İktidar ekonomide pembe tablolar çizmeye devam ederken yapılan araştırmalar ve sokak başka bir gerçeğe işaret ediyor. İPA’nın yayınladığı rapora göre gelir dağılımındaki uçurum derinleşirken orta sınıflar çöktü
TÜİK’in tartışmalı verilerine karşı yapılan araştırmalar ve sokak başka bir gerçeğe işaret ediyor. Yapılan araştırmalara göre yüksek enflasyon ve kemer sıkmayı öngören ekonomik politikalar nedeniyle yoksullaşan hanelerin sayısı artarken, servet küçük bir azınlığın elinde toplandı. Türkiye’de yoksul ve her an yoksulluğa düşebilecek hanelerin sayısı, toplam hanelerin üçte birinden fazlasına ulaştı.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan “Küreselden Yerele Orta Sınıf ve Gelir Dağılımı” raporuna göre İstanbul’da hane geliri asgari ücrete seviyesine düşerken, orta sınıfın yok oldu.
Raporda yer alan verilere göre zengin sınıfın sayısında kayda değer bir artış gerçekleşmezken İstanbul’da hane halkının 2007’deki 100 TL’lik alım gücü; 2023’te 35 TL’ye geriledi.
Prof. Dr. Buğra Gökcen, Prof. Dr. Tahsin Bakırtaş ve Prof. Dr. Murat Şeker’in katkı sunduğu raporda yüksek enflasyonun ortanca hane halkının net reel gelirini ciddi şekilde erozyona uğrattığı ve servet transferini üst gelir grubuna yönlendirdiği ifade edildi.
Alım gücü düştü
2007’de orta sınıf olarak tanımlanan kesimlerin ücretleri asgari ücretle çalışanların 2,7 katıyken 2023’te bu oran 1’e düştü. Buna göre orta sınıf olarak tasnif edilen ücretli kesim büyük oranda tasfiye oldu. İstanbul’daki hane halkının 2007’deki 100 TL’lik alım gücü, 2023’te 35 TL’ye kadar geriledi. Aynı dönemde, İstanbul’da ortanca hane halkının geliri asgari ücretin 4 katıyken, 2023’te 1,4 katına indi.
Uçurum büyüdü
2010 yılında 16 bin 304 TL olan reel kullanılabilir hane halkı net medyan geliri küçük bir yükselişin ardından 2017’de 19 bin 38 TL’ye çıktıktan sonra 2021 sonrası dönemde dramatik biçimde düşerek 2023’te 10 bin 863 TL’ye geriledi. Bu durum, hane halkı ortanca gelirinin enflasyon karşısında ciddi kayıplar yaşadığını ortaya koyuyor.
İSTANBUL