Kaos GL, ‘Hangi fiiller nefret söylemidir’ sorusuna 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu ile 4 maddede yanıt verdi
Kaos GL, son zamanlarda sosyal medya ve günlük yaşamda sıkça karşılaşılan nefret söylemleri ile ilgili yazı yayınladı. Yazı, 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’ndan faydalanılarak ‘Hangi fiiller nefret söylemidir?’ sorusuna 4 maddede yanıt verildi.
Bilgi notunun tamamı ise şöyle:
“Nefret söylemi… Yani belirli bir kişiye ya da topluluğa yöneltilen, önyargı taşıyan, aşağılama veya tehdit eder tarzda üretilen ve yaygınlaştırılan söylem…
LGBTİ+’ların gerek sosyal medyada gerekse homofobik basında çok sık karşılaştığı nefret söylemi çoğu ülkenin* ulusal ceza kanunlarına göre suç sayılan eylemler içerisinde.
Peki, kısaca nefret söylemine hangi fiiller dahil olur sorusuna nasıl yanıt verebiliriz?
Kaos GL Derneği’nin yayımladığı 2019 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu, nefret saldırısının dört temel özelliğini şöyle belirtiyor:
Bireylerin hedef alındığı sözlü saldırı
Yüz yüze veya telefonla yapılabilir. Yanlışlıkla LGBTİ+ toplumuna üye olmayan bireylere yönlendirilen ve bu bireyler tarafından duyulan konuşmaları da kapsar.
Bireylerin hedef alındığı yazılı saldırı
Eposta, telefon, SMS, ve sosyal medya (Facebook, Twitter vb.) veya hedefli mektupları da (belirli bir bireye veya birey hakkında yazılan mektuplar) kapsar. Bireylere gönderilen LGBTİ+ topluluğu veya bireyler hakkında hakaret dolu yorumlar içeren yazılı belgeleri de kapsar.
Alıcı bireylerin LGBTİ+ toplumundan olup olmaması bu bağlamda önem teşkil etmez.
Bireylerin hedef alınmadığı sözlü ve yazılı kötü davranışlar
Bireylerin hedef alınmadığı sözlü ve yazılı kötü davranışlar ise belirli bir kişiye yöneltilmeyen genel homofobik ve transfobik yorumları kapsar. İnternet ve sosyal medya aracılığıyla gerçekleştirilen davranışlar da buraya dahildir.
Kamuya yönelik nefret söylemleri
Burada doğrudan verebileceğimiz örnek politikacıların konuşmaları. Vatandaşların temel haklarını korumak ve yasalar çerçevesinde hareket etmekle yükümlü olan politikacıların belirli bir toplumsal gruba yönelik önyargı içeren ya da hedef gösteren söylemleri bu başlıkta ele alınabilir.
*9 ülke anayasasında, 73 ülke iş yasasında ve 52 ülke de geniş korumalarla nefret söylemini suç kabul ediyor.”
Kaynak:Kaos GL