Aylardır sokaklarında dolar yakma ayinleri yapılan, bütün yöneticilerin ABD’ye lanet okuduğu Türkiye, iktidarın ‘içte başkadışta başka’ bir başka örneğine daha dün tanık oldu. Zaten üçbeş ürün dışında bütün tarım ürünlerinde ithalat yapılırken, üstüne bir de ABD’den süt ürünleri ithalatı eklendi. Amerika Tarım Bakanlığı’nın (USDA) raporuna göre 3 yıldan beri sertifika sorunu nedeniyle Amerika’dan yapılamayan süt ürünleri ithalatı bu sorunun çözülmesi ile yeniden başlayacak. Türkiye ile Amerika ilişkilerinde en gergin dönemlerden birisi yaşanırken ve Amerika’nın bazı Türk ürünlerine, Türkiye’nin ise Amerikan ürünlerine yönelik vergi artışı ile yaptırım uyguladığı bir dönemde süt ürünleri ithalatının önün açılması dikkat çekti.
Yeniden başlıyor
Türkiye’nin büyük bir süt üreticisi olduğu, ancak her yıl yaklaşık 213 milyon dolar değerinde süt ürünleri ithal ettiği belirtilen raporda, ithal edilen ürünler arasında peynir, tereyağı, bebek maması ve laktoz gibi özel ürünlerin olduğu ifade ediliyor. Raporda, sağlık sertrifikası süresi dolmadan önce, Türkiye’nin ABD’den süt ürünleri ithalatının 2014’te 24.2 milyon dolara ulaştığı, bunun büyük bölümünü tereyağı olduğu anlatılıyor. Rapora göre, artık ABD menşeili peynir, tereyağı, bebek maması ve laktoz gibi ürünler yeniden Türkiye piyasasına girecek.
5 ürün dışında her şey ithal
Geçmişte dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye, bugün itibariyle 5 tarım ürünü dışında, tüm ürünleri ithal ediyor. Son bir yılda buğday ithalatı yüzde 234 artışla 821 bin tona, mısır ithalatı 8.5 kat artışla 404 bin tona yükseldi. Nohutta ithalat yüzde 175, kuru fasulyede yüzde 267 artarken, sığır ithalatında yüzde 393 artış, koyun ithalatında ise yüzde 580 artış görüldü.