Savaşların, şiddetin ve yoksulluğun dozu artsa da 2024’te kadınların gücü ”Jin Jiyan Azadî”dir
Eril zihniyetin, patriarkanın şiddeti ve savaşları tırmandırdığı bir yılı daha geride bırakıyoruz. Türkiye ve Kürdistan’da 365 gün sokaklarda örgütlü mücadeleyi büyüten kadınlar meydanlardan adliyelere, mitinglerden kayyımlara, cezaevlerinden iş yerlerine, üniversitelerden evlere kadar “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla isyandaydı… Kadınların 2024 yılını, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Weranşar Belediyesi Eşbaşkanı Bedriye Yorgun kaleme aldı. Yorgun’un geniş bir çerçeve ile ele aldığı bu tablonun önemli gelişmelerini de ana başlıklarıyla ayrıca derledik. Savaşsız, şiddetsiz, eşit ve özgür bir yılda görüşebilmek dileğiyle.
‘Duvarları Yıkmak’ konferansı
Yılın ilk önemli etkinliği Ocak ayında Tevgera Jinan Azad’ın Amed’de düzenlediği “Sessizlik Zinciri: Kadın Siyasi Mahpusların Etrafındaki Duvarları Yıkmak” başlıklı uluslararası konferans oldu. Güney Kürdistan, Kanada, Katalonya ve Güney Amerika’dan kadınların katıldığı konferansta, kapitalist modernitenin kadınları yalnızlaştırma ve izole etme politikaları ele alındı. Cezaevlerindeki kadın siyasi tutsaklara yönelik baskıların sona erdirilmesi için uluslararası kampanya çağrısı yapıldı.
8 Mart: İtaat yok direniş var
2024’ün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Amed’den İstanbul’a, Wan’dan Ankara’ya, kadınlar tüm sokakları kendi renkleri, sözleri ve sesleriyle donattı. Amed’de Kürt kadınlar TJA ve Dicle Amed Kadın Platformu’nun çağrısıyla İstasyon Meydanı’na akın etti. Miting alanını yöresel kıyafetleriyle dolduran kadınlar, ana dillerine, kültürlerine ve varlıklarına yönelik saldırıları protesto etti. 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nü tüm engellemelere rağmen gerçekleştiren İstanbul’daki kadınlar ise “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyerek, mücadele mesajı verdi.
Sihirli formül Hindistan’da
Hindistan’ın Batı Bengal eyaletine bağlı Kalküta kentinde 9 Ağustos’ta bir kadın doktorun tecavüze uğrayarak katledilmesiyle birlikte başta sağlık emekçileri ve kadınlar olmak üzere halk sokaklara döküldü. “Adalet istiyoruz” diyerek günlerce alanlardan çekilmeyen on binlerce kişi eylemlerinde “Jin, jiyan, azadî” pankartı taşıdı. Şiddetsiz, eşit ve özgür yaşamın çözüm anahtarı Hindistan’a da ulaşmış oldu.
Gazetecilerin kalemi yere düşmedi
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde özellikle öncü Kürt kadınları ve gazetecileri hedef alan saldırıları bu yıl da devam etti. 23 Ağustos’ta Süleymaniye kentinde gazetecilerin olduğu bir araca yönelik SİHA saldırısında gazeteci Gülistan Tara ve Hêro Bahadîn yaşamını yitirdi. Başta kadınların büyük tepki gösterdiği katliama karşı Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), “Onların anısını kalemlerimiz ve kameralarımızla yaşatacağız” diyerek, mücadele mesajı verdi.
Akarsel’in hayali Wan’da da hayat buldu
2022 yılında suikastla katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in hayali, Süleymaniye’den sonra Wan’da da hayat buldu. Wan Büyükşehir Belediyesi, 7 Aralık’ta Tûşba ilçesine bağlı Akköprü Mahallesi’nde “Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Araştırma Merkezi” açtı.
25 Kasım: Yasaklar tanınmadı aşıldı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınları engellemek isteyen iktidar, önce “Jin, jiyan, azadî” sloganını, sonra da Taksim’i kadınlara yasakladı. Yasakları tanımayan kadınlar her yerde “Jin, jiyan, azadî” sloganını yükselterek, “Mücadelemiz Birbirimiz İçin! Biz Hayatı İstiyoruz!” dedi. Kürt kentlerinde de Eşbaşkanlık sistemiyle yönetilen belediyelerin otobüsleri mora boyanırken, alanlara çıkan Kürt kadınlar yoksulluğa, eşitsizliğe, şiddete, kayyımlara ve savaşa karşı “Jin, jiyan, azadî” diye haykırdı.
Kayyımlara karşı dayanışma
Bu yıl da AKP iktidarı, Kürt belediyelerine kayyım atamayı sürdürdü. İlk olarak Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyıma karşı Temmuz ayında Kürdistan’a giden Feminist kadınlar, “Kayyum istemiyoruz” diyerek, Kürt kadınlarla dayanışma gösterdi. Sonraki aylarda Merdîn ve Êlih Belediyeleri’ne atanan kayyımlara karşı da Eşitlik İçin Kadın Platformu üyeleri bu kentlere giderek Kürt kadın siyasetçilerle birlikte kayyımlara yürüdü. Bu dayanışma ortak kadın mücadelesi açısından umutları tazeledi.
İdama hayır özgür yaşama evet
2022’de İran rejim güçlerinin katlettiği Kürt kadını Jîna Emînî’nin ardından sokaklarda başlayan “Jin, jiyan, azadî” isyanı, cezaevlerine de sıçradı. Rejim, her türlü işkence ve hak ihlallerine rağmen susturamadığı kadınlara idam cezaları yağdırdı. Başta Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî ve Özgür Kadınlar Topluluğu üyesi Werişe Muradi’ye verilen idam cezalarına karşı kadınlar ‘İdama hayır, özgür yaşama evet’ kampanyası başlattı. Birçok kadın örgütü ile Êzidî Kadın Özgürlük Hareketi de kampanyaya destek verdi.
KADIN SERVİSİ