Kayyumun kapattığı SELİS Kadın Dayanışma Merkezi, HDP’li Batman Belediyesi tarafından yeniden açıldı. Gülcan Demir Arslan, ‘Dayanışmaya, çalışmaya hazırız. Kadınları bekliyoruz’ dedi
Diyarbakır Selis Kadın Danışmanlık Merkezi’nin desteği ile Batman Belediyesi bünyesinde 2005 yılında kurulan ve şiddet gören kadınlara psikolojik ve hukuki destek veren SELİS Kadın Dayanışma Merkezi, 2016’da belediyeye kayyum olarak atanan Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Ersoy tarafından kapatılmıştı. 2019 Yerel Seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi kayyum atanan belediyelerinin tümünü geri kazandı. HDP’li Batman Belediyesi, kayyumın kapattığı SELİS Kadın Dayanışma Merkezi’nin açılışını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yeniden gerçekleştirdi. Kadın Dayanışma Merkezi’nde Kadın ve Aile Müdürü olan Gülcan Demir Arslan, hayata geçirecekleri projelere ilişkin konuştu. SELİS’in 2005 yılında açıldığını dile getiren Arslan, 11 yıl boyunca Batman’da kadınlara hizmet verdiklerini ifade etti.
2005 yılının kadın katliamları, intiharları ve şiddetinin en fazla arttığı süreçler arasında olduğunu anımsatan Arslan JinNews’ten Zeynep Durgut’a verdiği demeçte, “Kadınların gerçekten kendini toplumsal anlamda daha iyi hissettikleri, daha güvende hissettikleri ve sözlerinin yerini bulduğu muhatap oldukları bir kurumları vardı. Ama 2016 yılında kayyum tarafından kapatılarak Vali’ye devredildi. O zamandan bu zamana ciddi bir boşluk oluşmuştu. Şimdi tekrar açıldı” dedi.
‘Kadınlar başvuru yaptı’
SELİS’in yarattığı boşluktan kaynaklı kadınların çok zorlandığının altını çizen Arslan, “Kadınlar belediyeye gelip başvuruda bulunarak bir an önce kurumumuzun açılması gerektiğini söyledi. Bu ihtiyaç doğrultusunda kurumumuzu tekrardan açtık. Sürekli olarak kadınlarla dayanışma halinde olacağız. Bizler inanıyoruz ki, biz kadınlar birlikte daha güçlüyüz” diye belirtti. Kadınların ekonomiden ekolojiye, sağlıktan yaşamın her alanına dokunması gerektiğini ifade eden Arslan, şu bilgileri verdi: “HÊVÎ Kadın Dayanışma Merkezi’miz var. Şu anda da aktif olan 3 kadın atölyemiz var. Orada da yüzlerce kadın arkadaş hem eğitim gördü hem de sertifika aldı. Her alanda kadınları üretime teşvik edebilecek düşüncelerimiz var. Bunları da projelendirerek, kooperatiflerle hayata geçirmeyi planlıyoruz. SELİS Kadın Dayanışma Merkezi’mizde hem hukuki danışmanlık, hem psikolojik danışmanlık hem de sosyolojik çalışmalar yapacağız.”
Alo Şiddet Hattı
“Alo Şiddet Hattı”nı açacaklarının bilgisini de paylaşan Arslan, hukuksal anlamda da 6284 Kadını Koruma Yasa’sını hayata geçirme ve bu konu da zorlayıcı olma gibi bir durumlarının olduğunu söyledi. Yanı sıra ekolojik köy projeleri olduğunu da belirten Arslan, son olarak, “Kadınların üretimde olduğu ve tamamen kadınların çalıştığı emeğinden, üretimine kadar her alanda olduğu bir projemiz var. Kadınlarla birlikte bu yaşamı çok daha güçlü, çok daha renkli, çok daha adaletli ve çok daha güzel olacağına inanıyoruz. Bütün kadınlarla dayanışmaya ve kadınlarla birlikte çalışmaya hazırız ve bekliyoruz” dedi.
BATMAN