Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi, sürece ilişkin taleplerini iletmek amacıyla birçok kentte Meclis’e yürüyecek. İnisiyatif üyesi Fatma Koçyiğit, barışın toplumsallaşması için mücadele edeceklerini belirtti
Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi, Kürt sorununun çözümü bağlamında yürütülen sürece dair Meclis’in sorumluluk alması talebiyle 8 Temmuz saat 10.00’da Güven Park’ta bir araya gelip Meclis önüne yürüyüş yapacak. Yürüyüşe Kürdistan ve Türkiye’nin birçok ilinden kadınlar katılım sağlayacak.
Yürüyüşe ilişkin konuşan Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi üyesi Fatma Koçyiğit, Meclis’in sorumluluk alarak “Barış Komisyonu” kurması gerektiğini söyledi. Kadınların uzun yıllardır barış mücadelesinin içinde aktif rol oynadığını söyleyen Fatma Koçyiğit, “Türkiye kadın hareketi, Kürt kadın hareketi ve feminist hareket, Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü için ortak bir barış arayışı içinde birleşiyor. Özellikle son dönemde, 1 Ekim 2024’ten itibaren başlayan ve muhatapların görüşme sürecine girdiği bu dönemde kadınlar barışın toplumsallaşması için çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Dünya örneklerinde de görüldüğü gibi, kadınların katılımı olmadan barışın kurulması ve sürdürülmesi zor” dedi.
‘Yürüyüşte her kesimden insanlar olacak’
Kadınların Kürdistan ve Türkiye’nin her yerinden yürüyüşe katılacağını söyleyen Fatma Koçyiğit, “Bu etkinlikte, farklı etnik kökenlerden, inançlardan ve ideolojilerden kadınların katılımıyla zengin bir temsil hedefliyoruz. Barış Anneleri gibi bedel ödemiş grupların da yer alacağı bu buluşma, kadın hareketinin çeşitliliğini ve gücünü göstermeyi amaçlıyor” diye belirtti.
3 temel talep
Barışa İhtiyacım Var İnisiyatifi’nin yapılması gereken üç temel talepleri olduğunu belirten Fatma Koçyiğit, maddeleri şöyle sıraladı;
Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) kaldırılması: TMK, en küçük bir paylaşım veya basın açıklamasında bile soruşturmalara yol açarak ifade özgürlüğünü kısıtlıyor. Siyasetin ve toplumun demokratik katılımının önü açılmalı.
Hasta mahpusların serbest bırakılması: Cezaevlerinde, AİHM kararlarına aykırı olarak tutulan mahpuslar ve infaz düzenlemelerindeki adaletsizlikler giderilmeli. Hasta tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalı.
Kayyum politikasına son verilmesi: Kayyumlar, özellikle kadınların sosyal alanlarını ve yerel yönetimlerdeki kazanımlarını yok ediyor. Kadın evleri kapatılıyor, tandır evleri gibi sosyal projeler ortadan kaldırılıyor. Kadın bakış açısıyla yönetilen yerel yönetimler, kadınların güvenli ve aktif bir şekilde toplumsal hayata katılmasını sağlıyor ayrıca halkın iradesine bir gasptır.
Yürüyüşe katılım çağrısı
“Tatile değil, barışa ihtiyacımız var” diyerek, barışın toplumsallaşması çağrısı yapan Fatma Koçyiğit, “Bütün kadınlara çağrımız var, 8 Temmuz’da saat 10.00’da Ankara’da Güven Park’ta toplanıp, Meclis önünde buluşalım. ‘Meclis göreve, kadınlar barış mücadelesine’ diye haykıralım. Kadınlar olarak, korku ve kaygı ortamına rağmen susmayacağız, otoriter rejimlere karşı sesimiz yükselteceğiz ve barışın toplumsallaşması için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Kaynak: MA