CİSST, 2017-2018 yıllarında cezaevlerinde ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri kitaplaştırdı. Kitap, ifade özgürlüğünde yaşanan sorunları ve çözüm önerileri sunuyor.
CİSST, 2017-2018 yıllarında cezaevlerinde yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu “Hapishanelerde İfade Özgürlüğü” adıyla kitaplaştırdı. Kitapta, ifade özgürlüğünde ne tür sorunların yaşandığı ve çözüm önerileri bulunuyor. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), 2017-2018 yıllarında cezaevlerinde ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri kitap haline getirdi. Hilal Başar Demirbaş ve Berivan Korkut tarafından hazırlanan kitap, “Hapishanelerde İfade Özgürlüğü” ismiyle Türkçe ve İngilizce yayımlandı. CİSST, 2017-2018 yıllarında tutsak ve hükümlülerin ifade özgürlüğü konusunda hangi sınırlarla ve sorunlarla karşılaştıklarını mektup, aile ve avukatlar aracılığıyla izledi. Hilal Başar Demirbaş ve Berivan Korkut kitapla ilgili JinNews’ten Safiye Alağaş’a konuştu.
İfade özgürlüğü
Halk ihlalleri konusunda en fazla başvurunun ifade özgürlüğü üzerinden yapıldığını belirten Hilal Başak Demirbaş, “Mahpusların bilgiye erişmeleri, yazdıkları veya yaptıklarını dışarıya aktarmalarında ve bu bilgileri ulaştırmakta çok fazla sıkıntılar yaşadıklarını fark ettiğimiz için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyduk. 2017-2018 yılları arasında bize gelen tüm mektuplarda ifade özgürlüğü üzerinden belirlediğimiz başlıkları tasniflendirdik ve buradan bir gözleme yöntemi oluşturduk” dedi.
‘Raporları Meclis’e sunduk’
Cezaevlerinden gönderilen mektuplara el konulduğunu bu nedenle şikayetlerin çoğunlukla aileler ve avukatlar aracılığıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Hilal, “Çalışma içeresinde bir yönüyle mektuplar üzerinde bilgi alırken bir yönüyle de aslında avukat görüşleri aracılığıyla da mahpusların görüşlerini öğrenmiş olduk. Bu alanda çalışan kurumlar ve basında çalışan kişilerle, insan hakları alanında çalışan aktivistlerle bir araya geldiğimiz bir çalıştay gerçekleştirdik. Çalıştayda bu alanda çalışan kişilere ne gibi sorunlar geldiği üzerinde bir tartışma yürütüldü. Sonrasında çeşitli kurumlar sunumlar yaparak bir politika belgesi oluşturduk. Bu politika belgesini de çeşitli milletvekillerine aktararak Meclis’e sunduk. Sorunların ve taleplerin çeşitli makamlara ulaştırılması, çeşitli stratejiler geliştirerek bu yönetmeliklerle ilgili düzenlemeleri tekrar bir tartışma ihtiyacı üzerinden ilerledi” dedi.
Verilen kitap sayısı
İfade özgürlüğünün çok geniş bir kavram olduğunu hatırlatan Berivan Korkut ise, hangi konularda en çok sorun yaşandığı üzerinden hareket ederek, tutsak ve hükümlülerin talepleri doğrultusunda bir sıralama oluşturduklarını aktardı. OHAL sonrasında da ihlallerin sürdüğüne dikkat çeken Berivan, kişi başına verilecek kitap sayısının 3 ve 7’ye indirilmesinin çok büyük bir sorun olduğunu aktararak, gelen kitapların içeri alınmadığını, gazete, dergi, radyo ve televizyonda da sınırlama olduğunu söyledi.
‘Mektuplar kayboluyor’
Yine görüş sorunlarının yaşandığını ifade eden Berivan, disiplin cezalarının da iletişim cezası olarak verildiğini ve arka arkaya verilen iletişim cezaları nedeniyle bir yıl boyunca yakınlarıyla görüşemeyen tutsakların olduğunu söyledi. Mektupların verilmediğini, belli sayfaların çıkarılarak verildiğini, taahhütlü göndermedikleri sürece mektupların gitmediğini ya da tutsaklara ulaşmadığını belirten Berivan, “Yine taahhütlü gönderilen mektupların birden bire ortadan kaybolduğu şeklinde şikayetler geliyor” diye belirtti.
İSTANBUL