‘İfade Özgürlüğünün On Yılı – İkinci Kitap: 2012-2022’ kitabının tanıtımı gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Jinnews Haber Müdürü Safiye Alağaş, son 10 yılda basına yönelik baskının daha da arttığını belirterek, ‘Hakikat Türkiye’de perde arkasında kalıyor’ dedi
Bianet bünyesindeki Atölye BİA, IPS İletişim Vakfı Yayınları bünyesinde Gökçer Tahincioğlu tarafından hazırlanan “İfade Özgürlüğünün On Yılı – İkinci Kitap: 2012-2022” kitabının tanıtım etkinliğini gerçekleştirdi. Beyoğlu’nda bulunan Atölye BİA binasında düzenlenen etkinliğe Jinnews Haber Müdürü Safiye Alağaş, Bianet Editörü Nadire Mater, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Şirnex Milletvekili ve gazeteci Ayşegül Doğan, çok sayıda gazeteci, ekolojist, hukukçu, akademisyen ve insan hakları savunucusu katıldı.
Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün ele alındığı etkinliğin moderatörlüğünü Safiye Alağaş yaparken, Gökçer Tahincioğlu ve Gülsüm Depeli de değerlendirmelerde bulundu.
‘Fikirlerimizi çatıştıramıyoruz’
Etkinlikte ilk söz alan Jinnews Haber Müdürü Safiye Alağaş, yayımlanan kitabın AKP iktidarının 20 yıllık sürecini ele aldığını belirterek konuşmasına başladı. Gazetecilerin hakikatin izcileri olduğunu ifade eden Alağaş, gazetecilerin bu yüzden baskı ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Alağaş, “Bizler dahi fikirlerimizi çatıştıramıyoruz, bir yere varamıyoruz. Fikirlerin çatışması hakikate giden yoldur. Fikirlerimizi ne kadar çatıştırırsak hakikate o kadar yaklaşırız. Fakat Türkiye’de bunu yapamıyoruz. Gazeteciler iktidarın hoşuna gitmeyen bir şey söylediğinde tutuklanıp, gözaltına alınıyor. Bu yüzden hakikat Türkiye’de perde arkasında kalıyor” diye belirtti.
‘Son 10 yılda bu daha da arttı’
Baskılardan dolayı araştırmacı ve nitelikli gazeteciliğin azaldığına dikkati çeken Alağaş, “AKP iktidarıyla birlikte saldırılar daha da arttı. Şu an da AKP iktidarına direnen bir avuç gazeteci kalmış durumda. Türkiye tarihinde iktidarlar gazetecileri sürekli olarak kendi kıskacına almaya çalışmıştır. Son 10 yılda bu daha da arttı. Kitapta da bu ayrıntıları var, bu yüzden çok değerli bir çalışma” ifadelerini kullandı.
‘Öyle bir 10 yıl yaşadık ki ne yazarsak yazalım eksik kalacaktı’
Ardından söz alan gazeteci Gökçe Tahincioğlu, kitabın içeriğine değinerek, kitabının ilk bölümünün ifade özgürlüğüne dair olduğunu belirtti. Kitabı ayrı başlıklarda kategorize ettiklerini söyleyen Tahincioğlu, kitabın eksik kaldığını dile getirdi. Tahincioğlu, “Öyle bir 10 yıl yaşadık ki ne yazarsak yazalım eksik kalacaktı. Bu yüzden biz en kitabı en kapsayıcı olacak şekilde hazırlamaya çalıştık. Kitabın 2’inci bölümünde de arkadaşlarım yazılarını raporlara paralel ama kişisel bakışlarıyla bütün bu olanları biraz özgün bir biçimde hazırladılar. Kitap bu yöntemle oluşturuldu” dedi.
‘Gazeteciler hatırlatır’
Yeni kitabın yeni bir boyutunun olduğunu vurgulayan Tahincioğlu, devletlerin yaşananları unutturmaya, gazetecilerin ise hatırlatmaya çalıştıklarını kaydetti. Yaşananlar hatırladıkları sürece demokratik alanın geliştiğini söyleyen Tahincioğlu, yayımlanan kitabın birçok olayı hafızalarda tutacağını vurguladı. “Kitabın kalıcı olmasını diliyorum. Yazar arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Aktif gazetecilik yapan biri olarak bu kitabı hazırlarken ne çok şey unuttuğumu fark ettim” diye konuştu.
‘Gazetecilere dönük saldırıların raporlanması önemli’
Son olarak söz alan akademisyen Gülsüm Depeli, geçmiş 10 yılın yüz yıl gibi yaşandığını, travma yaşayan toplumun AKP döneminde birçok baskı ve saldırıya maruz kaldığını belirtti. Depeli, devamla “İktidarın gazetecilere dönük saldırılarının raporlanmasının önemli olduğunu vurgulayan Gökçe, “Bellek olarak da bakmak çok değerli ve önemli bir deneyim. Kitap çok deneyimli çok yazarlı sesli bir deneyim sundu bize” şeklinde konuştu.
Kitap tutuklu gazetecilere gönderilecek
Daha sonra soru cevap bölümünde konuşan Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili ve gazeteci Ayşegül Doğan, kitapların tutuklu bulunan gazetecilere gönderilmesi önerisinde bulundu. Kitapların tutuklu gazetecilere ulaştırılacağı ifade edildi.
HABER MERKEZİ