Birçok kentte yapılan protestolarda, ‘Yoksulluğu, açlığı sefaleti, kayyımlarınızla kapatamazsınız. Kayyım hırsızlıktır’ denildi
Esenyurt, Mêrdîn, Êlih, Xelfetî ve Dêrsim’in ardından Miks Belediyesi’ne kayyım atanması birçok kentte protesto edildi.
Adana
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı’nda açıklama yaptı. “Kayyum demokrasiye darbedir. Kayyum darbesine hayır” ve “İrade gaspına karşı direnerek kazanacağız” pankartının taşındığı açıklamada sık sık “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Halka değil, kayyıma barikat”, “Hak, hukuk, adalet”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Birsen Orhan onurumuzdur” sloganları atıldı.
Açıklamada konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı avukat Yakup Ataş, kayyım uygulamasına tepki gösterdi. Ardından ortak açıklamayı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik okudu. 2016’da devreye sokulan kayyım politikasının hukuksuzluk ve kötülük üzerine kurulu olduğunu belirten Çelik, “AKP-MHP iktidarı son olarak Bahçesaray’a kayyım atayarak hukuksuzlukta ve kötülükte ısrar etmeye devam ediyor. Kayyım politikalarının demokrasiye, insan haklarına ve halk iradesine büyük bir darbe olduğunu vurguluyoruz” dedi. Halkın iradesine saygı gösterilmesi çağrısında bulunan Çelik, şöyle devam etti: “Kayyım darbe, demokrasiyi askıya almaktır. Kayyım zulüm ve hırsızlıktır. Kayyım acizlik, kendi halkına düşmanlıktır. Yasaların, Anayasanın ve taraf olunan uluslararası sözleşmelerin ihlalidir. Kürt meselesinin çözümsüzlüğünde ısrardır. Barış ortamını sabote etmedir. Seçme ve seçilme hakkının ihlali, yoksulluk sebebidir. Erkek egemen sistemin kadın iradesini tanımamasıdır. Farklı kimlik ve inançları yok saymaktır” diye belirtti.
Açıklama, oturma eyleminin ardından halaylarla son buldu.
Ankara
Mamak Emek ve Demokrasi Güçleri, kayyım atamalarını, Tuzluçayır’da düzenlendiği açıklama ile protesto etti. DEM Parti Ankara İl Eş Başkanı Fatin Kanat’ın yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı açıklamada, “İrademizi tanımayanı biz de tanımıyoruz” pankartının açılırken sık sık, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.
‘Kayyım hırsızlıktır’
Açıklamada konuşan DEM Parti Mamak İlçe yöneticisi Salih Gönültaş, “Sizi uyarıyoruz, faşizmden vazgeçin” dedi. Kayyım politikalarının irade gaspı olduğuna dikkat çeken Gönültaş, “Söz konusu Kürtler kürdün iradesi olunca gerisi teferruat mı diyorsunuz? Yazıktır, günahtır, ayıptır. Yoksulluğu, açlığı sefaleti, kayyumlarınızla kapatamazsınız. Kayyım hırsızlıktır, yolsuzluk, adaletsizliktir, kadın düşmanlığı, doğa düşmanlığı, eko kırım uygulamalarıdır” ifadelerini kullandı.
İktidarın, iç barış söylemlerinin manipülatif olduğunu ifade eden Gönültaş, “Kürtler hariç bir iç barış m?” diye sordu.
Denizli
DEM Parti Denizli İl Örgütü, Merkezefendi ilçe örgütü önünde basın açıklaması yaptı. “Belediyeler bizimdir kayyım gaspını kabul etmiyoruz” pankartı açılan açıklamada, “İrademize sahip çıkalım, kayyumu kabul etmeyelim” ve “Bijî aşitî, bimre faşizm” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Jin jiyan azadî”, “Halkların iradesi gasp edilemez” ve “Üreten biziz yöneten biz olacağız” sloganları atıldı.
Açıklamada konuşan DEM Parti Pamukkale İlçe Eşbaşkanı Esma Aslan, “Memleketin en önemli sorunu olan Kürt sorununu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözmek yerine baskı ve inkar politikalarında, kayyum anlayışında ısrar tarihte örneği çokça görüldüğü üzere çıkmaz sokaktır. Meseleye dair birtakım gelişmelerin olacağı beklentisinin oluştuğu bir süreçte kayyum politikasında ısrar etmek ise güven algısını zedelemekten başka bir şeye yaramaz. Buradan siyasi iktidara çağrımızdır. Ülke halklarının eşitliği, kardeşliği, refahı ve özgür gelecek inancı sizin iktidar bekanızdan çok daha önemlidir Kayyum uygulamalarından vazgeçin” diye konuştu.
Açıklama yapılan oturma eyleminin ardından sona erdi.
HABER MERKEZİ