KDP’ye bağlı ‘Roj peşmergeleri’ tarafından katledilen devrimci gazateci Nûjiyan Erhan, katledilişinin 6’ıncı yılında anıldı
2013-14 yıllarında DAİŞ tarafından saldırılara uğrayan Şengal’de binlerce Êzidî katledildi, başka kadınlar olmak üzere binlercesi kaçırıldı ve binlercesi de topraklarını terk etmek zorunda kaldı. 3 Ağustos 2014 tarihindeki bu fermanı, Êzidî halkının ve özellikle kadınların yaşadığı bu zulmü dünyaya duyuran gazetecilerden biri de Nujiyan Erhan’dı.
Nûjiyan Erhan (Tuğba Akyılmaz); DAİŞ’in yaptığı katliam, kaçırılan, köle pazarlarında satılan Êzidî kadınların durumunu, devletlerin buna sessizliği, Êzidîleri fermana terk eden ihaneti ve tüm bunlara karşı Êzidîlerin fermana karşı direnişinin “12 süvari” ile nasıl örgütlendiğini kamerası, fotoğraf makinesi ve kalemiyle anlatan devrimci gazeteci. Nûjiyan, KDP’ye bağlı “Roj peşmergeleri” tarafından katledildi. 3 Mart 2017 tarihinde, Şengal’in Xanesor kasabasında haber takibi yaparken başından hedef alındı. Ağır yaralanan Nûjiyan, Hesekê Hastanesi’ne kaldırıldı ancak 22 Mart’ta yaşamını yitirdi.
Özgür basın geleneğine büyük bir miras
Özgür basın geleneğine büyük bir miras bırakan, Nûjiyan Erhan, Riha’nın (Urfa) Curnê Reş (Hilvan) ilçesinde 1987 tarihinde doğdu. 8 çocuklu bir ailede büyüyen Nûjiyan’ın ailesi, memur olan babasından dolayı ilçeden Riha şehir merkezine yerleşir.
Duyarlı bir özgürlük arayışçısı
Okul yaşamı büyük bir başarı ile geçen Nûjiyan, ilkokulu takdir, liseyi ise oldukça yüksek bir puanla bitirir. Liseyi bitirdikten sonra da Nûjiyan’ın hedefi iyi bir mimar olmaktır ve Mimarlık Fakültesi’ni kazanır da. Ancak Nûjiyan’ın en önemli bir diğer yanı da Kurdistan’da yaşanan savaşa karşı duyarlı olması ve özgürlük arayışında kararlı olmasıdır. Bu özelliği onu üniversiteyi kazandığı yılda önemli bir kararlaşmaya götürür.
Bir canlı kalkan
Savaşın yoğunlaştığı 2005 yılında Kürt gençlerinin tutum alarak “Canlı kalkan” olmaları ve yönünü dağlara verdikleri süreçtir de bu dönem. Yüzlerce gencin katıldığı bu eylem ile o da tutum belirler ve yönünü dağlara vererek saldırılara karşı çıkar. Nûjiyan, dağlara “canlı kalkan” olarak gitti ve Kandil’den dönmedi. Nûjiyan’ın yaşamında böylelikle yeni bir süreç başladı. Artık o Kurdistan dağlarında devrimci bir gazeteci idi.
Êzidî kadınların hawarı
Kandil’de, Federe Kurdistan’ın birçok yerinde ve en son da Şengal’de gazetecilik yaptı. Gittiği, temas ettiği, konuştuğu, dokunduğu herkeste derin izler ve etkiler bıraktı. Şengal, Nûjiyan’ın yaşamında bir dönüm noktasıdır. DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihindeki Şengal’e yönelik başlattığı saldırı sürecinde, Êzidîlerin, Êzidî kadınların sesi olmak için yönünü buraya verdi.
DAİŞ’in saldırılarına ve Êzidî kadınların buna karşı direnişine tanık oldu. 2 yıl boyunca Şengal’de kaldı. Fotoğraf makinesi ve kamerasının kadrajını, kalemini onları anlatmaya odakladı. Bir gazeteci, devrimci bir gazeteci olarak hakikati, çekti, görüntüledi, yazdı. Şengal’in özgürleştirilmesini, Êzidî kadınların hawarını, mücadelesini dünyaya duyurdu. Sadece kendisi de yapmadı bunu, Şengalli genç kadınlardan grup oluşturarak onlara da gazeteciliği öğretti.
‘Evren vicdanınla ölçülür’
Şengal’e gidip Êzidî toplumunu anlamaya çalışma sürecinde kaleme aldığı bir yazıda Nûjiyan, etkilenmesini ve toplumun hakikatinin derinliğini şu sözlerle ifade ediyor: “Kendilerini manevi temeller üzerinde var eden toplumlar için yaşam ve ölümün anlamı farklıdır. Yaşam sadece var olmak değildir, ölüm de yok olmak anlamına gelmez. Yaşam ve ölüm, karanlık ve aydınlık, siyah ve beyaz analitik sistemin bizlere koyduğu kurallarla anlaşılmaz. Bundan dolayı böylesi toplumlarda dış dünyaya bakış konulan kalıplar çerçevesindedir. Evren vicdanınla ölçülür, bakış ise gönül gözü ile oluşturulmuştur. Bu yüzden böylesi toplumlarda her şeyin anlamı ve temeli var olan sistemin literatürünün dışındadır.”
‘Söz benden anlam vermek sizden’
Nujiyan şu sözlerle devam ediyor: “Ben şimdi büyük bir hayranlıkla böylesi bir toplumda insanların hakikate ulaşma mücadelesini izliyorum. Beynimde oluşturulan duvarlar benim bu evrensel gerçeğe ulaşmamı zorlaştırıyor. Yüreğim bu hakikati anlamada sadece bir damla olmak istiyor. Bunu anlamak için kendini aşması, var olan kalıpları aşması gerekir, insanların manevi gücünü kıran bin yılların beynimizi işgal eden ezberlerinden kurtulması ve gönül gözü ile yürümesi gerekir. Ancak var olan şartlarda bu düzeye ulaşmak zor. Bu yüzden bazı şeyleri yorumlamayı haddim olarak görmüyorum. Sadece bunu sizlere ulaştırmada bir vesile olabilirim. Söz benden anlam vermek sizden”
‘Doğa ile ilişkileri, maneviyatları güçlü bir toplum’
Nujiyan yazısında Êzidî toplumu için şu ifadelere yer veriyor: “Êzidî toplumuna ilişkin ise ne kadar araştırma yapılmış, tartışma yürütülmüş olsa da hala bir çok şey anlaşılmış değil. Doğa ile ilişkileri maneviyatla bağları hala bir sır. Kuşkusuz bu tüm Êzidîler için geçerli değil. Köklerini, özlerini ve değerlerini koruyan Êzidîlerden söz ediyorum. Toplum içerisinde inandıkları ve dile getirilen birçok olay, anlatılan hikayeleri anlamını kapitalist modernitenin bizdeki kalıpları ile anlayamayız.”
Ögür basın çalışanlarının yol göstericisi
Êzidî toplumunun hakikatini anlayıp dünyaya yansıtmaya çalışan Nûjiyan, özgür basın geleneğinin temsiliyetini gösterirken, bu günde başta Kürt kadın gazeteciler olmak üzere tüm özgür basın çalışanlarına yol gösterici olmaya devam ediyor.
Mezarı başında anıldı
Nujiyan Erhan, yaşamını yitirişinin 6’ncı yıldönümünde Şengal Dağı’nda bulunan Şehit Dilgeş ve Şehit Berxwedan mezarlığındaki mezarının başında anıldı. Burada gazeteciler Hêvî Ezda ve Nujin Êzidî tarafından Ragihandina Jinên Êzidxanê’nin açıklaması okundu.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şehadetinin 6’ncı yılında Nujiyen Erhan’ı anıyoruz. Onun şahsında ‘gerçekler karanlıkta kalmasın’ temelinde mücadele eden tüm kadın gazetecileri saygıyla anıyoruz. KDP, 3 Mart 2017 tarihinde Türk devleti işbirliğiyle Xanesor’a saldırarak DAİŞ’in başaramadığını tekrarlamak istedi. Gazeteci Nujiyan, devrimci bir tutumla Êzidi halkıyla birlikte KDP’nin saldırılarına karşı en ön cephede yer aldı. Bu duruşu nedeniyle de KDP güçleri tarafından bilinçli olarak hedef alındı ve 22 Mart’ta şehadete ulaştı. Bugün Şengal’deki Ragihandina Jinên Êzidxanê olarak büyük bir kararlılıkla Şehit Nujiyan’ın bize bıraktığı mirasla yürüyoruz. Bizler de Nujiyan yoldaş gibi Êzidi kadınların gerçeğini dünya kamuoyuna aktarıyoruz. Nujiyan yoldaşın kalemi ve kamerası yerde kalmasın diye yaşamın tüm alanlarında hakikatin takipçisi olacağız.”
Kaynak: JınNews