Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’nın görevden alınarak yerine kayyum atanmasına karşı yapılan itiraza bakanlık ‘savunma’ göndererek belediye başkanlığı görevi öncesi başlatılan 5 ayrı soruşturmayı gösterdi
İçişleri Bakanlığı, belediye başkanlarının “görev suçları” nedeniyle görevden alınmasını düzenleyen Anayasa’nın 127’nci maddesinde tahrifat yaratarak mahkemeyi aldatma yolunu seçti. Bakanlık, DBB Başkanı Selçuk Mızraklı’yı belediye başkanlığı görevi öncesinde hakkında başlatılan 5 ayrı soruşturma nedeniyle görevden alabileceğini savundu.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyum atanmasına yapılan itiraza Bakanlık savunma gönderdi. Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali” için yapılan itiraza, Bakanlık “hileli” bir savunma gönderdi. İçişleri Bakanlığı, Mızraklı’nın görevden alınmasına belediye başkanlığı görevi öncesi hakkında başlatılan 5 ayrı soruşturmayı ve belediye başkanlığı görevi sırasında yine Bakanlıkça başlatılan “ön incelemeleri” gösterdi.
Bakanlıktan ‘hileli’ savunma
Bakanlık, belediye başkanlarının “görevleriyle ilgili suçlardan” dolayı görevden alınmalarına olanak sağlayan Anayasa’nın 127’nci maddesinin 4’üncü fıkrasının başlangıç kısmında yer alan “Görevleri ile ilgili suç sebebiyle ile…” ifadesine yer vermeyerek hile yoluyla mahkemeyi aldatma yolunu seçti. Mızraklı hakkında belediye başkanlığı görevi öncesi başlatılan “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” soruşturmaları olduğunu hatırlatan Bakanlık, Mızraklı’yı görevden alma kararını Anayasa’nın 127’nci maddesinin 4’üncü fıkrasına dayandırdı. Ancak, Bakanlık, ilgili maddenin “Görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir” hükmünde tahrif etme yoluna gitti.
Maddenin başındaki “görevle ilgili suç” ifadesini çıkararak, maddenin devamında yer alan “… hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir” ifadesiyle savunma yaptı.
‘Ön inceleme görevden almak için yeterli’
Bakanlık, söz konusu maddeyle ilgili şu ifadelere yer verdi: “Anayasanın 127’nci maddesinin dördüncü fıkrasının ‘… hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.’ hükmü görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturma açılmış olması şartı getirmektedir.’ hükmü görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanabilmesi için soruşturma veya kovuşturma açılmış olması şartını getirmektedir.”
Bakanlık, yine Anayasa’nın aynı maddesinde belediye başkanlarının görevden alınmasına dair “görevleriyle ilgili soruşturma ve kovuşturma” hükmüne aykırı bir şekilde, İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı ön incelemelerin belediye başkanlarının görevden alınması için “yeterli” olduğu yönünde de savunma yaptı.
Belediyenin kısa bir süreliğine eşbaşkanlıkla yürütülmesi, belediyenin açığa alınan 45 kişiye iş başı yaptırması, Kanun Hükmünde Kararname ile görevlerinden uzaklaştırmanın “hak ihlali” olduğunu ve medya aracılığıyla savunulması, önceki kayyum döneminde belediye şirketlerinde işe alınanların iş akdinin feshedilmesine ilişkin ön inceleme başlatıldığını belirten Bakanlık, başlatılan ön incelemenin Mızraklı’nın görevden alınması için yeterli olduğunu savundu.
Kayyum atamaları 45 ve 46’nci maddelere dayandırdıldı
Mızraklı’nın görevden alınmasını Anayasa’nın 127’nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesine dayandıran Bakanlık, görevden alınan belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasını da 674 sayılı KHK ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci ve 46’ncı maddelerine yapılan değişikliğe dayandırarak, görevden alınma ve kayyum atamanın hukuka uygun olduğunu ve talebin reddedilmesini istedi.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45 ve 46’nci maddeleri ne diyor?
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesi: “Belediye başkan ve veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46’ncı maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir. Görevlendirilecek kimin seçilme yeterliliğine sahip olası şarttır.”
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 46’ncı maddesi: “Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılmaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır. Görevlendirilecek kişinin belediye başkanı seçilme yeterliliğine sahip olması şarttır.”
MA