‘Katliam Yasası’ sonrası hayvanlara dönük şiddet ve katliamda artış yaşanırken, hayvan hakları savunucularının bu duruma karşı mücadelesi ise sürüyor
AKP ve MHP’nin sokak hayvanlarının katledilmesine öngören kanun teklifi, 30 Temmuz’da Meclis’te kabul edildi. Hayvan hakları savunucularının “Katliam Yasası” olarak adlandırdığı yasanın kabul edilmesi sonrası birçok kentten hayvanlara dönük şiddet ve katliamlar arttı.
Ankara’nın Mamak ilçesinde belediyeye ait barınakta 14 Aralık’ta hayvanlara işkence yapıldığı ortaya çıktı. Barınağı ziyaret eden hayvan hakkı savunucuları, hayvanların aç bırakıldığını ve tedavi edilmeyen hayvanların birbirlerini parçaladığını belirtti. Hemen sonrasında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) kampüsünde öğrencilerin kendi imkanlarıyla kurduğu hayvan barınağı Rektör Ali Cengiz Köseoğlu’nun talimatı ile yıkıldı. Üniversitede faaliyet yürüten Doğa Dostu Öğrenci Topluluğu da gerekçesiz bir şekilde kapatıldı.
Hayvan hakları savunucuları, hayvanlara dönük saldırılar ve katliamlara tepkili.
Katliamın boyutları
Hayvan katliamlarına karşı mücadelede yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi üyesi Neylan Solmaz Saçılık, “14 Aralık’ta Sokaktayım Yanındayım İnisiyatifi üyesi arkadaşlarımız ile Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden avukat arkadaşlarımız, Mamak Belediyesi’ne rutin bir barınak ziyareti gerçekleştirdiler. Normalde ziyaretçilere kapalı olan alana bir şekilde girmeyi başardıklarında oradaki katliamın boyutlarıyla karşılaştılar. Biz de oraya gittiğimizde aynı görüntülerle karşılaştık. Hasta ve çok zayıf ölüm sınırında olan hayvanlar birbirlerini parçalamışlardı. Hayvanlar birbirini yemeye devam ediyordu” diye konuştu.
‘Boğma tasmalarıyla taşıyorlar’
Sokaktayım Yanındayım İnisiyatifi üyesi Deniz Akça, barınaktaki görevlilerin hayvanlara karşı kötü muamelede bulunduğunu belirtti. Deniz Akça, “Hayvanları boğma tasmalarıyla taşıyorlar ve hayvanları sürükleyerek taşıyorlardı. Biz buna elimizden geldiğince engel olmaya çalıştık” dedi. Deniz Akça, hayvanların taşınma sırasında da kötü muameleye maruz kaldıklarına işaret ederek, “Hayvanlar boğma tokası ile bacaklarından tutularak taşınıyordu. Biz itiraz ederek hayvanların bu şekilde taşınmamasını söyledik. Söylemimiz üzerine hayvanlar sedye ile taşınmaya başlandı. Bu uygulama birkaç gün sürdükten sonra hayvanlar tekrardan boğma tokası ile taşınarak ameliyathaneye götürüldü” diye kaydetti.
‘Açıklama bekliyoruz’
Doğa Dostu Öğrenci Topluluğu üyesi Irmak Kübra Irmak ise, üniversite kampüsünde hayvanlar için yaptıkları bakım alanının yıkılmasına dair konuştu. Barınağın yıkılması sonrasında hayvanlara atık yemeklerin dahi ulaşamadığını kaydeden Irmak Kübra Irmak, barınağın yıkımına dair kendilerine bilgi verilmediğini kaydetti. Irmak Kübra Irmak, “Üniversite yönetimi bize hiçbir şekilde bilgi vermiyor. Bir kamu kuruluşundan bir cevap alamamak ve bir muhatap bulamamak çok yanlış. O yüzden bir an önce bir açıklama bekliyoruz” diye kaydetti.
HABER MERKEZİ