Irak’ta 24 Ekim’de sivil itaatsizliğe evrilen gösterilerde yeniden çatışmalar başladı. Irak hükumeti interneti tamamen keserken, BM yaşananlar ile ilgili ‘ürkütücü’ yorumunu yaptı
Irak’ta ekonomik kriz ve yolsuzluklara karşı 1 Ekim’de bu yana sokakları terk etmeyerek, hükumetin düşmesini talep eden eylemler dün gece boyunca da devam etti. Iraklı yetkililer ise gösterilere karşı ‘çözümü’ interneti kesmekte buldu. Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece boyunca Bağdat ve Federe Kürdistan kentlerinde internet tamamen kesildi.
Gece saatlerinde başta başkentte olmak üzere özellikle resmi binaların etrafında göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Siber güvenlik alanında uzman sivil toplum örgütü NetBlocks’a göre, Iraklı yetkililer Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece Bağdat ve Federe Kürdistan kentlerinde interneti tamamen kesti. NetBlocks, bu kesintinin eylemlerin başlattığı 1 Ekim’den bu yana dayatılan en ağır kısıtlama olduğunu belirtti.
Sivil itaatsizliğe evrilmişti
Eylemler 24 Ekim’den itibaren sivil itaatsizliğe doğru evrilmişti ancak Pazartesi günü yeniden şiddetli görüntüler yaşandı. Özellikle başkentin 100 kilometre güneyindeki Şiilerin kutsal kenti Kerbela’da 4 gösterici, İran konsolosluğunun yakılmak istendiği eylemler sırasında güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü. Halk ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların İran büyükelçiliği, hükumet binası, Dışişleri ve Adalet bakanlıklarına giden köprüler üzerinde yoğunlaştığı belirtiliyor. Bağdat’ta, güvenlik güçleri Yeşil Bölge’ye yakın üçüncü köprü olan Ahrar Köprüsü’nü de beton bariyerlerle kapattı. Başkentte Cumhuriyet ve Sinek köprüleri, gösterilerden dolayı günlerdir kapalı bulunuyor.
BM’den ‘ürkütücü’ açıklaması
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, ülkede 1 Ekim’de başlayan gösterilerde yaşananların ‘ürkütücü’ olduğunu açıkladı. Jeanine Hennis-Plasschaert, gösterilere yönelik yaptığı açıklamada, Irak’ta kan dökülmeye devam edilmesinin kendilerini ürküttüğünü söyledi. Plasschaert, barışçıl göstericilerin korunması gerektiğini ve ulusal diyalog vaktinin geldiğini belirtti.
Ülkede ekonomik kriz, işsizlik, kamu hizmetlerinin eksikliği ve yolsuzluk gibi nedenlerle 1 Ekim’de sokaklara çıkan eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim’de tekrar başladı. Şimdiye kadar gösterilerde en az 250 kişi hayatını kaybederken, 11 binden fazla kişi de yaralandı.
Türkiye’ye özendi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak güçlerinin sosyal medya paylaşımlarını izlediğini, Anbar vilayetinde sosyal medyada gösterileri destekleyen paylaşımları nedeniyle üç kişinin gözaltına alındığını, dördüncü bir kişinin ise gözaltına alınacağı uyarısı üzerine kaçarak gizlendiğini duyurdu. HRW ve AFP ajansına konuşan Anbarlılar “terörist” ya da “Saddam destekçisi” suçlamasına hedef olmaktan korktukları için sessiz kaldıklarını, bu nedenle de protesto gösterisi düzenlemediklerini ifade ettiler.
HABER MERKEZİ