Zırhlı polis aracının çarpması sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner’in ölümüyle ilgili 7 yıl sonra olay yerinde keşif yapıldı
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi’nde 10 Şubat 2013’te gerçekleşen bir eyleme dönük polisin müdahalesi sırasında, 75 kod numaralı Shortland tipi zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner’in ölümüyle ilgili açılan dava kapsamında 7 yıl sonra olay yerinde keşif yapıldı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre mahkeme, 4 Şubat’ta görülen 8’inci duruşmada, tanıkların ve sanık polis S.K.’nin hazır edilerek, olay yerinde 17 Şubat’a keşif ve bilirkişi raporu hazırlanmasını kararlaştırdı. Bilirkişi heyeti, mahkeme heyeti, taraf avukatlar, iki görgü tanığı, tanık polis ve sanığın hazır olduğu olay yerinde, 17 Şubat saat 20.30’da olay yeri keşfi gerçekleştirildi. Olay yerinde tanıklar ve sanığın dinlenmesi, olay yeri ölçüm, kroki, kamera çekimi ve fotoğraflamayla birlikte yapılan incelemenin ardından bilirkişi raporu hazırlandı.
Aracın tehlikesine dikkat çekildi
Bilirkişi keşif raporunda, görgü tanıklarının da anlatımlarına yer verilerek, olay yerinde keşif tarihi ve saati itibariyle, sokağı yeterince aydınlatacak sokak ve işyeri lambalarının olduğu belirtildi. Raporda, Öner’i ezen 75 kod numaralı Land Rover marka 2008 model Shortland tipi zırhlı aracın ileri geri kolluk ayarının bozuk ve çok geride olduğu, el freninin konumu nedeniyle hareket kabiliyetini kısıtladığı, dikiz aynasının motor kaputu sağ ve sol ön kısımlarda olması, ön camların tel örgülü olması nedeniyle görüşü engellediği, direksiyon hidroliği ve vites kolu kontrolünün çok zor olduğu, aracı kullanan kişilerin boy ve kilo ölçülerinin araştırılması gerektiği tespitine yer verildi. Ayrıca toplumsal olaylarda kullanılacak müdahale araçlarının her koşula uygun görüş açısına sahip olması gerektiği vurgulanan raporda, zırhlı araçtan dışarının zor şartlarda görüldüğü ve araçta bulunması gereken kamera sisteminin olmadığı kaydedildi. Aracın dar yerlere girme kabiliyetinin olmadığı altı çizilen raporda, bu durumun hem sürücü hem de karşı tarafın can güvenliğini tehdit ettiği kanaatine yer verildi.
‘Daha dikkatli olunmalı’
Raporda, olay günü hazırlanan olay yeri inceleme raporu, araç incelemesi, emanet eşya makbuzu ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarına da yer verildi. Raporun sonuç kısmında, toplumsal olaylara müdahale sırasında görevli polislerin yasa dışı da olsa eylemcilerin canlarını koruma amacıyla daha dikkatli bir şekilde araç ve teçhizatlarını kullanmaları gerektiği vurgulandı. Öner’in koşarken durması ve ellerini havaya kaldırarak zırhlı aracın önünde birden neden durduğunun anlaşılamadığı belirtilen raporda, “Olay yerinde elde edilen bulgular bu olayın neden ve nasıl meydana geldiğini gözler önüne sermektedir. Takdir mahkemenizin olmak üzere 3 adet olay yeri krokisi ve 22 adet fotoğraf rapor ekinde sunulmuştur” denildi.
DİYARBAKIR