ÖHD’li kadın avukatlar, cinsel saldırıya maruz kalan Ç.B.’ye “Ben neden tecavüze uğramıyorum?” diye soran Ankara Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş hakkında, HSK’ya suç duyurusunda bulunacak
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu üyeleri, Ankara’da, sahibi olduğu VCOM hayvan hastanesinde çalışan veteriner hekimin Ç.B.’ye 3 Nisan’da cinsel saldırı soruşturmasında Cumhuriyet Savcısı’nın söylemleriyle ilgili suç duyurusunda bulunacak. Kadın avukatlar, Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş’ün, mağdur Ç.B.’ye, soruşturma sırasında “Ben de kadınım, sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da, sen uğruyorsun?” sorularına tepki gösteren kadınlar, İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı. “Erkek Adalet Değil, Gerçek Adalet İstiyoruz” yazılı pankart açan avukatlar, “Aklama, koruma, yargıla”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları attı.
ÖHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu üyesi avukat Leyla Çelik, Cumhuriyet Savcısı Gümüş’ün mağdur Ç.B.’ye, soruşturma sırasında sorduğu soruları hatırlatarak, sorularla mağdurun aşağılandığını ve kişilik haklarını zedelediğini söyledi. Gümüş’n soruşturma sonrasında 22 Mayıs’ta tutuklu yargılanan şüpheli Hasan Bilgili hakkında tahliye kararı verdiğini de anımsattı.
Çelik, son yıllarda artan kadına yönelik şiddet olaylarına dikkati çekerek, “Biz kadın hukukçular için, bir Cumhuriyet Savcısının, yasadan kaynaklanan görevlerini hiçe sayarak mağduru bu denli aşağılayan bir tutum içerisine girmiş olması kabul edilebilir değildir” dedi. Şiddetin önlenmesi için tüm devlet kurumlarının ve yargının, konuya ilişkin tavizsiz biçimde kadınların yaşam hakkından yana tutum alması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Kadın katillerini, tacizcileri ve tecavüzcüleri meşrulaştıran eylem ve söylemler, bu suçları işleyenleri cesaretlendirmekte ve daha fazla kadının zarar görmesine sebep olmaktadır” diye konuştu.
‘Yargı süreci travmatize edici’
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) yayınladığı verilere göre, Türkiye’de 2019 yılının ilk 11 ayında en az 305 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Çelik, “En az 46 kadın tecavüze, 204 kadın tacize, on binlerce kadın fiziksel şiddete maruz kaldı. Bu suçların mağduru olan kadınların mahkemelerde adaletsiz kararlar verilmesinden dolayı yargı sürecinin kendileri için ikinci kez travmatize edici oluyor. Yapılan şikayetler genellikle cezasızlıkla sonuçlanıyor” diye belirtti.
‘Devletin asli görevi’
İstanbul Sözleşmesi ve uluslararası sözleşmenin uygulanmasının devletin asli görevi olduğuna belirten Çelik, “Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların, yargının ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamak, devletin asli görevidir” diye konuştu.
Suç duyurusu
Çelik, savcı Yeter Gümüş hakkında, “Suçun soruşturulmasına ve delillerin karartılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirmeyen ve bir tecavüz mağdurunu aşağılayarak görevini açıkça kötüye kullanmak” nedeniyle HSK’ya suç duyurunda bulunacaklarını açıkladı.