Erdoğan, ‘Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır’ sözüyle TOGG yerli araba fabrikasının temellerini attı, 2022’de üretemedikleri araç için, ‘Aldatıldık(!) deniz derindi’ naralarına herkes hazır olmalıdır
Lansmanı yapıldı, ön siparişleri alındı dün ise fabrika temelleri atıldı. Bir seçim propagandası olarak ortaya çıkan ‘Yerli ve Milli’ kavramı araba sanayisine de sıçradı. Peki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın her seçim öncesi ya da köşeye sıkıştığı anlarda tekrardan gündeme gelen ‘yerli ve milli’ otomobil ne kadar yerli?
Bu teknolojilerin hiç biri Türkiye’de yok
Uzmanlara göre arabalarda üç motor teknolojisine ihtiyaç var;
1- İçten yanmalı motor
2-Elektrikli motor
3-Yakıt pili teknolojisi (Hidrojen bazlı arabalarda)
Türkiye’de ise bu motor biçimlerini üretecek hiç bir teknoloji yok. Milli patenti alınmış motor teknolojisi yok, batarya teknolojisi yok, arabanın mekanik beyninin yazılımını yapacak nitelikli bir kadro yok. Burada en göze çarpan başlık aslında Türkiye’de bir batarya teknolojisinin olmayışıdır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı aynı zamanda da Türkiye’nin Otomobili Girişim Gurubu (TOGG) Başkanı olan Rifat Hisarcıklıoğlu, olmayan batarya teknolojisi ile arabanın yarım saat gibi kısa bir sürede şarj edebileceklerini söyledi.
Dünyada elektrikli araba lideri Tesla açıklamadan hemen sonra Twitter üzerinden şöyle bir açıklama yaptı: ‘Biz en iyi batarya teknolojisinin bizde olduğunu düşünüyorduk ancak 1- 1.5 saatte şarj edebiliyoruz.’
Üstelik ‘yerli ve milli’ diye propagandası yapılan ‘Atak Helikopteri’nin motorunun Amerikan Honeywell ile İngiliz Rolls Royce’un ortak girişimi olan LHTEC şirketinin ürettiği CTS800 tipi olması gibi bu ‘yerli ve milli’ otomobilin de topluma bir propaganda aracı olarak pazarlanmaya çalışıldığı açık.
Bu hikaye çiftlik banktan tanıdık geliyor
Henüz fabrikası dahi olmayan bir otomobil için ön sipariş alan ve lansmanı yapılan, bunun için araba fiyatının bir kısmını da teslimattan önce alan TOGG, akıllara yakın zamanda tavuğu olmadan yumurta satan, ineği olmadan süt pazarlayan ve 80 bine aşkın kişiden 511,7 milyon TL toplayan ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ı getiriyor. Hal böyle olunca, ‘yerli ve milli’ otomobil de TESLA ile karşılaştırılmak yerine ÇİFTLİK BANK ile karşılaştırılıyor.
Uzmanlar saray tarafından susturuluyor
Araba ve teknoloji konusunda belli bir birikime sahip uzmanların bu konuda susmasına yönelik iktidarın ağır bir baskısı elbetteki yadsınamaz. Bu nedenle baştan aşağı köşeye sıkışmışlıktan kurtulmak ve önümüzde ki yerel seçimlerde ortaya atacak bir icraat yaratmak için elbetteki bu hayal ürünü projeyi ısrarla gündemde tutmaya ihtiyaç duyuyor.
Bu konuda yazar Hikmet Çiçek bir yazısında şunları dile getirmişti: “Lamborghini’nin fuarlarda tanıttığı yeni prototip modelidir, aracı tasarlayan Pininfarina adındaki firma aynı zamanda Maserati, Aston Martin, Mc Laren, Jaguar ve Lexus gibi bir çok otomobil firmasının da fuarlardaki prototip araçlarını üreterek astronomik paralar kazanır. Örneğin Erdoğan’ın tanıttığı milli arabanın logosunda eğer TOGG yazmasaydı önümüzdeki yılın ilk otomobil fuarında büyük ihtimalle LEXUS yazardı. Çünkü İtalyanların işi bu, tasarım yapıp satıyorlar.”
‘Alırsınız, tanıtırsınız ama seri üretime geçiremezsiniz’
Araçla ilgili başka uzman görüşleri ise şu şekilde; ”İtalyanlar birçok otomobil firmasına el yapımı prototip araçlar hazırlayarak fuarlarda tanıtım amaçlı satarlar. Nitekim bu özel yapım araçları alan firmalar sadece kendi marka logolarını yapıştırarak fuarlarda görücüye çıkartırlar, fakat asla bir seri üretimleri olmaz. Çünkü çoklu üretim bantları olmadığı gibi yedek parçalarının da üretimi yapılmaz. Kısacası alırsınız, tanıtırsınız ve garajınızın bir kenarına bırakırsınız o kadar.”
Araç Pininfarina ve Hybrid Kinetic Group’a ait
Murat Arman’a (EVRİM Elektrikli Otomobil Konsorsiyumu üyesi) göre bize gösterilen şey aslında tasarım ve uygulama olarak ünlü İtalyan tasarım evi PİNİNFARİNA; mühendislik olarak Çin’in (Hong Kong) elektrikli araç geliştirme şirketi Hybrid Kinetic Group Ltd’ye (HKG) ait.
TOGG’un ‘yerli ve milli’ olarak lanse ettiği araçlar aslında zaten Nisan 2018 Pekin Otomobil Fuarı’nda ‘lanse’ edilmişlerdi. Proje kod adları da Pininfarina HKG K350, Pininfarina HKG 500 konmuştu. Daha sonra sadece bir kaç Face-lift (arabanın dış görünüşünde fazla para harcamadan yapılan değişiklikler) ile aynı araçlar Türkiye’de yerli olarak tanıtıldı.
Tanıtım Linkleri: ( http://(https://www.youtube.com/watch?v=G-m1cwKRBNg , https://www.youtube.com/watch?v=SxQwhOfnX1E))
Aynı aracın Vietnam için benzinli versiyonu http:// https://www.youtube.com/watch?v=e0HNIY0F9N8&list=PL40tKQq2h8PpCFYi10pgbA3Lp1WQNvzeD
Volkswagen 26, Tesla 24, TOGG 18 ayda açacakmış
Volkswagen firması Manisa’da açmayı planladığı montaj fabrikasının yapımını bile yaklaşık 26 ayda bitireceğini açıklıyor, yani 2 yıldan fazla. Kullanacağı bütün fabrika makineleri ile otomobilin tüm parçalarını da Almanya’dan hazır bitmiş olarak getiriyor, Manisa’da sadece parçaları birleştirmek için montaj hattı kuruyor ve bunu kurması bile 2 yıldan fazla sürüyor. Türkiye ise her şeyi ile sıfırdan bir fabrika kurup, personel ve teknisyenleri yetiştirdikten sonra 4 farklı modelde aracı seri halinde üretip 1 yıl sonra piyasaya süreceğini iddia ediyor. Dünya Araba sektörü liderlerinde Volkswagen 26 ay, Tesla sadece batarya merkezi için 24 ay derken Türkiye ütopik bir şekilde sıfırdan 18 ayda başlayıp, bitirip seri üretime geçeceğini öne sürüyor.
İktidarın 18 ayda bütün parçaları ve montajının aynı yerde bir araya getirilip üretilmesi hayalini, 6.5 milyon metrekarelik alan üzerine kurulu Volkswagen fabrikası örneği ile gerçeğe kavuşturalım; National Geographic’in hazırladığı belgesel: https://www.youtube.com/watch?v=bIQESVgDYlU
Nasıl başladı?
2017’de Erdoğan TOBB Genel Kurulu’nda; (2019 Yerel Seçimleri yaklaşmaktaydı) “Gelin, şu yerli yüzde 100 üretimi olan otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım. TOBB yüzde 100 yerli otomobili ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın. Biz bu konuda yanınızdayız. Montajcılık bu millete yakışmıyor. Artık bu millet üretebilecek beyine de ürüne de sahip…” dedi. Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu (Karsan), Turkcell, Zorlu ve TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) güçlerini birleştirdi ve 25 Haziran 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi (TOGG) kurdu. Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu oldu. Başına CEO olarak BOSCH’dan Sayın Gürcan Karataş getirildi.