Sincan Cezaevi’nde yaşanan ihlallere dair İHİK’e başvuran DEM Partili Beritan Güneş Altın, hasta tutsakların hastane sevklerinin engellendiğini, tutsaklara havalandırmada arama dayatıldığını ve kaleme aldıkları yazılara el konulduğunu belirtti
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın, Sincan 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dair Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na (İHİK) başvuruda bulundu. Başvuruda, tutsakların tecrit, sosyal izolasyon ve sağlık hizmetlerine erişim gibi birçok sorunla karşı karşıya kaldığı ifade edildi.
Tutsakların ağır psikolojik şiddette maruz kaldıklarına işaret edilen başvuruda, “Mahpusların, spor ve kültürel faaliyetleri keyfi bir şekilde engelleniyor. Yine ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleri günde sadece bir saat; diğer tutuklu ve hükümlü mahpuslar bir saat elli dakika havalandırmaya çıkabiliyor, günün geri kalan 22-23 saatini hücrede geçirmeye mahpus ediliyor” denildi.
‘Hastane sevkleri engelleniyor’
Başvuruda, tutsaklara havalandırmada arama dayatıldığı, kaleme aldıkları yazı ve kitap çalışmalarına el konulduğu aktarıldı. Başvuruda, “Mahpusların kendi aralarında gazete ve kitap değişimi yönetim tarafından engelleniyor. Mahpusların kapalı ve açık görüş saatleri sabah dokuza alındığı için şehir dışından gelen ailelerin görüşe gelmesi zorlaştırılarak fiilen görüş yasağı konuluyor. Mahpusların hastane sevkleri ya ertelendiği ya da iptal edildiği için hasta mahpusların durumu gittikçe daha da ağırlaşıyor. Mahpuslar, kantinde yeterli kırtasiye malzemesine erişemiyor ve eriştikleri gıda ürünlerinin de kalitesiz ve sağlıksız olduğunu sık sık cezaevi yönetimine dile getiriyor. Fakat durumda herhangi bir değişim yaşanmamıştır. İhtiyaçlarını tek başına idame ettiremeyen ağır hasta mahpuslar, yerlerinin değişmesini talep etmelerine rağmen tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Cezaevi yönetiminin demirbaşı sayılan musluklar bozulduğu zaman tamiratı için mahpuslardan tesisatın parçalarının alınması talep ediliyor karşılanmazsa da mahpuslar susuzluğa maruz bırakılıyor” denildi
Başvuruda, İHİK, Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Alt Komisyonu’nun cezaevinin ziyaret etmesi gerektiği vurgulandı.
Güneş’in Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ise şu sorulara yer verildi:
- Yüksek Güvenlikli Cezaevlerinde tutulan mahpuslar, neden tecrit koşullarına maruz bırakılmaktadır ve bu durumun sosyal izolasyon yaratması göz önünde bulundurulmakta mıdır?
- Farklı ideolojik, siyasi ve kültürel yapıdaki mahpusların aynı ünitelerde tutulması provokasyonlara ve güvenlik sorunlarına neden olurken, bu durumu önleyici hangi tedbirler alınmaktadır?
- Mahpusların günde en az 10 saat ve 10 kişilik gruplarla yapması gereken ortak etkinliklerin ilgili genelgeye aykırı olarak Ankara Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 2,5 saat ve 6 kişilik gruplarla yapılmasının nedenleri nelerdir? Bu konuda herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır?
- Mahpusların sağlık sorunlarının zamanında ve etkili bir şekilde tedavi edilmemesi, insan hakları ihlali olarak değerlendirilmiyor mu? Ciddi sağlık sorunları olan mahpusların durumu neden göz ardı edilmektedir?
- Mahpusların kitap, gazete değişimi yapmaları neden engellenmektedir? Bu tür uygulamalar, ceza infaz kurumu yönetmeliklerine uygun mudur?
- Cezaevlerinde yüksek fiyatlı ve kalitesiz ürünlerin satılması mahpusların mağduriyetine yol açarken, bu duruma dair bir denetim ve düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
- Mahpusların, sağlık sorunları nedeniyle kendi başlarına yaşamlarını sürdüremeyecek durumda olanların diğer hapishanelere sevk talepleri neden reddedilmektedir?
- Mahpusların musluk gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve demirbaş olarak nitelendirilebilecek su tesisatı parçalarının para ile satılması hukuka uygun mudur? Bu tür sorunların çözümü için bir adım atılacak mıdır?
- Lehine olan yerel mahkeme ve Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması hukuki açıdan nasıl değerlendirilmektedir?
Kaynak: MA