Lübnan halkı başkaldırıyı fitilleyen vergiyi geri çeken hükümetin istifasını da yeterli bulmadı. İsyan ateşini canlı tutan kimi protestocular, Cumhurbaşkanı Aoun ve Parlamento Başkanı Nebih Berri’nin de istifasını istedi
Lübnan’da WhatsApp vb. sosyal medyaya vergilerin geri çekilmesine, hükümet düşmesine rağmen sokaklar terk edilmedi. Halklar bağımsız, yeni bir teknokrat hükümet kurulana dek meydanlarda kalmaya devam edeceklerini duyurdu. Yolsuzluk yapanların yargılanması da isteniyor.
Lübnan’da yoksulluk ve gelir dağılımı eşitsizliğine rağmen WhatsApp gibi sosyal medyaya vergi getirilmesi kararı sonrası yaşanan ayaklanma ordu-polis müdahalesine rağmen bitirilemeyince Başbakanı Saad el-Hariri 29 Ekim akşamı istifa etti. Televizyondan halka hitap eden Hariri, “Lübnanlıların iradesi doğrultusunda istifamı sunmak üzere Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gidiyorum. Tüm siyaset ortaklarıma sesleniyorum: Bugünkü sorumluluğumuz Lübnan’ı nasıl koruyacağımız ve ekonomisini nasıl kalkındıracağımızdır. İstifamı, Cumhurbaşkanı Avn ve tüm Lübnanlıların takdirine bırakıyorum. En önemlisi Lübnan’ın onuru ve güvenliğidir” dedi. Hariri, ülkenin içinde bulunduğu durumdan çıkması için “şok” gerektiğini söyledi. İletişim Bakanı Muhammed Şukayr de bir süre önce, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiğini açıklamıştı. Ancak bunlar halkların öfkesini dindirmedi.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Riyad es-Sulh ve Şehitler Meydanı’nda toplanan göstericiler, bağımsız, küçültülmüş, yeni bir teknokrat hükümet kurulana dek meydanlarda kalmaya devam edeceklerini duyurdu. Şehitler Meydanı’nda toplanan göstericiler, protestoları sembolize eden yumruk şeklinde figürler astı. İstifa ilanı öncesinde protestolara karşı olan Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri tarafından yakılan gösterici çadırları yeniden kuruldu. Başbakan Hariri’nin istifası üzerine sevinç gösterileri yükselirken, meydanlarda bulunanlar ülkedeki tüm siyasi kadroların da istifası için sloganlar attı. Kimi protestocular Cumhurbaşkanı Michel Aoun (Mişel Avn) ve Parlamento Başkanı Nebih Berri’nin istifasını, kimileri yolsuzluk yapanların yargılanmasını da istedi.
Vergi bardağı taşıran damlaydı
Hükümetin WhatsApp vb. kalemlerde vergiden vazgeçse de 17 Ekim’de başlayan gösteriler yolsuzlukların ve ekonomik krize çözüm üretilmemesinin protesto edildiği geniş çaplı eylemlere dönüşmüştü. Ülkede bankalar, devlet daireleri, okullar ve üniversiteler 10 gün boyunca kapalı kalmıştı. Ülkede halklar sadece vergi artışı değil, işsizlik, yoksulluk, yolsuzluğa çözüm üretilmemesine öfkeli. Ülkede halk aynı zamanda Suriye iç savaşına angaje olunmasının yarattığı sıkıntılara, İran-Hizbullah’ın, Suudi Arabistan’ın siyaseti baskı altına almasına öfkeli. Halklar aynı zamanda başbakanı Sünnilerden, Meclis başkanının Şiilerden, Cumhurbaşkanınjn Hristiyanlardan seçildiği sistemin sık sık tıkanmasına öfkeli.
İran tedirgin
Irak ve Lübnan’daki gösterilerden ürken İran’ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Lübnan’daki tüm gruplar, partiler ve şahsiyetlere ülkedeki istikrar ve güvenlik için birlik halinde hareket etmeleri çağrısında bulundu. Musavi, “Lübnan halkı ve hükümetinin bu hassas ve tehlikeli dönemi başarıyla atlatmasını diliyoruz. Halkın meşru taleplerine huzurlu ortamda cevap verilmesi gerekiyor” dedi. İran, Irak’ta siyaset üstündeki etkisi protesto edilince ve Haşdi Şabi büroları yakılınca isyan Şii kentlerinde yoğunlaşmasına rağmen komplo ve darbe olarak nitelemişti. İrna ve Mehr gibi İrna ajansları da isyanları görmezden geliyor. İran İslam Cumhuriyeti’nin ajansları son günlerde sadece Hizbullah Lideri Hasan Nasrullah’ın gösterilere son verme çağrısına yer verdi. “Lübnan halkı protestolara son vermek için sokakta” başlığı kullanıldı.
BEYRUT