Mersin Serbest Bölge’de bir firmada çalışan Ş.B. isimli kadın işçiye önce mobbing uygulandı, sonra da tazminat almadan işi bırakması istendi. Buna karşı çıkan işçi, şiddete maruz bırakılarak işinden çıkarıldı.
Devrimci Tekstilİşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği, Mersin Serbest Bölge’de çalışan Ş.B. isimli kadın işçinin, işverenin yandaşı olan işçilerin saldırısına maruz kalmasını protesto etti. Sendika temsilciliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Dev Tekstil Kadın Bürosu’ndan Zuhal Subaşı, Mersin Serbest Bölge’de binlerce işçinin düşük ücret ve iş güvencesi olmadan çalıştığını söyledi. Subaşı, işçilerin yaşadıklarına ilişkin “Birçok haktan mahrum şekilde çalışmak zorunda kalan serbest bölge işçileri, eğer çalıştıkları yerlerde haklarını istemeye kalkarlarsa çeşitli baskılara maruz kalıyorlar. Ya sorgusuz sualsiz işten çıkarılıyorlar ya da tazminatlarını ödememek için istifaya zorlanıyorlar. İşçiler kendi istekleriyle ayrılsın diye binbir türlü baskıya maruz kalıyor. Mobbingin her türlüsünü yaşıyorlar” diye konuştu.
Kadınlara daha fazla baskı
Kadın işçilerin baskılara daha fazla maruz bırakıldığını dile getiren Zuhal Subaşı, yaşananları şu şekilde anlattı: “En zor işler kadınlara veriliyor, çalışma saatlerini daha da ağırlaştırıyor, ailevi konumlarına, ihtiyaçlarına bakmadan saatlerce mesaiye bırakabiliyorlar. Sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gitmelerine, reçete yazdırıp ilaç almalarına bile engel olabiliyorlar. En son Ş.B. isimli kadın işçi arkadaşımız, belli bir süredir mobbing kapsamında sayılan uygulamalara maruz kalmışken, son olarak patrona yakınlığıyla bilinen bir başka kadın işçi tarafından şiddete maruz kaldı. Ş.B. arkadaşımız 15 Ekim Pazartesi günü öğle molasında uğradığı şiddet sonrası hastaneden darp raporu aldı, gerekli yerlere şikâyette bulundu, hukuki süreç başlattı. Şiddet kullanan kişiye bu imkânı RDL firmasında kendisine tanınan ayrıcalık vermiştir.”
‘Birçok hakkı gasp edildi’
Ş.B.’nin tazminatsız işten çıkartılırken şiddet uygulayan kişinin çalışmaya devam ettiğini belirten Subaşı, bu durumun firmanın yaşanan şiddeti sahiplendiğini gösterdiğini vurguladı. “Şiddet olayının geçmişi daha önceye dayanmaktadır” diyerek yaşananları anlatan Subaşı, şöyle devam etti: “Ş.B. arkadaşımız uzun bir süredir RDL firmasında mobbinge maruz kalmaktadır. Tazminat almadan, kendi isteğiyle işten ayrılması için her türlü baskı kendisine uygulanmaktadır. Bu şiddet olayı bu baskının, doruk noktası olmuştur. Ş.B. arkadaşımız RDL firmasında sadece şiddet görmemiş, daha birçok hakkı gasp edilmiştir. Fazla mesaileri eksik verilmiş, bordroya aldığı ücret yansıtılmamış, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahi verilmemiştir.” Serbest Bölgede bu tür olayların sıkça yaşandığına dikkat çeken Zuhal Subaşı, tekstil firmasının yaratmış olduğu hatadan bir an önce vazgeçmesini istedi.
Rakamlarla kadın işçiler
Ekmek ve Gül’de yer alan bir araştırma, kadın işçilerin haklar açısından ne kadar geride tutulduğunu rakamlarla ortaya koyuyor. Türkiye’deki işçilerin yüzde 29’u kadınlardan oluşuyor. Yükseköğrenim mezunu kadın işçilerin oranı yüzde 35’ken, erkek işçilerin oranı yüzde 27. Kadın işçilerin ortalama aylık giydirilmiş net ücretleri erkeklere kıyasla yaklaşık yüzde 9 daha düşük. Yani kadınlar erkeklerden daha eğitimli olmalarına karşın ortalama ücretler bakımından daha düşük gelir elde edebiliyor. Bugün Türkiye’de her 10 kadından sadece 3’ü çalışıyor, çalışan kadınların da yarıya yakını kayıt dışı. Bu durum kadınların çalışma hayatında daha güvencesiz olmalarının yanı sıra en temel sağlık, emeklilik gibi haklardan mahrum kalmalarına neden oluyor. Kadın çalışanların yüzde 34’ü haftalık 45 saatin üzerinde çalıştırılıyor. 1 milyon 26 bin kadın ise, haftalık 45 saatin üzerinde ve kayıt dışı çalıştırılıyor
MERSİN