İklim değişimiyle açlık, göç ve ölümle ilk yüzleşeceklerin yoksul halklar olduğu biliniyor. Kapitalist ülkeler iklim sorunuyla mücadeleyi savsaklarken, sermayenin bazı örgütleri, iklimle mücadeleye karşı harekete geçti
İklim değişikliği gerçeğini reddedenler, ‘sıfır karbon’ yasasına karşı uluslararası kampanya başlattı. Kampanyanın imzacıları İngiltere’de Brexit’in ardından çevreci yasaların geri alınması için çabalayan bir çevreden geliyor ve bazılarının Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın kabinesiyle bağlantısı bulunuyor. Mektubu imzalayanlara göre iklim değişikliği konusunda panik yapmak için bir sebep bulunmuyor. The Independent’ın paylaştığı bilgilere göre; aralarında yüzlerce akademisyen, siyasi ve lobicilerin bulunduğu iklim değişikliğini reddeden bir grup, sıfır karbon salımına yönelik verilen taahütleri ve bunların yasalaştırılmasını durdurmak için bir kampanya başlattı.
Ardında petrol devleri var
Kampanya, Hollanda merkezli iklim bilimi reddeden İklim İstihbarat Vakfı’nca (Clintel) yürütülüyor. Bu vakıf, kariyerine petrol şirketi Shell’de başlayan ve 80’lerde petrol ve doğalgaz çıkarmanın yeni yöntemleri üzerinde çalışmak için Delphi Consortium’u oluşturan Guus Berkhout tarafından kurulmuştu. İklim değişikliğinin bir mit olduğunu öne süren 400 kişinin imzaladığı ve “İklimle ilgili acil bir durum bulunmuyor” başlığını taşıyan mektup, gelecek haftalarda çevre üzerine görüşmeler yapacak Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarının liderlerine gönderildi. İklim değişikliğini reddeden grup, İngiltere’de Brexit sonrası çevreci düzenlemelerin geri alınması yönünde baskı yapan Atlantik ötesi etkin düşünce kuruluşlarıyla bağlantılı ve aynı zamanda iklim bilimi reddeden bir geçmişe sahip. Birleşik Krallık’ın iklim değişikliğini inkar eden başlıca gruplarından, eski Maliye Bakanı Nigel Lawson’ın kurduğu Küresel Isınma Politikaları Vakfı (GWPF) da imzacı listesinde temsil ediliyor. Mektubun imzacıları arasında petrol ve doğalgaz şirketlerinin yöneticileri ve eski yöneticileride yer aldı.
Kriz yoksulları vuracak
İklim krizinin dünyanın yoksullarını ciddi şekilde vuracak etkilerine hazır olunmadığı uyarısında bulunan Küresel Adaptasyon Komisyonu raporu, bir “iklim apartheidine*” engel olmak için önümüzdeki 10 yıl içinde toplam 1.8 trilyon dolar harcanması ve hemen harekete geçilmesi gerektiğini söylüyor. İklim krizi hakkında hazırlanan kapsamlı rapor da, “Dünya, iklim krizinin etkilerine vahim düzeyde hazırlıksız ve önümüzdeki on yıl içinde gerekli yatırımlar yapılmazsa küresel ısınmada en az sorumluluğu olan en yoksul kesimler en ağır bedeli ödeyecek” tespitinde bulundu. Raporda iklim değişikliğinden en çok etkilenenlerin bu soruna yol açan faaliyetlerde en az payı bulunan toplumlar olduğu kaydedilerek, bu yüzden adaptasyonun bütün insanlığın sorumluluğu haline geldiğini kaydediyor. Komisyon dünyayı kurtaracak yatırımların yapılmasının zengin ülkeler açısından acil bir ahlaki sorumluluk olduğunu savunuyor. *Güney Afrika’daki beyaz egemenliğine dayalı ırk ayrımcı rejim için kullanılan “apartheid” kelimesini Küresel Uyum Komisyonu güncel bağlamda iklim değişikliğinin muhtemel etkilerini tarif ederken kullanıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ