kuvvetleri, Hindistan’a yönelik terörist saldırıların planlandığı ve uygulandığı Pakistan ve Pakistan işgali altındaki Cammu ve Keşmir’deki terörist altyapıyı hedef alan ‘Sindoor Operasyonu’nu başlattı. Eylemlerimiz odaklanmış, ölçülü ve gerilimi azaltıcı nitelikteydi. Hiçbir Pakistan askeri tesisi hedef alınmamıştır. Hindistan hedeflerin seçiminde ve infaz biçiminde büyük bir itidal göstermiştir” denildi.
Hindistan ordusunun X platformu üzerinden yaptığı ikinci bir açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Pakistan, Keşmir’in Hindistan’a ait kısmında Pimper Gali ve Poonch Rajouri bölgelerine yaptığı topçu atışlarıyla ateşkes anlaşmasını bir kez daha ihlal etmiştir. Uygun ve planlı bir şekilde karşılık verilmiştir.”
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hırvatistan, Hollanda ve Norveç’e yapacağı yurt dışı ziyaretlerini erteledi.
Uçaklar düşürüldü
Pakistan hava sahasını 48 saatliğine kapattı, uçuşlar askıya alındı. Pakistan da Hindistan’a misilleme yaptı. Hindistan yönetimindeki Keşmir’de de de ölümler oldu. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ülkesinin Hindistan tarafından gelen her türlü savaş eylemine güçlü bir karşılık verme hakkına sahip olduğunu söyledi. Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Asif, Hindistan’ın saldırılarını “korkakça ve gizli” şeklinde niteleyerek kınadı. Asif, Hindistan’ın saldırılarına “daha büyük güçle” karşılık vereceklerini belirtti.
Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) Genel Müdürü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, “Tüm jetlerimiz havadadır. Bu, Hindistan’ın hava sahası içinden gerçekleştirilen utanç verici ve korkakça bir saldırıdır. Açıkça söylememe izin verin, Pakistan bu saldırıya kendi seçtiği bir zamanda ve yerde karşılık verecek. Bu provokasyon cevapsız kalmayacak” dedi. füzelerin cami ve sağlık kliniklerine zarar verdiğini belirtti. Chaudhry, Bahawalpur Camisi’ne düzenlenen füze saldırısında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 37 kişinin de yaralandığını kaydetti. Diğer yerlerde de ölümler olduğu kaydedildi.
Pakistan Federal Enformasyon ve Yayıncılık, Ulusal Miras ve Kültür Bakanı Attaullah Tarar, Hindistan ordusuna ait 3 savaş uçağı ve bir dronun düşürüldüğünü bildirdi. Geo News’un haberine göreyse hava saldırısı sonrasında Hindistan’a ait 5 savaş uçağı ve 1 dron düşürüldü.
THY uçakları döndü
Hindistan ordusunun başlattığı askeri operasyonla birlikte güvenlik gerekçesiyle Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-İslamabad ve Pegasus Havayolları’nın İstanbul-Karaçi uçakları İstanbul’a geri döndü.
Fitil ve nükleer başlıklar
Nisan sonlarında Hindistan’ın Keşmir bölgesinde Pahalgam’da Hindu turistlere yönelik silahlı saldırı olmuş 26 sivil katledilmişti. Hindistan 26 kişinin ölümüne neden olan saldırının arkasında Pakistan’ın olduğunu iddia etti ve misilleme sözü verdi. Pakistan saldırıyla herhangi ilgisi olmadığını ve Hindistan’ın bir saldırı planladığına dair istihbarata sahip olduğunu söyledi. Karşılıklı restleşmelerle sınırlar kapatıldı, anlaşmalar askıya alındı. Hindistan, Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerini ve “İndus Suları Anlaşması”nı askıya alıp Pakistan’a su akışını durdurdu. Pakistan suyu kesmeyi “savaş sebebi” olarak göreceğini duyurdu. 6 Mayıs’ta da yeni bir savaşın fitili ateşlendi. Tehlikeli bir eşiğe gelindi, çünkü Pakistan ordusunun 172 nükleer savaş başlığı, Hindistan’ın 170 nükleer savaş başlığı bulunuyor.
Trump: Umarım çabuk sona erer
ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un yemin töreninde, Hindistan’ın Pakistan’a saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Gelişmeyi “utanç verici” olarak değerlendiren Trump, “Bu, geçmişte yaşanan bazı şeylere dayanıyor. Uzun zamandır savaşıyorlar. Aslında onlarca yıldır, hatta yüzyıllardır savaşıyorlar. Ben sadece bunun çok çabuk sona ermesini umuyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye savaş gemisi ve SİHA gönderdi
Bu arada Türk Donanması’na ait TCG Büyükada adlı savaş gemisinin 4 Mayıs’ta Pakistan’ın Karaçi Limanı’na ulaştığı kaydedildi. Times Now India, Delhi yönetiminin bu durumu, “terör gruplarını barındıran bir devletle dayanışma” olarak göreceğini yazdı.
One India da 27 Nisan’da 7 adet C-130 Hercules tipi Türk askeri nakliye uçağının Pakistan’a iniş yaptığını yazdı. Uçaklardan 6’sının başkent İslamabad, birinin ise Karaçi’deki Faysal Hava Kuvvetleri Üssü’ne indiği öne sürüldü. Uçakların Bayraktar TB2 SİHA’lar, küçük silahlar, akıllı bombalar ve güdümlü füze sistemleri taşıdığı iddia edildi. Hindistan ordusundan emekli Tümgeneral Satish Dua, basına demecinde, “Türkiye, Hindistan ile gerginlik ortamında Pakistan’a desteğini göstermek istiyor. Bu yüzden TCG Büyükada’yı Pakistan’a gönderdi” açıklamasında bulundu. Pakistan, Türkiye’yle 2018’de imzaladığı anlaşmayla ATAK helikopteri alacaktı. Ancak ABD engelleyince teslimat anlaşma iptal edilmişti.
Türkiye’nin Pakistan’da silah satarken nükleer silah altyapısı için Pakistan’ın deneyiminden yararlanmak istediği yönünde haberler çıkmıştı. Türkiye’nin Pakistan’dan nükleer silah teknolojisi almak istediği basına yansımıştı.
İki ülkenin önceki savaşları
Hindistan’da İngiliz sömürgeciliği sona erince Ağustos 1947’de Pakistan, Hindistan’dan ayrılıp bağımsızlık ilan etti. Aralık 1971’de de Bangladeş (Doğu Pakistan), Pakistan’dan ayrılarak bağımsızlık ilan etti. Hindistan ile Pakistan 1947’den beri defalarca savaştı. 1947’de Hindistan ve Pakistan birbirinden kopunca Keşmir sorunu çıktı. Pakistan Keşmir’in tamamının kendisinin olduğu tezini hep canlı tuttu. 1947 Hindistan-Pakistan Savaşı Keşmir nedeniyle oldu. Bu 1. Savaştı. II. Hindistan-Pakistan Savaşı da Keşmir nedeniyle oldu. 1971’de ayaklanma çıkınca Pakistan ordusu Bangladeşlilere saldırmıştı. Milyonlarca Bangladeşli Hindistan topraklarına göç etti. Bu göç bahanesiyle Hindistan savaşa girdi. Bundan sonraki 1999 Hindistan-Pakistan savaşı da Keşmir nedeniyle çıktı.
DIŞ HABERLER