Nafakaya yapılacak düzenlemenin kadını çok zor duruma düşüreceğini belirten Avukat Sena Yazıbağlı Gül, ‘Erkekler nafaka ödememek için kayıt dışı çalışıyor, düzenleme daha da mağduriyet yaratır’ dedi
Kadının en temel haklarından biri olan ve Medeni Kanun’un 175. Maddesi’nde yer alan nafaka hakkının, yeniden düzenlenerek esnetilmesi için harekete geçildiği açıklandı. Bu açıklama, tepkileri ve tartışmaları da beraberinde getirdi. Yapılması planlanan değişikliklere ilişkin değerlendirmede bulunan İzmir Barosu avukatlarından Sena Yazıbağlı Gül, “Çeşitli çalışmalar yapılarak, nafakaya 1 ve 5 yıl arasında belli süre kısıtlamaları getirilerek kanunun içi boşaltılmak isteniyor” dedi. 175. maddede cinsiyet belirtilmediğini ve iki tarafın da nafaka talep edebileceğini ifade eden Yazıbağlı Gül, “Ancak yoksulluk nafakası uygulamada kadınlara bağlanmaktadır. Burası önemli bir mesele, çünkü yapılan istatistiklere göre her 5 kadından sadece biri okuyabilmiş. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre, cinsiyet eşitsizliği uçurumu kapanacağı yerde daha da büyüyor. Nafakanın bu şekilde sınırlandırılmasıyla kadının boşanma konusunda cesaretlenmesi ortadan kaldırılıyor” diye konuştu.
‘Kadınlar yoksullaşıyor’
Kadının boşandıktan sonra çocukların ve evin bütün yükümlülüklerini sırtladığını, dolayısıyla yoksulluğa düşen tarafın da kadın olduğunu kaydeden Yazıbağlı Gül, “Bu gün 288 bin kadın evlerinde boncuk yapımı gibi işlerde kayıt dışı çalışıyorlar. Bir de nafakanın ortadan kalkması daha da zorlaştıracaktır. Zaten belirlenen de sembolik bir rakam. Üstelik erkekler de bu ücreti ödememek için kayıt dışı çalışıyorlar. Ya da belli bir zaman sonra af çıkıyor ve ödenemez hale geliyor. Durum bu kadar problemliyken yapılan düzenleme daha da mağduriyet yaratır” dedi. Sosyal medyada erkeklerin mağdur olarak gösterildiğini ve nafaka ödeyebilmek için neredeyse böbreklerini satar duruma geldikleri şeklindeki açıklamalara dikkat çeken Yazıbağlı Gül, “Asıl sorun asgari ücretle geçinen birisinin bu miktarı ödeyememesinden yakınmasının nedenleridir. Ciddi bir şekilde ülkede yoksulluk problemi var ve böylece bu da erkeğe zor geliyor. Fakat, ‘bu parayı ödemek zorunda mıyım’ şeklinde yorum yapmak da çok adil değil. Sosyal devlet anlayışında iki tarafın da mağdur bırakılmaması gerekir” ifadelerini kullandı.