6 Şubat, Dünya Kadın Sünnetine Karşı Mücadele Günü ve bu uygulama Federe Kürdistan Bölgesi’nde yasal olmamasına rağmen hâlâ devam ediyor. Bölgedeki kadın sünneti mağdurlarının hikayeleri ise bir birine benzer
Federe Kürdistan Bölgesi’nde kadınlarda genital bölgenin sakatlanması (kadın sünneti) vakalarında geçmiş yıllara kıyasla ciddi düşüş olsa da, hâlâ bazı bölgelerde bu vakalara rastlanıyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) 2016 yılı verilerine göre aralarında Endonezya, Federe Kürdistan Bölgesi, Yemen ve 27 Afrika ülkesinin bulunduğu 30 ülkede kadınlarda genital bölgenin sakatlanması sonucu yaklaşık 200 milyon mağdur bulunuyor.
Bölgedeki ‘kadın sünneti’ mağdurlarından Hewa, yaşadığı travmayı ve tüm hayatını nasıl etkilediğini RojNews’e anlattı.
Raperin ilçesinde yaşayan ve 5 yaşındayken sünnet edilen Hewa, şimdilerde 38 yaşında. Hikayesi ise bölgede aynı travmayı yaşayan Kürt kadınlar ile aynı.
‘Şeker almaya gideceğimizi düşünmüştüm’
‘O günü hiç unutamadığını’ söyleyen Hewa, kendisi ile birlikte 2 kız kardeşinin de götürüldüğünü söylüyor: “Biz şeker almaya gideceğimizi düşünürken bizi küçük ve karanlık bir eve götürdü. Eve girdiğimizde annem elimi sertçe sıkıp ‘sizi sünnet edeceğiz ve büyüyeceksiniz’ dedi.”
Yaşadığı genital bölgenin sakatlanması ile yıllarca acı çektiğini söyleyen Hewa, anlatımlarına şu sözlerle devam ediyor:
“Gittiğim her doktor yalnızca acılarımı hafifletecek ilaçlar veriyordu. Hiç evlenmedim çünkü bunun kötü şeylere neden olmasından korkuyordum. Özellikle arkadaşlarımın bu yüzden boşandıklarını veya eşlerinin ikinci kez evlendiğini gördükçe korkum artıyordu.”
‘Kimseyle temas kuramıyorum’
Hewa’nın hikayesi Hewlêr’in Şemamik ilçesinde yaşayan Şara’nın hikayesinden çok da farklı değil. Şara, şimdilerde 41 yaşında ve o da yaşadığı korku nedeniyle hiçbir zaman evlenmeyi düşünmemiş:
“8 yaşındayken yaşıtım erkeklerle oynuyordum, erkek elbiseleri giyiyordum. Onlarla beraber bisiklet sürüyordum. Ta ki annem beni sünnet olmaya götürene kadar. Annem beni bir arkadaşının yanına götürdü ve beni yakalayarak sünnet etmek istediler. İlk başta ellerinden kurtulabildim. Ancak daha sonra etraftakilerin yardımıyla beni tekrar yakaladılar. Köyümüzde hikayesi benimle aynı olan birçok kadın evlendi ancak ben hiçbir zaman evlenmeme kararı aldım. Kimseyle temas kuramyorum.”
‘Kadın sünneti’ olarak adlandırılan ‘genital bölgenin sakatlanması’ ile ilgili verilere göre, Irak’ta 15-45 yaş arasındaki kadınların yüzde 7,3’ü sünnet edildi. En yüksek oran ise Kürdistan Bölgesi’nde görülüyor.
Kürdistan Bölgesi’ndeki Alman Wadi Örgütü’nün raporun göre, kadın sünneti konusunda Hewlêr birinci sırada.
Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun 2011 tarih ve 8 sayılı yasasıyla kadın sünneti yasaklanmış olsa da bu yasak kağıt üzerinde kalıyor.
Bu yasaya göre;
-Kadın sünneti yapmaya çalışanlar 1 milyon ve 5 milyon Irak dinarı arasında bir para cezasına çarptırılır.
-Kadın sünneti yapan veya buna iştirak edenler 6 ay ile 1 yıl arasında bir hapis cezasına veya bunun karşılığı olarak 2 milyon ile 5 milyon dinar arasında para cezasına çarptırılır.
-Zorla sünnet yaptıran veya buna dahil olanlar 1 yıldan az olmayacak şekilde hapis ceasına veya 5 milyon ile 10 milyon dinar arasında bir para cezasına çarptırılır.
-Kadın sünnetini yapan doktor veya sağlık çalışanları 3 yıl süreyle görevden uzaklaştırılır.
DIŞ HABERLER