İstanbul seçimlerini CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun büyük farkla kazanması, AKP’deki iç hesaplaşmayı
derinleştirdi. Kulislerde değişimin olmaması durumunda AKP’nin başaşağı gideceği konuşuluyor
Yenilenen İstanbul seçimini 9 puan farkla kaybeden AKP’de iç hesaplaşma başladı. Yenilginin nedenlerinin masaya yatırıldığı partide MYK, kabine ve teşkilatlarda değişimin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı sisteminde revizyona gidilmesi gerektiği konuşuluyor. İstanbul seçimlerinin ardından gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk değerlendirmesini partisinin Meclis’teki grup toplantısında yaptı. Siyaset anlayışlarında millete küsme, darılma, hele hele milleti suçlamanın asla olmadığını söyleyen Erdoğan, “31 Mart ve 23 Haziran’da milletimize kendimizi niçin anlatamadığımızın muhasebesini yapacağız” dedi. Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Erdoğan’ın “Nerelerde eksiklik, kopukluk, yanlışlık olduğunu tespit ederek bunları gidermenin yollarını arayacağız” sözleri önemliydi ancak bu sözler partilileri ikna etmedi. Kulislerde “söz değil uygulama” beklentisi hakim. Bir milletvekiline göre İstanbul seçimlerinin büyük farkla kaybedilmesinde adaletsizlik duygusu çok etkili oldu. Bir milletvekili “Halkın adalet duygusu yöneticilere göre daha yüksek. İktidarlar güç sarhoşluğuna kapılabiliyor ama halk böyle değil. Bu sonuçta vatandaşın adaletsizlik yapılıyor duygusu çok etkili oldu görünüyor. Halk mağdurun yanındadır” dedi. İmamoğlu’nun Karadeniz seçmeninden yüksek oy aldığına dikkat çeken bir milletvekili ise, bu tutumda Pontus söylemine tepkinin yanı sıra, “Cumhurbaşkanı bizim uşak, İmamoğlu da bizim uşak” yaklaşımının etkili olduğu görüşünde.
‘Bakanlar değişmeli’
Seçim sonuçlarıyla ilgili daha sert değerlendirmeler yapan AKP’liler de var. “Neden kaybettiğimizi ortaya çıkarmak için akademik çalışmalara, toplantı üstüne toplantı yapmaya gerek yok” diyen bir partiliye göre bu sonucu 31 Mart sonrasında atılmayan adımlar getirdi. Bir an önce uygulama bekleyen milletvekiline göre Bakanlar Kurulu değişmeden, MYK yenilenmeden bazı il ve ilçe teşkilat başkanları görevden alınmadan ne partililerin ne de AKP’li seçmenin ikna olup partisine dönmesi mümkün olur. Aynı partili “Bu adımlar atılmazsa düştüğümüz halle ne 2023’ü ne de sonrasını görürüz. Önce yüzde 35’e sonra 25’e ama hep aşağı düşeriz” yorumu yapıyor. AKP kulislerinde de muhalefette olduğu gibi hedefte daha çok Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu var. Kabinenin “siyaset bilmeyen” teknokrat isimlerden oluşması da dile getirilen bir başka sorun.
Yıldırım’a koltuk aranıyor
AKP kulislerine göre seçim sonuçlarının masaya yatırıldığı MYK toplantısında başarısızlığın nedenleri ve atılması gereken adımlar ile ilgili öneriler alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu toplantının ardından G-20 Zirvesi için Japonya’ya ardından da Çin’e ziyarette bulunacak. Erdoğan’ın öneriler doğrultusunda bir değişikliğe gidecekse bunu yurt dışı seyahatinin dönüşünde yapacağı konuşuluyor. Yine AKP kulislerinde İstanbul adaylığı için Meclis Başkanlığı’ndan ayrılan Binali Yıldırım için de koltuk arandığı belirtiliyor.
Babacan ve Erdoğan görüştü
Eski Anadolu Ajansı genel müdürü ve yazar Kemal Öztürk, eski başbakan yardımcısı ve ekonomi bakanı Ali Babacan’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştüğünü ve 7 ila 10 gün içinde AKP’den ayrılacağını kamuoyuna duyuracağını öne sürdü. Babacan’ın yeni parti kurması bekleniyor. Öztürk Medyascope yayında şunları söyledi: “Sanıyorum bir hafta ya da 10 gün içerisinde sayın Ali Babacan AKP’den ayrıldığını duyuracak. 10 gün önce, doğruluğunu kaynaklarımdan teyit ettim ama yine de ihtiyatlı konuşmuş olayım. Sayın cumhurbaşkanımızla sayın Babacan’ın bir görüşmesi oldu, bunun talebi sayın Babacan’dan geldiği ve sayın Babacan da partiden, kurucu olarak da parti üyeliğinden ayrılacağını bir şekilde ifade etmiş. Bu zaten bilinen bir şeydi ama bu somutlaşmış bir diyalogla da bizzat kendisi tarafından iletilmiş oldu. Bu ciddi bir hamledir, ciddi bir çıkıştır. AK Parti’yi de çok doğrudan etkileyecek bir çıkıştır. Sayın (Abdullah) Gül sayın Babacan’la beraber nasıl bir parti kuracaklar, sanırım merkez sağa oturan bir partiden bahsediyorlar.” Eski Başbakan Ahmet Davutlu ve eski bakan Ali Babacan’ın parti kuracakları uzun bir süredir gündemde. Davutoğlu, girişimine ilişkin bir “manifesto” yayınlamıştı.
4 bakan kalacakmış
AKP iktidarına yakın Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin ardından AKP’nin seçmenin mesajını aldığını yazdı. Selvi, kabinede çok büyük değişiklik beklemediğini iddia ederek Ekonomi, Milli Savunma, Adalet ve Dışişleri bakanlarının yerini koruyacağı izlenimi edindiğini söyledi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın dünkü grup toplantısı konuşmasındaki milli irade vurgusunun AKP içindekilere bir mesaj olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Selvi yazısında, “AK Parti’deki sorun bir bakanın gidip diğerinin gelmesinden öte, partinin söyleminden siyaset tarzına, ülke yönetiminden toplumsal huzura kadar köklü değişikliklerin yapılmasına ihtiyaç var” ifadesini kullandı.
HABER MERKEZİ