Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenler kentte anıldı. Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili, Maraş’ta gerçekleştirilen katliamın bir insanlık suçu olduğunu söylerken, HDP Milletvekili Kemal Peköz ise, ‘Katliamlarla yüzleşilmeli’ dedi
1978 yılında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı, Alevilerin büyük çoğunluğunun kenti terk etmek zorunda bırakıldığı Maraş Katliamı’nın 41’inci yıldönümü dolaysıyla kitlesel anma etkinliği düzenlendi. Maraş’ın Yörük Selim Mahallesi’ndeki hastane meydanında toplanan yüzlerce kişi, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı açarak Erenler Cemevi’ne doğru yürüdü. Anmanın açılış günbengini Alevi Bektaşi Federasyonu İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz okudu.
‘Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur’
Anmanın tertip komitesi adına konuşan Erenler Kültür Derneği Başkanı Müslüm İbili, 1978 yılında Maraş’ta çeşitli ölüm şekilleriyle Alevi’siyle, Sünni’siyle öldürülen canları anmak için bir arada olduklarını belirtti. Bu olayın sadece Alevi vatandaşların bir sorununun olmadığını vicdanı olan herkesin sorunu olduğunu kaydeden İbili, “İnanıyoruz ki Maraş halkı da barışı, kardeşliği ve kucaklaşmayı arzu etmektedir. Maraş’ta gerçekleştirilen katliam bir insanlık suçudur. Bu suça ortak olmak istemeyen tüm canlar, bu katliamı lanetlemeli ve kınamalıdır. Ancak biz bu kadar yapılan zulme rağmen yüzyıllardır Anadolu topraklarında birlikte yaşayan Alevi’siyle, Sünni’siyle, Kürt’üyle, Türk’üyle inanç farklılığına rağmen yaşayan bir toplumuz. Ülkemizde barışın, huzurun ve kardeşliğin daim olmasını temenni ederek, katliamı bir kez daha lanetliyorum” dedi.
‘Yüzlerce canımız katledildi’
Türkiye’de faaliyet gösteren Alevi kurumları adına ise Hüseyin Güzelgül konuştu. Kerbela ile başlayan çokça ağıtlarının olduğunu kaydeden Güzelgül, şöyle konuştu: “Maraş Katliamı’nın 41. yılında canlarımızı anmak için yine Maraş’tayız. Maraş’ta hakka yürüyen canlarımızı bir kez daha saygı ve sevgiyle anıyoruz. 12 Eylül faşizminin gerekçelerini yaratmak için derin devlet, 1978 yılında katliamlara yöneldi. Bunun içinde Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde hunharca sivil katliam eliyle saldırılara girişti. Aslı astarı olmayan yalan, yanlış beyanlarla halk galeyana getirildi. Maraş’ta yüzlerce canımız katledildi. Binlercesi buralardan sürüldü.”
‘Katliamlarla yüzleşilmeli’
Hak için mücadele eden Alevilerin mücadelelerinden vazgeçmemesi için onların mücadelesine sahip çıkmak için inatla çabalarını sürdüreceklerini dile getiren HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ise, “Meclis’te ve meclis dışında her gittiğimiz yerde bu katliamları dile getiriyoruz. Bize diyorlar ki ‘Kanatmayın meseleyi açmayın kapatın.’ Şuanda siyaseten yapılan gasplarla halka yeni yaralar açılıyor. Onun için amacımız yaraları kanatmak değil, yaraların kanamamasını istiyoruz. Bunun için de katliamlarla yüzleşilmelidir” diye konuştu.
‘Kayıp mezarların yerleri gösterilmeli’
41 yıl önce yaşanan acının hala devam ettiğini ifade eden CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç da, “Dünya döndükçe de devam edecek. Talepler var; devletin ve hükümetin bu talepleri bir an önce yerine getirmesi gerekiyor. Birincisi kayıp mezarların yerleri gösterilmeli. Toplu ya da ayrı ayrı gömülen mezarların yerleri gösterilmelidir. Düşünün ailenizin bir ferdini kaybediyorsunuz, mezar yerini bilmiyorsunuz. Bundan daha büyük bir acı yoktur” dedi.
Kaynak: MA