Diyarbakır’da 26 yıldır haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini soran kardeşi Faik Taşkaya, “Bir mezar taşımız olsun” dedi
Kayıp yakınları, gözaltına kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerinin açığa çıkarılması talebiyle Diyarbakır, Batman ve İzmir’de “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri eylemlerini bu hafta da sürdürdü.
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, oturma eyleminin 565’incisini gerçekleştirdi. İHD Şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” yazılı pankart açıldı, kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri katıldı.
‘Cezasızlık politikalarından vazgeçin’
Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi avukat Hasan Yalçın, kayıp yakınlarının yıllardır mezar hasretiyle her hafta bir araya geldiklerini belirterek, “Biz insan hakları savunucuları olarak talebimiz şudur: Kayıp dosyalarında cezasızlık politikalarından vazgeçin ve kayıplarımızın bulunması için net bir tutum ortaya koyun. Yine Birleşmiş Milletler (BM) Zorla Kaybedilmesine Karşı Korunma Sözleşmesi’ni imzalayın. Çünkü zorla kaybedilme vakaları insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve kesinlikle zaman aşımına uğramaz. Kayıp vakalarının üzerinden bir asır geçse bile, bu failler yine yargılanacaktır” ifadelerini kullandı.
‘Yargıya başvurular sonuçsuz kaldı’
1990’lı yıllardan bu yana birçok zorla kaybedilme vakasının yaşandığını ve yargıya yapılan tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını ifade eden Yalçın, kayıpların bulunması, hakikatlerin ortaya çıkartılması ve geçmişle yüzleşilmesini talep etti.
‘Ziyaret edecek bir mezar taşımız olsun’
Eylemde, 6 Aralık 1993’te asker, polis ve Bucak aşiretine mensup korucular tarafından Siverek’in Bağlar Mahallesi’ndeki amcası Mehmet Taşkaya’nın evine yapılan baskın sırasında gözaltına alınan ve 26 yıldır haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın akıbeti soruldu.
Dolmabahçe görüşmesi
Eylemde konuşan Taşkayan’ın kardeşi Faik Taşkaya, abisine ulaşabilmek için 1993’ten bu yana birçok resmi kuruma başvurduklarını, ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını söyledi. Taşkaya, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı’nda bir görüşmemiz olmuştu ve bu temelde bize söz vermişti. Bu cinayetlerin açığa çıkması noktasında çaba içerisinde olacaklarını beyan etmişti. Maalesef o günden bu güne bir arpa boyu kadar yol alabilmiş değiliz. Bizim talebimiz makul bir taleptir, bir mezarımız olsun, ziyaret edebileceğimiz bir mezar taşımız olsun” dedi.
Eylem, 5 dakikalık oturma eyleminden sonra sona erdi.
Mahmut Kaya’nın failleri soruldu
Batman’da ise İHD Şubesi’nde bir gelen kayıp yakınları, 471’inci hafta oturumunu gerçekleştirdi. Eylemde, Kars’ta 23 Aralık 1980’de “Maraş katliamının hesabı sorulacaktır” yazılı pankart asarken gözaltına alınan ve katledilen Mahmut Kaya’nın faillerinin yargılanması istendi.
Eylemde konuşan İHD Şube yöneticisi Abdurrezzak Katmaz, 471 haftadır kayıpların unutulmaması, akıbetlerinin açıklanması, faillerinin yargılanması ve gözaltında kaybedilenlerin sesi olmak için burada olduklarını söyledi.