Irak’ta Adil Abdulmehdi hükümetinin katliamına rağmen ayaklanma büyüyor. Bağdat, Basra, Kerbela, Nasiriye gibi kentler ile beraber öğrenciler de ayakta. Hükümet bunun üzerine üniversite yönetimlerini tehdit etti.
Irak’ta ekim başında başlayıp bir süre ara verilen ayaklanmanın ekimin son haftasında başlayan ikinci dalgası öğrencilerin katılımıyla büyüdü. Üniversitleler boykot edildi, kamu daireleri felç oldu. Devlet halkları dinlemek, gelir dağılımı eşitsizliğini gidermek, yolsuzluğu, işsizliği, elektriksizliği, su problemini çözmek yerine protestoculara ateş açmayı sürdürünce ölü sayısı 4 günde 80’e yaklaştı.
Önemli tarımsal kaynakları, hayati petrol gelirleri olmasına rağmen kaynakları İran, ABD gibi devletlerin ve iktidar bloklarının çöreklenmesiyle iç edilen yolsuzluk batağındaki Irak’ta insanca yaşam isteyen halkların direnişi sürüyor. Yoksulluğun, işsizliğin önlenmesini, kamu hizmetlerinin yeterli olarak sağlanmasını isteyenler sokakları ve Tahrir Meydanı’nı dolduruyor. Bağdat ve Mustansiriye üniversiteleri başta olmak üzere birçok devlet ve özel üniversiteden öğrenciler gösteri alanı olan Tahrir Meydanı’na akın etti. Hükümet akınları önlemek için bazı yolları kapatsa da Tahrir Meydanı’na liselerden, üniversitelerden öğrenciler meydana girdi. Üniversitelerde boykota katılan öğrenciler “ülke yoksa okul da yok”, “rejim düşene kadar okul yok” dedi.
Devlet kurum ve kuruluşlarında da mesai yapılamadı. Başbakan Adil Abdulmehdi’nin Askeri Başdanışmanı Abdulkerim Halaf, üniversite yönetimlerini tehdit etti. Halaf, yaptığı basın açıklamasında üniversite öğrencilerinin sokağa çıkmasına izin veren üniversite yönetimlerinin cezalandırılacağını söyledi. Başbakan Adil Abdülmehdi, tüm devlet kurum ve kuruluşlarının mesai yapmasını isterken aksi durumda yasal işlemlerin başlatılacağı uyarısında bulundu.
Pazartesi sabahını da Tahrir Meydanı’nda karşılayan göstericileri dağıtmak için devlet güçleri zaman zaman ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Ülkenin güneyindeki Basra kentinde protesto nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı sadece bir saatliğine kaldırıldı. Kerbela’da ise valilik binası önünde toplananlar binanın bazı kısımlarını ateşe verdi. Nasiriye’de binlerce öğrenci yürüyüş yaptı. Irak Komünist Partisi üyeleri ve Sairun Koalisyonu milletvekilleri Raid Fehmi ve Hayfa el-Emin düzenledikleri ortak basın toplantısında, taleplerin hükümet tarafından yerine getirilmemesi nedeniyle görevlerinden istifa ettiklerini duyurdu. Göstericiler hükümetin aldığı kararları uygulaması için 9 Ekim’de gösterilerine ara vererek, hükümete 25 Ekim’e kadar süre tanımıştı.
Hükümet katliam yapıyor
Irak İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ikinci dalgada ölenlerin sayısının 74’e, yaralıların sayısının ise 3 bin 654’e yükseldiğini açıkladı. Protestolarda, hükümet ve siyasi partilere ait 90 binanın da hasar gördüğü belirtildi. Ekim ayının başında başlayan ilk dalgada da çatılardaki keskin nişancıların da ateşiyle 157 kişi yaşamını yitirmişti. Böylece ölü sayısı 230’u aştı. Gösterilerde İran da protesto ediliyor, paramiliter örgütü Haşdi Şabi büroları yakılıyor. Irak hükümeti Şii olsa da isyan Şii kentlerinde yoğunlaşıyor.
BAĞDAT