Lice katliamı davasında verilen beraat kararının bozulması talebiyle başvuruda bulunulan İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin kararında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle başvuruyu reddetti.
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 15 sivilin, bir askerin ve dönemin Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesinden sorumlu tutulan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu hakkında yargılandığı davada verilen beraat kararına ilişkin avukatların itirazda bulunduğu İstinaf Mahkemesi, başvuruyu karara bağladı. İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin olayın tek taraflı askeri eylem değil, çatışma olduğu ve davanın sanığı emekli Albay Eşref Hatipoğlu hakkındaki iddiaların soyut olduğunu değerlendirerek verdiği beraat kararına karşın ölenlerin yakınları, yaralananlar ve olayda zarar görenler İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Dairesi’ne itirazda bulunmuştu.
Müdahillerin başvurusu kabul edilmedi
Davaya müdahil olarak katılanların bir kısmının avukatlarının vekâletnamelerinin usulüne uygun yapılmadığı için müdahiller adına başvuru yapma hakkı olmadığı gerekçesiyle reddeden Bölge İdare Mahkemesi, başvurucuların ileri sürdüğü nedenleri yerinde görmedi.
İstinaf Mahkemesi, Tüm başvurucuların başvurularını esastan reddetti
Mahkeme, esastan incelediği dosyada, yerel mahkemenin kararının duruşmadaki belge ve gerekçelerine göre yapılan vicdani kanı olduğu, mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı, deliller ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı ispat bakımında yerinde olduğunu değerlendirdi. İstinaf Mahkemesi, Yargıtay’a temyiz yolu açık olmak üzere tüm başvurucuların başvurularını esastan reddetti.
Davanın geçmişi
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şüpheli bir şekilde öldürülmesinin ardından polis ve askerlerce yakılan ilçe merkezinde 16 sivilin yaşamını yitirdiği, 36 kişinin ise yaralandığı olaya ilişkin 20 yıl sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından davaya dönüştürüldü. Olayın failleri olarak gösterilen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından açılan davada, ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan dava daha sonra “güvenlik gerekçesiyle” Eskişehir’e nakledildi. Eskişehir’de özel yetkili mahkeme olmadığı gerekçesiyle Diyarbakır’a geri gönderilen dosya, buradan da İzmir’e taşındı.
Ancak dava devam ederken sanıklardan Üsteğmen Tunay Yanardağ, 23 Ağustos 2015 tarihinde Singapur’da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ölümü üzerine Yanardağ’ın dosyası düşerken, davanın tek sanığı olan Eşref Hatipoğlu ise tutuksuz yargılandı. İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Aralık 2018’de görülen karar duruşmasında sanık Eşref Hatipoğlu hakkında beraat kararı verildi.
Kaynak: MA