Suriyeli mültecilere yönelik son zamanlarda artan ırkçı saldırılar devam ederken, hükümetin yaptığı açıklamalar yeni tartışmaları beraberinde getirdi. HDP’li Gülsüm Ağaoğlu, ‘Mülteciler zorla Afrin ve İdlib’e gönderiliyor’ dedi
Suriye’de 2011’de bu yana yaşanan savaştan dolayı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan mültecilere yönelik ırkçı ve nefret saldırıları artmasıyla birlikte, bir kez daha politika aracı yapılmaya çalışılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli sayısı 5.6 milyondan fazla ve bu nüfusun yüzde 60’ından, 3.6 milyonundan fazlası Türkiye’de bulunuyor. Twitter’da haftanın ilk gününde çoğunluğu ırkçılık ve yabancı düşmanlığı barındıran yorumlarla #Suriyeli ve #Suriyeliler kelimeleri trend topic (TT) olurken; bir taraftan ‘kayıtsız’ Suriyelilerin sınır dışı edildiği, kaydı İstanbul dışında bulunanların gönderildiği iddiaları da gündemden düşmedi.
Peş peşe açıklama
Önceki gün İstanbul Valiliği’nden 20 Ağustos’a kadar Suriyeli mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıklamasıyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan askıya alma duyurması dikkat çekerken daha önce de yapıldığı gibi Avrupa’ya bir mesaj mı vermek isteniyor sorusunu gündeme getirdi. Çavuşoğlu da pazartesi günü Gündem Özel programında İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’a ‘konuyla ilgili ‘AB ile Geri Kabul Antlaşması ve vize serbestisi aynı anda yürürlüğe girecek, Geri Kabul Anlaşması’nı askıya aldık” açıklamasında bulunmuştu.
Avrupa tehdit mi ediliyor?
‘Türkiye’nin Suriyelilere yönelik politikasındaki değişikliğin’ yakın dönemdeki ilk sinyalini cuma akşamı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu vermişti. İçişleri Bakanı Soylu, cuma günü ‘düzensiz göçle’ mücadelenin süreceğinin altını çizdiği konuşmada “Türkiye bu işi kararlılıkla yürütmezse Avrupa’daki hiçbir hükümet 6 ay dayanamaz. Bunu net söylüyorum. İsterlerse deneyelim” ifadesini kullanmıştı. Soylu’nun “Yasal prosedürlere uygun olarak onları geldikleri ülkelere geri göndermeye çalışıyoruz” açıklaması ise tepkileri beraberinde getirdi.
Evlerden çıkamıyorlar
Bu açıklamalara tepki gösteren HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, “İçişleri bakanı Süleyman Soylu’nun bu yönlü açıklamasını hemen dikkate alan, İstanbul valiliği adeta bir cadı avı başlatmıştır, Arapça tabelalara yönelik denetimlerin ardından, işyerlerine ani baskınlar yapılmaya başlanmıştır” dedi. Mültecilerin evlerinden çıkmaz hale geldiğini söyleyen Ağaoğlu, “Geri gönderilme kaygısı taşıyan insanları adeta evinden çıkamaz hale getiren kimlik kontrolları devreye sokulmuştur. Valilik yaptığı açıklamada sözde ülkeye kaçak yollarla giren ve suça karışan mültecileri sınır dışı ettiklerini, İstanbul da kaydı olmayan(diğer illere kayıtlı) Mültecilere kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos tarihi verdiklerini ifade etmiştir. Uygulama ise yalnız bununla sınırlı olmayıp, bazı mültecilere gönüllü geri dönüş belgesi imza ettirildiğine dair iddialar mevcuttur” diye konuştu.
Zorla gönderiliyorlar
Mültecilerin zorla gönderildiğine dikkat çeken Ağaoğlu, “Uluslararası yasalar uyarınca yaşam tehlikesi yaşadıkları ülkeye geri dönmeye zorlanamayacakları yönünde maddeler bulunan mülteciler, ölüm tehdidine rağmen geri dönmeye zorlanmaktadır. Geri gönderilme kararı verilen mülteciler otobüslere doldurulmakta ve geri gönderme merkezlerine ve ardından da Cilvegözü sınır kapısı üzerinden, İdlib ya da Afrin’e geri gönderiliyor” ifadelerine yer verdi.
İktidarın rolü
Hükümetin mültecileri düşmanlaştırıcı politikalarından vazgeçmeyen çağıran Ağaoğlu, “AKP -MHP iktidarının 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın yayılmasında büyük pay sahibi olduğunu, izlenen yayılmacı politikaların mülteciliği yaratan koşulların başında geldiğini, AKPMHP bu konudaki siyasi sorumluluğunu hatırlatırız” diye konuştu.
HABER MERKEZİ