İsviçre Kürt Kadınlar Birliği, ara dönem kongresini gerçekleştirdi. Kongre sonrası sonuç bildirgesi açıklandı
İsviçre’deki Kürt kadın kurumlarının çatı örgütlenmesi İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) ara dönem kongresini gerçekleştirdi. Kongre “Bi Jin jiyan azadî re ber bi şoreşa jıne – Jin Jiyan Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz” hamlesi kapsamında Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) konferans salonunda düzenlenlendi. Kongre, 23 Aralık 2022’de Paris’te katledilen Evîn Goyî ile 4 Ekim 2022’de Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Akademi Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’e adandı.
Mart ayında kongrelerini tamamlayan 6 meclis, 4 komün ve 3 inisiyatifin çatı örgütlenmesi YJK-S ‘nin ara dönem konferansına onlarca kadın ve çok sayıda konuk katıldı. Saygı duruşuyla başlayan konferansta divan seçimi ve konferansın gündem maddeleri belirlendi.
2022 yılı ve 2023 yılının gerek dünya kadın mücadelesinde gerekse Kurdistan ve Türkiye siyasetinde çok yoğun geçtiğini söyleyerek siyasi süreç değerlendirmesinde bulunan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Zeynep Dersim, “Bu süreçte Kürt kadınları aktif rol alarak dünya kadın mücadelesinde belirleyici unsur olmuştur” dedi.
Dersim, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride de dikkat çekerek, “Rojava’da Kürt kadınlarının DAİŞ’e karşı vermiş olduğu mücadeleyle yaşanılan zaferin temel unsuru ‘Jin, jiyan, azadî’ felsefesi yine bu zaman dilimi içerinde Rojhelat’tan İran’a, İran’dan dünyaya yayılarak kadın özgürlüğünün ana sloganı olmuştur. Faşizme ve kapitalist sistemlerin sömürüsüne karşı Kürt kadınlarının bedel ödeyerek yarattığı bu felsefeye sahip çıkarak bu felsefenin yaratıcısı Önder Apo’yu özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Oy kullanma çağrısı
14 Mayıs’ta Türkiye ve Kurdistan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine yönelik de konuşan Dersim, “Bugün için İsviçre’de oy kullanma süresi tamamlanmış olabilir. Fakat bizler için görev ve sorumluluğumuz henüz tamamlanmış değil. Şimdiden telefonlara sarılmalı Türkiye ve Kürdistan’da yaşayan ailelerimizi, yakınlarımızı, tanıdıklarımızı arayarak onlara 14 Mayıs günü oy kullanmaları için sandık başına gitmeye çağırmalıyız” diye belirtti.
Yapılan siyasi süreç değerlendirmesi sonrası YJK-S yıllık dönem raporu okunarak yapılan tartışmalar sonrası değerlendirmeye sunuldu.
Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü temelinde paradigmasını aktardığı “Jin, jiyan, azadî” felesefesine yönelik görüntülü mesajı ile 1 yıllık kadın çalışmasının yer aldığı sinevizyon izlendi.
Sinevizyon gösterimi sonrası 259 kişinin yer aldığı çatı örgütlenmesi YJK-S’nin 10 kişiden oluşan yeni yönetimi ile eğitim, sosyal, dış ilişkiler, Yekitiya-Star ve bölge temsilcileri belirlendi.
Yapılan seçimin ardından yeni döneme ilişkin planlama oylamaya sunulup onaylandı.
Kararlar
YJK-S Konferansı’nın sonuç bildirgesinde öne çıkan kararlar arasında şu maddeler yer aldı:
“*YJK-S’nin yeni dönem çalışmalarının ana gündemine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasının yer alması. Yapılacak olan tüm eylem ve etkinliklerde bu ana maddenin esas alınması
*Eğitim eksenli atölyelerin oluşturularak Jineoloji Bilimi’nin kitlelere aktarılması
*Kadın merkezli konfederal sistemin yaratılması üzerine çalışmaların sürdürülmesi
*Anadilin kullanımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için meclislerde çalışma yapılması
*Halk diplomasinin örgütlendirilerek güçlendirilmesi.”
Yeni dönem kararlarının belirlenmesi sonrası Konferans ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla sonlandırıldı.
HABER MERKEZİ