Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren esnaf, bayramdan da umduğu hareketliliği bulamadı. Zamlardan dolayı alım gücü düşen halk ise, bayram alışverişi yapamamaktan şikayetçi: ‘İş yok,aş yok, bayram yok’
Diyarbakır’da her yıl bayram öncesi alışveriş ile hareketlenen dükkanlar ve sokaklar bu yıl bomboş. Bayram öncesi belediyenin izniyle esnaflar bayram satışı yapabilmek için, Ofis Semti Ekinciler Caddesi’nde işporta tezgâhı açtı. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Aydın Atay’a konuşan esnaf yine de umduğu hareketliliği bulamamaktan şikayetçi.
‘Bir paket sigara 20’ye vardı’
Giyim üzerine işporta tezgâhı açan Sidar Tan, gün boyu siftah yapamayan arkadaşlarının olduğunu belirterek, “Eski bayramların havası yok. Ekonomik kriz devam ediyor ki kimse alışverişe çıkmıyor. Sabahtan beri 4 tane tişört satabildim, tanesi 15 TL’den. Hepsi kâr olsa dahi doyurucu bir şey değil. Bir paket sigara 20 TL’ye varmak üzere, ancak bir tişörtü 15 TL’ye vermemize rağmen yine alışveriş yapılmıyor. Bayram havası yok, istediğimiz satışı hiç yapamadık” dedi.
‘Zamlar belimizi büktü’
Sur’da Çarşiya Şewiti’de (Yanık Çarşı) esnaflık yapan ancak satış yapabilmek için dükkanını kapatarak tezgah açan, Mehmet Aslan da esnafın çoğunun mağdur olduğunu vurguladı. Aslan, “Sur’daki insanlar da çıkınca iş kalmadı. İki gündür 4 kişi buradayız, 4 ayakkabı satabildik. Esnafların hepsi bu halde” diye belirtti. İşyeri sahibi Mehmet Bilmez de, halkın alım gücü olmadığına vurgu yapıyor: “Halkta para kalmadı. Tek bir müşterimiz yok. Zamlar ve vergiler belimizi büktü. Bayram gelmesine rağmen zamlardan dolayı insanlar artık temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bayram öncesi alışveriş oranının bu kadar düşeceğini tahmin etmemiştim. Bu şekilde devam ederse bir iki ay sonra birçok esnaf kepenk indirecek.”
‘Ekonomi çökmüş’
Muhammed Fatih Adsız da, geçmiş bayramlarda satışların daha hareketli olduğunu, ancak insanların eskisi gibi alım gücünün kalmadığını belirtti. Hüseyin Sevim ise, şunları dile getirdi: “Kimsede para yok. Ekonomi çöküp gitmiş. Cumhurbaşkanı alıyor 70-80 bin TL, damadı alıyor 50-60 bin TL. Meclis’teki alıyor 20 bin TL maaşını. Bu halk ne yapıyor, ne yiyor ne içiyor, kimsenin umurunda değil. Doğalgaza, suya, elektriğe zam geliyor. Milletvekilleri Meclis’te vurup kafayı yatıyor.”
‘Bayramlık bile alamıyoruz’
Diyarbakır esnafı satış yapamamaktan dert yanarken, Diyarbakır halkı da bayram alışverişi yapamamaktan dert yanıyor. Bayram alışverişini yapamadığını söyleyen Aysel Demir, işsizlikten ve zamlardan şikayet ediyor. Jinnews’e konuşan Demir: “Kimse artık kurban da kesemiyor. Bayram şekeri dahi alamadık. Her şeyin fiyatı çok yüksek. Çocuklarımız çalışacak iş bulamıyor. Bu halk ne yiyecek, ne içecek? Evimizde misafir ağırlayamıyoruz. Eskiden günler öncesinden bayram hazırlıklarına başlardık ama şimdi son dakikaya kadar bekliyoruz. Düzelecek diye bekliyoruz daha da kötüye gidiyor. Çocuklarımıza bir çift ayakkabı alamıyoruz” diyor
‘Zengine kutlu olsun’
Zekeriya Tuncel de ekonomik kriz yüzünden bayramların heyecanını yitirdiğini belirterek, kimsenin bayram alışverişi yapamadığını vurguluyor. “Her şey ateş pahası” diyen Tuncel şöyle devam ediyor: “Şeker, lokum her şey pahalı. Kolonya bile ateş pahası. Kimse kimsenin evinin içini düşünmüyor. Herkes kendi ekmeğinin peşinde, fakirlerin evi yanmış. İş yok, aş yok, bayram yok. Bayram zengine kutlu olsun, fakir için sıradan bir gün olacak.”
İnsanların çocuklarına bayramlık alamadığını söyleyen Hazine Yıldız da hem bir esnaf olarak hem de vatandaş olarak ne satış yapabildiğini ne de alım gücünün olduğunu söylüyor. Yıldız, “3-4 yıl öncesine kadar da insanlar her bayram çocuklarına kıyafet alırdı. Her şey çok pahalı” diyor.