Gülistan Doku için intihar algısı yaratan polis meslekten ihraç edildi. Avukat Ali Çimen: İhraç yetmez, tutuklanmalı
Nevin Cerav
Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybolmasına ilişkin açılan davanın baş şüphelisi Zaynal Abakarov’un polis babası Engin Yücel meslekten ihraç edildi.
Doku ailesinin avukatı Ali Çimen’in suç duyurusu yaptığı Engin Yücel, Gülistan Doku’ya ait bilgileri intihar algısı yaratmak için sosyal medyadan açıklamıştı. Suça yönelik soruşturmanın tamamlanmasının üzerine dosya ihraç talebiyle İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık valiliğin talebini yerinde bularak, polis Engin Yücel’in meslekten ihraç edilmesine karar verdi. Engin Yücel hakkında açılan kamu davası ise 28 Ocak’ta Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
‘İhraç kararı çok önemli’
Gülistan Doku’nun şüpheli kaybıyla ilgili yürütülen soruşturmada, Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, baş şüpheli Zaynal Abakarov’un yanı sıra Abakarov’un üvey babası polis Engin Yücel hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu. Engin Yücel’in Gülistan Doku’nun özel bilgilerini kullanarak intihar algısı yaratması nedeniyle polislikten ihraç edilmesini Doku ailesinin avukatı Ali Çimen ile konuştuk.
Gülistan Doku’nun şüpheli kaybı ile ilgili yürütülen soruşturmada şüpheli olarak sadece Zaynal Abakarov’un değil polis olan babası Engin Yücel’in de yer aldığını söyleyen Çimen, “Biz intihar algısı yaratmasıyla ilgili de E.Y. hakkında şikayette bulunmuştuk. Gülistan’ın özel bilgilerini yasadışı bir şekilde elde etti ve o bilgiyi intihar algısı yaratmak için yaydı. Bunu da kamu görevlisi sıfatı ile yaptı. Bu konuyla ilgili soruşturmada da dava açılmıştı onun hakkında. Önce geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı biliyorsunuz. Şimdi de yine soruşturma kapsamında kesin olarak görevinden ihraç edildi. Bu çok önemli, çok değerli bir gelişme” diye konuştu.
‘Cinayeti mi örtüyor’
Polis Yücel’in ihraç kararının ardından görevi kötüye kullanmak, gizliliği ihmal gibi suçlardan hakim karşısına çıkacağını vurgulayan avukat Çimen, bunun yeterli olmadığını söyledi. Avukat Çimen, Yücel’in görevini kötüye kullanması suçundan yargılanmasıyla yetinilmemesi gerektiğini belirterek, önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Çimen: “Bunu şöyle yorumlamak lazım; bu kişi memuriyet görevini Gülistan Doku’nun intihar ettiği algısını yaratmak için kullandı. Peki, bu intihar algısını yaymanın polis E.Y’ye ne gibi bir faydası olabilir? Bir insan böyle bir suç işliyorsa bunun bir nedeni olmalı, değil mi? Mesela bu kişi bir cinayeti mi örtmek istiyor? Çünkü her suç bir amaca yöneliktir. Yani biz ihraç kararı ile birlikte bu kişinin Gülistan Doku soruşturmasında da çok titiz bir şekilde incelenmesini, araştırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Bu kişi tutuklanmalı’
Gülistan Doku’nun, kaybolmadan önce iki gün Zaynal Abakarov tarafından alıkonulduğunu, fiziksel şiddete ve tehdide uğradığını hatırlatan avukat Çimen, sözlerine şöyle devam etti: “Gülistan 4 Ocak gecesi darp edilmişti Zaynal Abakarov tarafından. 5 Ocak günü de saat 16:41 de kaybolmuştu. Çünkü 16:41’den sonra Gülistan’ı gören yok. Dolayısıyla polis E.Y’nin bu tarihler arasında ne yaptığına, nereye gittiğine yönelik çok titiz bir şekilde araştırılma yapılması gerekiyor. Bununla ilgili bizim talebimiz oldu. Talebimiz layıkınca yerine getirilmedi. Kolluk bu araştırmayı sadece E.Y’yi telefonla arayarak yaptı. E.Y’ye telefonda diyorlar ki, ‘sen bugün ne yaptın?’ O da diyor ki, ‘hiçbir şey yapmadım, evdeyim. Çıkmadım.’ Polis de telefonda şüpheli E.Y’nin beyanını esas alarak araştırmayı bitirdi. Böyle bir şey olmaz. Biliyorsunuz bu polis E.Y. aynı zamanda Gülistan Doku soruşturmasını yürüten Asayiş Büro’da görevliydi ilk aşamada. Şimdi bu kişi görevini Gülistan Doku’nun intihar ettiğine yönelik düşünülmesini için kullandığı ortaya çıktı. Şimdi bu kişi ihraç edildiğine göre, artık bunun çok titiz bir şekilde ele alınması, hatta tutuklanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü dosyayı manipüle etti, suç işledi.”
‘Sormaya devam edelim’
Gülistan Doku’nun akıbetinin mutlaka ortaya çıkacağına da inandığını dile getiren avukat Ali Çimen, son olarak, “Evet başından beri bu soruşturma sürüncemede kaldı ama kadın kurumları olsun, gazeteciler olsun, onların çabalarıyla, bu işin peşini bırakmamalarıyla yol alıyoruz. Kadınlar ile basının ‘Gülistan Doku nerede’ diye sürekli sormaları, bu soruşturmada ilerlememize neden oluyor. Onlardan ‘Gülistan Doku nerede’ diye sormaya devam etmelerini istiyorum. Böyle bir sonuç elde ettik ama bu yeterli değil” ifadelerini kullandı.