Hayatını kaybeden PKK’nin kurucularından Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun’un aileleri, Köln DKTM’de kurulan taziye programında konuşarak ‘Yas tutmuyoruz. Mücadeleleri daha da büyüyecek’ dedi
Almanya’nın Köln kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde PKK iki kurucu üyesi Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun için taziye kuruldu.
Taziyeleri Rıza Altun’un ablası Zöhre Altun, yeğeni Nurdoğan Aydoğan, Ali Haydar Kaytan’ın kız kardeşleri Selma ve Feride Kaytan kabul etti. Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) düzenlenen taziyeye KCDK-E Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever, DKTM temsilcileri, siyasetçi, sanatçı, gazeteci, yazar, sanatçılar ve çok sayıda Kürdistanlı katıldı.
Taziyenin yapıldığı salona PKK bayrağı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı, PKK’nin kurucularından Rıza Altun ve Ali Haydar Kaytan’ın resimleri asıldı. Taziye saygı duruşu ile başladı.
‘Mücadeleyi büyütme sözü veriyoruz’
Ardından konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, ailelerine ve Kürt halkına başsağlığı dileyerek, “Bu mücadelenin büyütüleceği sözünü veriyoruz. İki arkadaşın anılarını mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz” dedi. PKK Kongresi’ni de selamlayan Zübeyde Zümrüt, PKK’nin yeni bir başlangıç ve tarih ile bir mücadele alanına girdiğini belirterek, Abdullah Öcalan’ın çağrısı ile başlayan sürecin Kürt toplumu ve Ortadoğu halkları için yeni bir başlangıç ve umut olduğunun altını çizdi.
‘Mücadele onlarla toplumsallaşacak’
Diğer Eşbaşkan Engin Sever ise “PKK, yeni kongresi ile 52 yıllık onurlu mücadelesini yeni bir aşamaya getirdi. Ali Haydar Kaytan ve Rıza Altun arkadaşın şehadeti, bu mücadelenin halk içinde kök salması ve toplumsallaşmasını getirecektir” dedi.
Zöhre Altun: mücadelelerine sahip çıkın
Ardından Rıza Altun ve Ali Haydar Kaytan’ın aileleri söz aldı.
Rıza Altun’un ablası Zöhre Altun, “52 yıl önce Rıza mücadeleye başlarken, ilk silahını annem almıştı. ‘Kürdistan’da savaşacaksın Ankara’da değil. Ankara’daki savaş başarı ile sonuçlanmaz, Kürdistan’a gideceksin’ dedi. Rıza Kürdistan’a gitti. Geri geldiğinde annem, ‘Rıza, sen kaç faşist öldürdün’ diye sordu. Anneme, ‘mermim bitti’ dedi. Annem ‘Ben sana mermi alacağım, yeter ki sen savaş’ dedi. Rıza’nın arkasında hem annesi, amcası ve tabii ki Başkan Apo vardı. Onlar halka mal oldular, 52 yıl savaştılar. Bugün yüzlerce insan bizi ziyaret ediyor ve acımızı paylaşıyorsa, bu mücadele onlara mal olmuştur. Halkımıza diyeceğimiz şey, mücadelelerine sahip çıkmalarıdır. Bu kadar şehit, bu kadar bedel.” dedi.
‘Süreç dünyaya mal oldu’
Büyük savaşanların barışının da büyük olacağını ifade eden Zöhre Altun, mücadeleye sahip çıkılması çağrısında bulundu. Zöhre Altun, şunları vurguladı: “Tabii ki riskler vardır. Başkan Apo risk aldı. Ama bu süreç dünyaya mal oldu. Ben Diyarbakır zindanına giderken Kemal Pir’e, ‘Kemal, aileler bizi desteklemiyor’ dedim Kemal dedi ki, ‘Bugün sizi desteklemiyorlarsa bile yarın milyonlar alanlara inecek.’ Evet, bugün milyonlar alanlara indi, milyonlar savaştı, on binler şehit düştü. Ama onların ektiği tohumdur. Mazlumların, Hayrilerin, Kemallerin Rızaların, Fuatların attığı tohumdur. Onlar o tohumu ektiler. Mücadelemiz daha da büyüyecektir. Savaş kolaydır, barış zordur. Barış sürecinde halkımıza şunu söylüyoruz; mücadeleye sahip çıkın.”
‘Mücadeleleri daha da büyüyecek’
Rıza Altun ve Ali Haydar Kaytan’ın Abdullah Öcalan’ın ilk arkadaşları olduğunu söyleyen Kaytan’ın kız kardeşi Feride Kaytan da duygularını şöyle ifade etti: “Onlar ölmedi. Bu hareket bu cümleyi kabul etmedi. Mücadeleleri daha da büyüyecek. Yeni açılan sayfayı zaferle taçlandıracağımızdan eminiz. Kendi gücümüze güveniyoruz. Partimize, şehitlerimize ve halkımıza verdiğimiz sözü yerde bırakmadık. Şehitlerimize verdiğimiz sözü bu hareket yerde bırakmadı. Şimdiye kadar Önder Apo’nun söyleyip de gerçekleştirmediği ne var? Onun için bu halk onun arkasındadır. Zerre kadar geri adım atmadı. 12 Eylül’de bütün örgütler yerle bir oldu; PKK hareketi 12 Eylül’de yeşerdi. Diyarbakır zindanını anlatıyor insanlar. Hani Ermenilerin bir sözü var; dereler mürekkep olsa, ağaçlar kalem olsa çektiğimiz acıyı, ıstırabı anlatmaya gerçekten yetmez. Başta şehit ailelerimizin önünde saygı ile eğiliyorum. Bu harekete nice güzel insanlar katıldı! Bazen Fuat arkadaş için aile içinde konuşurken diyorlar ki, ailenin en zekisi oydu. Tabii ki en zekileri katılacak. Onun için bu halk bunlara inandı ve bunlara aşık oldu. Halk onun için onların etrafında çeper oldu. Dediğini yerine getiren ve gerçekleştiren bir harekettir PKK hareketi. 7 yıldır bu acıyla ayakta duruyorum. Şehitlerimize ve Önderliğimize verdiğimiz söz beni ayakta tuttu.”
‘Yas tutmuyoruz’
Rıza Altun’un yeğeni gazeteci Nurdoğan Aydoğan ise, “Onların 52 yıllık mücadelesi, nasıl mücadele edilmesi ve nasıl yaşanılması gerektiğini öğretti. Biz de aileleri olarak onların takipçileri olacağız. Hiç kimse yas tutmasın, arkalarında ağlamasın. Onların mücadelesini büyütmek gerekir. Onlara bağlılığı olan herkes sahip çıkmalı ve büyütmelidir. Onun için biz yas tutmuyoruz ve ağlamıyoruz. Hiç kimseyi o noktada sevindirmiyoruz, onların mücadelelerini sonuna kadar götüreceğimize söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Selma Kaytan da söz alarak, Ali Haydar Kaytan’ın kişiliği ve mücadelesinin derinliği üzerine bir konuşma yaptı.
Ziyaretçiler, ailelerin konuşmasını “Şehîd namirin” sloganıyla karşıladı.
Taziye programı Şehit Aileleri Derneği yöneticilerinden Şenge Kahraman’ın konuşması ve sanatçı ve programcı Şiyar Munzur’un Ali Haydar Kaytan’ın “Ben İnsandım” şiirini seslendirmesi ardından birinci gününde sona erdi.
Köln DKTM’de taziye 17 Mayıs’a kadar açık olacak. 18 Mayıs’ta ise kitlesel anma programı gerçekleştirilecek.
HABER MERKEZİ