Salgının görüldüğü Mart, Nisan ve Mayıs aylarında işçiler tepkilere rağmen çalıştırılırken, birçok işçi koronaya yakalandı. Antep’te ise ‘işten çıkartmak yasak’ denilen süreçte işçiler işten atıldı
Antep 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten bir halı fabrikasında çalışan 3 işçi, salgının yaygın olduğu kentte sokağa çıkma yasağının devam ettiği Mayıs ayında virüs endişesi ile fabrika yönetimine çalışmak istemediklerini bildirince işlerine son verildi. AKP tarafından bu dönemde “işten çıkarma yasağı” getirilmesine rağmen, işçiler ise maske takmadıkları gerekçesiyle işten çıkarıldı.
MA’ya konuşan ve işten çıkarılan işçilerden Mustafa Yavuz, salgından tehlikesine rağmen Valilik’ten izin alınarak açılan fabrikada çalışmak istemediklerini iki arkadaşı ile birlikte 17 Mayıs’ta fabrika yönetimine aktardıklarını, ancak ustabaşı ve vardiya amirleri tarafından çalıştırılmaya zorlandıklarını aktardı. Çalışmak istemediklerini fabrika yöneticilerine bildirmelerinin hemen ertesi günü bir işçinin virüse yakalandığını ve fabrikanın 14 gün süre ile karantinaya alındığını belirten Yavuz, çalışmayı kabul etmeyince önce istifaya zorlandıklarını, daha sonra fabrika müdürü tarafından çağırılıp, 3 aylık işten çıkarma yasağına rağmen işlerine son verildiğini ifade etti.
Gerçek başka
“Sokağa çıkma yasak ama işçiyi sokağa atmak serbest” diyen Yavuz, işe geri alınma talebiyle 8 Haziran’da fabrika önünde oturma eylemine başladıklarını, fakat eylemlerinin Valiliğin getirdiği sokağa çıkma yasağı ile engellendiğini kaydetti. Yavuz, “Aynı gün evlerimize kâğıt göndererek, fabrika yönetimi ‘7, 8 ve 16 Mayıs tarihleri arasında maske takmadılar. Sözleşmeleri tazminatsız feshedildi’ yazılı tebligat geldi. Ama bizim işten atılmamız salgından dolayı çalışmak istemediğimiz içindi” diye konuştu.
Selam vermek yasak
3 yıldır bu fabrikada çalıştığını söyleyen işçilerden Mustafa Yüksel ise, salgın yüzünden tedirgin oldukları için işe gitmeme kararı aldıklarını belirtti. “Ölmek istemiyoruz, işe gelmeyeceğiz” deyince, ustabaşının ‘Madem gelmeyeceksiniz istifanızı verin’ dediğini anlatan Yüksel, istifayı kabul etmeyince kapı önüne konulduklarını söyledi. Fabrikada karantina kalktıktan sonra 10 gün boyunca oturma eylemi yaptıklarını söyleyen Yüksel, o dönem kendilerini ziyaret etmek isteyen işçi arkadaşlarının dahi fabrika yöneticileri tarafından ‘Bunlara kimse selam vermeyecek, alkış çalmayacak, yanlarına gitmeyecek’ denilerek tehdit edildiğini de belirtti.
ANTEP