Suriye’nin yeniden inşasına ilişkin değerlendirmeler yapan Suriye’nin Geleceği Partisi temsilcisi kadınlar, kadın katillerinin yeni hükümette yer almalarını kabul etmediklerini vurguladı
Suriye’nin Geleceği Partisi, “Suriye’nin geleceği nereye gidiyor?” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Heleb’in Eşrefiye Mahallesi’nde bulunan Medya Salonu’nda, gerçekleştirilen çalıştaya Suriye’nin tüm şehirlerinden gelen 17 partiden temsilciler katıldı. Çalıştaya katılan kadınlardan Suriye’nin Geleceği Partisi Eşbaşkanı Kewser Doko ve parti üyesi Zelox Reşîd değerlendirmelerde bulundu.
Merkeziyetçi olmayan bir Suriye inşası
Kewser Doko, “Bu çalıştayda Suriye’deki tüm siyasi partileri bir araya getirerek yeni Suriye’nin durumunu tartıştık. Burada birçok siyasetçi, aydın ve hukukçu da hazır bulundu. Bizim için önemli olan, yeni Suriye için görüşlerimizi sunmaktı” dedi.
Kewser Doko, Suriye’nin gelecekte demokratik bir yönetime kavuşması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Yüzyıl boyunca Suriye, halkın iradesini hiçe sayan bir diktatörlük rejimi altında ezildi. Artık Suriye, demokratik bir sisteme kavuşmalıdır. Bizim en temel ilkelerimizden biri, merkeziyetçi olmayan bir Suriye inşa etmektir. Çalışmalarımız da bu ilke doğrultusunda devam ediyor.”
‘Kadınların olmadığı bir demokrasi, gerçek demokrasi değildir’
Kadın sorununun tartışıldığı çalıştayın önemine değinen Kewser Doko şöyle dedi:
“Bu, Suriye genelinde düzenlenen ilk çalıştay. Ortaya çıkan görüşler, sadece bir başlangıçtır. Bu tür çalıştayları sürdürerek, ortak hedefler doğrultusunda sonuçlar elde etmek istiyoruz. Suriye’de herkesin birlikte barış içinde yaşaması, ekonomik ve siyasi alanlarda ortak bir vizyon geliştirmesi gerekiyor. Yeni anayasada, gençler, siyasi partiler ve toplumun tüm kesimlerinin görüşleri yer almalıdır. Ancak bu şekilde yeni bir Suriye inşa edebiliriz.”
Kadınların yeni Suriye’nin inşasında önemli bir role sahip olması gerektiğinin altını çizen Kewser Doko, “Eğer yeni bir ülke inşa edilecekseve kadınlar bu süreçte yer almazsa, bu ülke demokratik ve özgür olamaz. Suriye halkının, mevcut diktatörlüğü sona erdirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Katiller, yeni Suriye’yi yönetemez’
Halkın kanına giren kişilerin yeni hükümette yer almasından duydukları rahatsızlığı dile getiren Kewser Doko şu ifadeleri kullandı:
“Şam yönetimi birkaç gün önce yeni hükümetini duyurdu. Ne yazık ki, halkın kanına giren katiller yeni hükümette yer aldı. Özellikle Hevrîn Xelef’in katledilmesinde doğrudan rolü olan Hatim Ebo Şeqra ile Efrîn’deki yağma ve talan olaylarında aktif rol oynayan Ebo Emşa, yeni hükümete dahil edildi. Biz, bu kişilerin hiçbir şekilde yönetimde yer almasını kabul etmiyoruz ve onları reddediyoruz. Onların varlığına karşı mücadele edeceğiz. Katiller, yeni Suriye’yi yönetemez.”
‘Kadınların yönetimde yer almaması endişe verici’
Suriye Gelecek Partisi üyesi Zelox Reşîd de çalıştaya ilişkin yaptığı değerlendirme de “Birçok siyasi parti, yeni Suriye’nin vizyonuna dair görüşlerini sundu ve bunlar paylaşıldı. Ancak yeni hükümet açıklandığında, katliamlarıyla tanınan isimlerin yönetimde yer aldığını gördük. Örneğin, Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’i katleden Hatim Ebo Şeqra da yönetimde yer aldı. Bunun yanı sıra, Ebo Emşa gibi Efrîn halkına karşı işlenen suçlarla tanınan isimler de görev aldı” dedi.
Zelox Reşîd, yeni yönetimde kadınların yer almamasının büyük bir sorun olduğunu belirterek şunları ekledi:
“Yeni hükümette kadınlara hiç yer verilmemesi, toplum açısından büyük bir endişe kaynağıdır. Bu nedenle, hep birlikte hareket etmeli ve bu duruma karşı net bir tutum sergilemeliyiz. Çünkü halkın ve özellikle kadınların kanına giren kişilerin yeni hükümette yer almasını asla kabul etmiyoruz.”
‘Kadınlar geri planda bırakılmamalı’
Zelox Reşîd, kadınların her alanda yer alması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:
“Suriye devrimi sürecinde en fazla bedel ödeyenler kadınlardı. En büyük mücadeleyi verenler de yine kadınlardı. Bu nedenle, kadınlar geri plana atılmamalı, her alanda yer almalıdır. Gerçek bir demokrasi inşa edilmek isteniyorsa, kadınlara gereken rol verilmelidir. Çünkü DAİŞ’e karşı mücadelede en büyük rolü Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) oynadı. Bu nedenle, yeni anayasanın yazımında kadınların da yer alması gerekiyor. Birlikte hareket ederek, tüm Suriye halkının çıkarlarını göz önünde bulunduran ortak bir görüşe ulaşmalıyız.”
Haber: Mîdye Miqted \ JINNEWS